„A szövetségek szolgálatába szeretnénk állni"

„A szövetségek szolgálatába szeretnénk állni"

2022. 04. 29.
Megosztás


A Magyar Olimpiai Bizottság Sportszakmai Bizottságának április 28-ai ülésén bemutatták az ötkarikás szervezet új sportigazgatóját, dr. Bartha Csabát, és a kommunikációs vezetőt, Tóth Anitát. A napirendi pontok közt a pekingi téli olimpia és a vuokatti EYOF beszámolója is szerepelt.

A korábbi sportigazgató, már főtitkárként dolgozó Fábián László az ülést megnyitva úgy fogalmazott: „régi-új felállásban, de a korábbiakhoz hasonló felfogásban folytatjuk a munkát" – utalva arra, hogy Bartha Csaba korábban, 2017 májusa előtt a MOB sportigazgató-helyetteseként, majd főtitkáraként is dolgozott. Fábián László hozzátette: „szeretnénk a sportszakmai területre az előzőeknél erőteljesebben ráfeküdni, ebben nagy szerepe lehet a sportszakmai bizottságnak is”. A bizottság munkájáról elmondta, hogy továbbra is lesznek szakmai, véleményező feladatai, az előterjesztéseket a MOB elnöksége is tárgyalni fogja, azok egy része pedig a közgyűlés elé kerül majd.

Dr. Bartha Csaba azt mondta, nagyon örül, hogy visszajöhetett dolgozni a Magyar Olimpiai Bizottségbam az olimpiai mozgalom mindig is a szívügye volt. Az elmúlt hetekben a igyekezett újra képbe kerülni, a jövőben pedig azért fog dolgozni, hogy a MOB meghatározó szakmai szerepet töltsön be a sportirányításban. Hangsúlyozta, hogy a sportszakmai feladatok tekintetében a MOB-nak a sportági szakszövetségek szolgálatába kell állnia.

Tóth Anita április közepétől látja el a MOB kommunikációs vezetői feladatait, korábban 27 esztendeig dolgozott a Nemzeti Sport szerkesztőségében rovatvezetőként, emellett az elmúlt években a Hungaroring sajtófőnöki feladatait is ellátta.

A pekingi téli olimpia beszámolóját Fábián László, a vuokatti téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál beszámolóját pedig Pignitzky Dorottya, a MOB Sportigazgatóságának, egyben a vuokatti magyar csapatiroda munkatársa ismertette. A beszámolók az eredményességek mellett szervezési, logisztikai, sportegészségügyi és kommunikációs területeket is érintettek.

A Bacsa Péter vezetésével összeült bizottság elfogadta a készülő versenysport-startégia (2022-2032) beszámolóját is. Fábián László elmondta, hogy a most mintegy 100 oldalas dokumentum 43 olimpiai sportág adatait dolgozza fel, a munkában több külső szakértő is közreműködött, cél az objektív adatokon alapuló sportszakmai iránymutatás. Huszonkét év létszám-, eredményességi és finanszírozási adatai jelentették a stratégia megállapításainak egyik támaszát; az adatgyűjtési munkálatok a 2021-es tokiói olimpiával bezárólag értek véget.

A megbeszélésen tájékoztatás hangzott el az aktuális eredményességi támogatásokról (birkózás, rövidpályás gyorskorcsolya, sportlövészet, vívás) és a pekingi téli olimpiai állami jutalmazásokról.

(MOB; fotó: MOB/Szalmás Péter)