A szövetségek sportolói bizottságainak megalakulását, működését is tárgyalta a MOB testülete

A szövetségek sportolói bizottságainak megalakulását, működését is tárgyalta a MOB testülete

2019. 03. 05.
Megosztás


A Magyar Olimpiai Bizottság Sportolói Bizottsága Sinkó Andrea vezetésével ülést tartott kedden a szervezet székházában. Az aktualitások közt a sportági szakszövetségek sportolói bizottságainak megalakulása, működése is napirendre került. A megbeszélésen részt vett Kulcsár Krisztián MOB-elnök és Vékássy Bálint főtitkár is.

Mint ahogyan a Nemzetközi, úgy a Magyar Olimpiai Bizottság is fontosnak tartja a sportolói bizottságok megalakulását és működését, hiszen azokon keresztül tudják az aktív sportolók a sportáguk érdekérvényesítő erejét sikerre vinni. A MOB és annak sportolói bizottsága már többször megfogalmazta a hazai sportszövetségek hasonló testületeinek jelentőségét. Célként fogalmazták meg, hogy a tokiói olimpiáig minden magyar sportági szakszövetség megalakítsa a sportolói bizottságát.

Vékássy Bálint a 45 olimpiai sportág vonatkozásában a Magyar Csapatba kerülés lehetőségéről beszélt, és napirendre kerültek az olimpiai játékokra való nevezés minimum-követelményei is.

A világbajnoki bronzérmes atléta, Baji Balázs az Európai Olimpiai Bizottság Sportolói Bizottságának alelnöki munkájáról számolt be.

Sinkó Andrea beszélt a MOB Nők a Sportban Bizottságával közös együttműködésről, a NOB athlete365 karrier-programjáról, tovább ismertette, hogy a bizottság kajakos olimpiai bajnok tagja, Szabó Gabriella a BOM Alapítvány Szakmai Bizottságának is tagja lett. A szöuli olimpiai 6. helyezett ritmikus gimnasztikázó felhívta a figyelmet, hogy továbbra is nagy a jelentősége annak, hogy minél több nemzetközi sportág vezetésében, munkájában legyenek és vegyenek részt magyar képviselők, sportvezetők.

A bizottságvezető utalt a Buenos Aires-i ifjúsági olimpia rajtja előtt, október elején rendezett olimpiai fórumra, és elmondta azt is, hogy áprilisban a lausanne-i sportolói fórumon ő fogja képviselni a Magyar Olimpiai Bizottságot. „Fontosak, sportdiplomáciai jelentőségűek ezek a fórumok, hiszen más nemzetek, sportszervezetek - például a NOB - képviselőivel, sportolói bizottsági vezetőivel is találkozunk, és a kávészünetekben, ebédek, vacsorák alkalmával meg tudjuk osztani egymás között a tapasztalatainkat és véleményeinket, ami a kapcsolatépítésen túl hosszabb távon a hasznunkra is válhat.”

(MOB, fotó: MOB)