A szervezők jelesre vizsgáztak Balatonfüreden

A szervezők jelesre vizsgáztak Balatonfüreden

2013. 07. 24.
Megosztás

Véget ért Balatonfüreden a Groupama-OTP Balaton Laser Worlds 2013, a világon legelterjedtebb olimpiai kishajó típus, a Laser utánpótlás korosztályos világ- és Európa-bajnokságainak két héten át zajló sorozata. Öt kontinensről, összesen 42 nemzet 589 versenyzője érkezett a Balatonra. Ez volt a Laser osztály történetének eddigi legnagyobb versenye.

Az első héten a fiatalabbak, a Laser 4.7 osztályban vitorlázó U16 és U18 korosztályba tartozó fiúk és lányok küzdöttek. Számukra két pályát kellett kitűzni a Balatonon, ahol nagyjából hatvanfős csoportokban rajtolva négy kvalifikációs futam után már erősorrend szerint beosztott Arany, Ezüst, Bronz és a fiúknál Smaragd csoportban folytatták a versenyt négy döntő futammal.
Az időjárás komoly feladatot rótt a rendezőkre, mivel csak néhány olyan nap akadt, amikor meg lehetett tartani a tervezett futamokat, ráadásul a szél olykor szeszélyesen leállt, vagy irányának túlzott változása miatt kellett egy-egy már zajló versenyt megszakítani. Mindenesetre így is sikerült kellő számú jó futamot rendezni.

A parti körülmények kiválóak voltak. A külföldről érkezett versenyzők, edzőik és kísérőik egyöntetűen dícsérték a lebonyolítást, a hajók elhelyezését, a vízre szállásban aktívan segédkező parti rendezőcsapat szervezettségét, és nem utolsó sorban Balatonfüred szépségeit, szolgáltatásait és szállásait. A szervezés sikeréért elsősorban a házigazdaként az MVSZ-szel együttműködő Balatonfüredi Yacht Clubot illeti a dicséret.

A verseny nem lehetett volna ilyen sikeres a támogatók nélkül: Groupama Garancia Biztosító, OTP Bank, MVM Partner, Balatonfüred Város Önkormányzata, Sportért- és Ifjúságért Felelős Államtitkárság, Algida, Annagora Aqua Park, Anna Grand Hotel, Bakonyerdő Zrt., Balaton Felvidéki Nemzeti Park, Flamingo Hotel, Fox Autorent, Fox Transfer, Füred Kult, Haribo Magyarország, Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt., Hungária Yacht Club, Ivanics Csoport, Jóhajó, Lóczy Lajos Gimnázium, OTP Junior, Koczor Pincészet, Novofer, Probio Zrt., Sail Support Service, Salice, Slam, Vanyolai Hajózási Kft., Vitorlás Étterem, Vivamus Vinotéka, Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata.

Az első heti versenyen szép magyar sikereknek is örülhettünk. A 15 éves Vadnai Jonatán az U16 korosztályban Laser 4.7 világ- és Európa-bajnoki címet szerzett, U18 korosztályban pedig ezüstérmet a 238 hajós mezőnyben.
A lányoknál Virág Flóra az utolsó két futamon bemutatott parádés versenyzésével 22 helyet javítva lett 8. a világbajnokságon, ahol 122 hajó indult a lányoknál. Kitűnően szerepelt a 15 éves Érdi Mária, aki alig egy éve edz és versenyez komolyan. Élete első világversenyén U16 korosztályban Európa-bajnoki 5. lett (!), az U18 világbajnokságon pedig 11.
A Laser 4.7 osztály U18 világbajnokai: a fiúknál a török Cetin Anil, a lányok versenyében az U16 korosztályt is nyerő spanyol Silvia Morales Gonzalez.

A második héten július 16-tól a 21 éven aluliak versenyeztek, már az olimpiai típusokkal. A fiúknál Laser Standard osztályban 138-an, a lányoknál Laser Radial típusban 91-en.
A szél, ha lehet, még szeszélyesebb volt ezen a héten, így összesen két és fél hasznos versenynap jutott. Ezt a keveset viszont nagyszerűen használta ki az ifj. Rauschenberger Miklós vezette rendezőség, így ez a világbajnokság is, hét teljesített futammal sikeresen zárult.

A világbajnoki címeket a német Svenja Weger és az ausztrál Mitchell Kennedy szerezte meg.
A legjobban szereplő magyar ezen a héten Virág Flóra volt. A Laser 4.7-ben U18 világbajnoki nyolcadik helye után a második héten már a nagyobb vitorlázatú olimpia Laser Radiálban vitorlázva a három évvel idősebbek között is remekül helyt állt. Négy futamon is a legjobb tíz közé került a 91 hajós mezőnyben. Az utolsó futamon, a legerősebbek Arany csoportjában 2. lett. Végeredményben a 21. helyen végzett.

(Forrás: szervező bizottság)