Tekvondo-vb Mexikóban

A taekwondós Salim Omar Gergely harmadszor is Európa-bajnok

2024. 05. 13.
Megosztás

A taekwondós Salim Omar Gergely harmadik Eb-aranyát szerezte. Guzi Blanka győzött a szófiai öttusa-világkupán. A szegedi kajak-kenu világkupán Kopasz Bálint győzött Varga Ádám előtt K1 1000m-en. A judós Ungvári Attila megerősítette helyét az olimpiai ranglistán. Lehmann Csongor volt a legjobb magyar triatlonos a világbajnoki sorozat jokohamai állomásán. Takács Boglárka biztató idővel ötödik a dohai Gyémánt-liga versenyen. A férfi kézilabda-válogatott kijutott a vb-re. Sportlövőink nem jutottak döntőbe 50 méteren a bakui világkupán. Harmadik helyen zárt a női strandröplabda-válogatott a Nemzetek Kupáján. Középmezőnyben a magyarok a mountain bike Eb-n. Tart a Giro d'Italia, véget ért Tour de Hongrie.

Taekwondo EB
Facebook/taekwondo

Taekwondo. 2021 és 2022 után idén is Eb-t nyert az olimpiai ötödik, párizsi kvótával rendelkező Salim Omar Gergely a Belgrádban zajló Európa-bajnokságon. A 63 kg-os mezőnyben Omar mind az öt ellenfelét meggyőző fölénnyel 2-0 arányban győzte le. A szintén olimpikon Józsa Levente (68 kg) és a világbajnok, az olimpiáról éppen csak lemaradó Márton Luana (57 kg) bronzérmet szerzett. A 67 kg-ban szereplő olimpiai kvótás Márton Viviana a nyolcaddöntőben búcsúzott. Salim Sharif Gergely (58 kg), Patakfalvy Luca (53 kg) és Bailey Kelen (87 kg) ötödik lett.

Az Európa-bajnokságot a helyszínen tekintette meg Fábián László, a MOB főtitkára is, aki gratulált a magyar csapat szép eredményeihez.

53715457436 12dc9ca811 o
UIPM World Pentathlon, Nuno Goncalves

Öttusa. Guzi Blanka győzött, Erdős Rita az ötödik helyen végzett az idei negyedik világkupa-versenyen, Szófiában. A 77 fős mezőnyben a selejtezőből Barta Luca nem jutott tovább. A férfiak 18-as döntőjébe Szép Balázs és Demeter Bence jutott be. Demeter a 16. helyen végzett, Szép Balázs a lovaglásban pont nélkül maradt, és nem folytatta a versenyt. A 77 fős mezőnyben a harmadik magyar induló, Tamás József az elődöntőben esett ki. A világkupa-döntőt két hét múlva Ankarában rendezik.

Olimpiai részvételi jogot idén már csak a június 9-től 16-ig tartó csengcsoui világbajnokságon lehet közvetlenül kiharcolni, végül a női és férfi ötkarikás mezőnyt a kvalifikációs ranglistáról tölti majd fel a nemzetközi szövetség. Ebből a szempontból fontosak a vk-helyezések. Egy nemzetből nemenként két versenyző nevezhető a párizsi játékokra, így ha több kvóta jön össze, az adott szövetség dönt az indulókról. A kvalifikációs ranglista június 17-én zárul.

Az Európa Játékokon Bőhm Csaba és Gulyás Michelle szerzett olimpiai kvótát. A férfi kvalifikációs ranglistán Szép Balázs, a nőknél Guzi Blanka és Erdős Rita áll jelenleg kvótát érő helyen.

Kajak-kenu világkupaverseny Szegeden

Szeged, 2024. május 11. Az elsõ helyezett Kopasz Bálint (j) és a második helyezett Varga Ádám a férfi kajak egyesek 1000 méteres A döntõjében a szegedi kajak-kenu világkupaversenyen 2024. május 12-én. MTI/Szigetváry Zsolt

MTI, Szigetváry Zsolt

Kajak-kenu. A szegedi világkupán a magyar válogatott 15 érmet gyűjtött össze. A hat első, három második és hat harmadik hely közül egy-egy született ötkarikás számban a kajak egyes 1000 méteren győztes Kopasz Bálint és második Varga Ádám, illetve a bronzérmes Adolf Balázs, Hajdu Jonatán 500 méteres kenupáros révén. A női kajak szakágban nem szerepeltek a hazai legjobb erők. A férfi kajak eredményeket merőben befolyásolta, hogy a versenyt három nap alatt rendezték. A péntektől vasárnapig tartó, olimpiai erősségű vk-n 63 ország képviselői indultak. Az olimpiáig hátra van még egy válogató, majd a szintén szegedi Európa-bajnokság.

81kg bronze HUN JPN 3 1715437 1715437917
IJF/Kulumbegashvili Tamara

Judo. Asztana adott otthont az olimpiai kvalifikációs sorozat utolsó Grand Slam-tornájának. A kazah versenyen nyolcvannégy ország négyszázötven judósa lépett tatamira, köztük két magyar sportoló. Az Európa-bajnoki bronzérmes Ungvári Attila ír és orosz ellenfelet búcsúztatva jutott a negyeddöntőbe, ahol megállította őt a svájci Aurelien Bonferroni. A vigaszágon a Budaörsi SC 35 éves klasszisa előbb ipponnal verte a spanyol Alfonso Urquiza Solanát, majd a bronzmeccsen intésekkel kikapott a japán Fudzsivara Szotarótól. Ungvári ezzel megerősítette ranglistás helyét a direkt kvótával rendelkezők között, vagyis nagy lépést tett a párizsi olimpiai részvétel felé. A viadal másik magyarja, a 100 kilós Vég Zsombor a legjobb 16 között búcsúzott. A magyar versenyző ezzel száztizenkét olimpiai kvalifikációs pontot gyűjtött. Ez ugyan kevés ahhoz, hogy a direkt kvótások közé lépjen (nagyjából négyszáz pont a hátránya ettől a pozíciótól, s csak a rend kedvéért: a világbajnokságon a hetedik helyért ötszázhúsz pont jár), de egyelőre várhatóan kontinentális kvótával továbbra is a párizsi indulók között szerepel majd.

Az asztanai viadal volt az utolsó, nagy pontszámot adó olimpiai kvalifikációs verseny, május 19-én vasárnap Abu-Dzabiban kezdődik majd a világbajnokság, amelyen a tervek szerint kilenc magyar judós lép tatamira az egyéni küzdelmekben, de a csapatversenyben is szoríthatunk majd a mieink sikeréért.

A magyar vb-csapat

Férfiak:
66 kg: Pongrácz Bence
81 kg: Ungvári Attila
90 kg: Tóth Krisztián, Sáfrány Péter
100 kg: Vég Zsombor
+100 kg: Sipőcz Richárd
Nők:
52 kg: Pupp Réka, Gyertyás Róza
70 kg: Gercsák Szabina
Csapatverseny:
Pongrácz Bence (73 kg), Tóth Krisztián, Sáfrány Péter (90 kg), Vég Zsombor, Sipőcz Richárd (+90 kg), Pupp Réka (57 kg), Gercsák Szabina (70 kg), Czerlau Jennifer (+70 kg)

2024wtscyokohama wr01019 l
@by_wout, @by_wout

Triatlon. A magyarok közül Lehmann Csongor végzett legelőrébb, a 14. helyen a férfi triatlonosok világbajnoki sorozatának Jokohamában rendezett idei első állomásán. A vb eredetileg márciusban, Abu-Dzabiban rajtolt volna, de azt a versenyt a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt törölték. Japánban a magyar szövetség belső rendszere alapján biztos olimpiai indulónak mondható Lehmann 1:43:16 óra alatt teljesítette az ötkarikás távon (1,5 km úszás, 40 km kerékpározás, 10 km futás) rendezett viadalt, melyen a párizsi kvótáért versengő Faldum Gábor 16. (1:43:24 ó), Dévay Márk 23. (1:43:54 ó), Bicsák Bence pedig 35. (1:44:56 ó) lett a 60 fős mezőnyben. Jokohamában a nők is versenyeztek, ebben a futamban magyar részről csak Kovács Zsófia indult, neki azonban nem sikerült célba érnie. A vb-sorozat két hét múlva Cagliariban folytatódik, és az lesz az utolsó viadal, melyen még pontokat lehet gyűjteni a párizsi indulási jog megszerzéséhez.

Az 50. fedett pályás országos atlétikai bajnokság
MTI, Czeglédi Zsolt

Atlétika. Takács Boglárka országos csúcstartó sprinter ötödik helyen ért célba a Dohában zajló atlétikai Gyémánt Liga-versenyen. A kétszeres U23-as Európa-bajnoki ezüstérmes futó 11.17 másodperc alatt teljesítette a 100 métert, ezzel két tizedet javított két héttel ezelőtti teljesítményén és három századra megközelítette saját országos csúcsát, melyet tavaly nyáron Finnországban állított fel 11.14 másodperccel. A magyar sprinter a World Athletics Road to Paris24 ranglistán jelenleg 100m-en a 25, 200m-en a 35. helyen áll.

Férfi kézilabda vb-selejtezõ - Magyarország-Litvánia
MTI, Bodnár Boglárka

Kézilabda. Az olimpiai kvótás magyar férfiválogatott kettős győzelemmel jutott ki a jövő évi világbajnokságra, mivel 36-23-ra nyert Litvánia ellen a selejtező vasárnapi visszavágóján, Veszprémben. A magyarok csütörtökön 33-26-ra győztek Vilniusban.

A január 14. és február 2. között sorra kerülő világbajnokság házigazdája Horvátország, Dánia és Norvégia lesz, a csoportkör sorsolására május 29-én kerül sor. Ez lesz a 29. férfi világbajnokság, és a 23., amelyen a magyar együttes részt vesz. Eddigi legjobb eredménye az 1986-os ezüstérem, legutóbb, tavaly januárban nyolcadik lett.

Légfegyveres Eb Gyõrben - Bronzérmet nyert a magyar férfi pu

Gyõr, 2024. március 2. Hammerl Soma, Pekler Zalán és Péni István (b-j), a bronzérmes magyar csapat tagjai a férfi légpuska csapatverseny döntõje után az olimpiai kvalifikációs légfegyveres Európa-bajnokságon Gyõrben, az Audi Arénában 2024. március 2-án. MTI/Krizsán Csaba

MTI, Krizsán Csaba

Sportlövészet. Hammerl Soma a 11., az olimpikon Péni István a 12., míg a szintén olimpikon Pekler Zalán a 23. helyen zárt a puska 50 méteres három testhelyzetű versenyszámban, ezzel nem jutottak döntőbe a Bakuban zajló sportlövő világkupa-viadalon. A hazai szövetség szombati tájékoztatása szerint legalább 588 kört kellett volna teljesíteni a döntőhöz. Hammerl 587 kört, Péni 586-ot, Pekler pedig 584-et ért el a 64 fős mezőnyben.

C463a8ce 66b3 4c3e b3ca 6870102730bc
sportal.hu

Strandröplabda. Harmadik helyen zárta a magyar női válogatott a Nemzetek Kupája horvátországi selejtezőjét, miután a bibinjei torna csoportkörben a portugálokat legyőzte, az ukránoktól kikapott, majd a nyolc között a házigazdákon túljutott, az elődöntőben pedig aranyszettben alulmaradt a belgákkal szemben. A Magyar Röplabda Szövetség weboldalának beszámolójában Gubik János szövetségi kapitány kiemelte, hasznos volt a torna a csapat számára, amely a nemzetközi ranglistán csak a horvátokat előzte meg a selejtező előtt, de Bibinjében bizonyította, hogy más, nagyobb nemzetközi tapasztalattal rendelkező riválisokat is meg tud verni. A válogatottat a Szabó Adrienn, Villám Lilla, illetve a Honti-Majoros Chiara, Kun Stefánia duó alkotta.

Európa Játékok - Hegyikerékpár

Krynica-Zdroj, 2023. június 25. Buzsáki Virág a nõi hegyikerékpár terepversenyén a krakkói központú Európa Játékokon Krynica-Zdrojban 2023. június 25-én. MTI/Koszticsák Szilárd

MTI, Koszticsák Szilárd

Mountain bike. Buzsáki Virág a 26., Palumby Zsombor pedig a 31. helyen végzett vasárnap a romániai Európa-bajnokságon. A nők 23,6, a férfiak 27,1 kilométert teljesítettek rendkívül rossz körülmények között. A pálya az esőzéstől teljesen felázott és végig nagyon sáros volt, a látási viszonyok pedig még inkább megnehezítették a versenyzők dolgát.

Tour de Hongrie - Ötödik szakasz

Pécs, 2024. május 12. Dina Márton, a magyar válogatott csapat tagja, az egyéni összetett versenyben a legjobb magyar versenyzõ egy Zsolnay-vázát vesz át Péterffy Attilától, Pécs polgármesterétõl a 45. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny ötödik, 173 kilométeres Siófok - Pécs záró szakaszának eredményhirdetésén a pécsi Állatkertnél 2024. május 12-én. MTI/Ruprech Judit

MTI, Ruprech Judit

Országúti kerékpár. Valter Attila a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny vasárnapi, kilencedik szakaszában a mezőnnyel ért célba a 71. helyen és összetettben a 36. Hétfőn szünnap lesz, kedden pedig Pompei és Bocca della Selva között 142 km-t teker a mezőny.

A 45. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny vasárnap fejeződött be. Dina Márton az összetett legjobb magyarjaként fehér trikóval gazdagodott és a 13. helyen végzett.