Salim

A taekwondós Salim Omar várhatóan ott lesz a párizsi olimpián

2023. 12. 04.
Megosztás

A taekwondós Salim Omar még nem hivatalosan, de minden valószínűség szerint kijutott a jövő nyári párizsi olimpiára, Józsa Levente első magyarként GP-finálét nyert. A női kézilabda-válogatott bejutott a középdöntőbe az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon. A judós Pupp Réka ötödik a tokiói Grand Slam-versenyen. Világbajnok a magyar vitorláscsapat a SSL Gold Cup-on. Rasovszky Kristóf ismét megnyerte a nyíltvízi úszók világkupáját. Kós Hubert első az US Openen 100 és 200 háton.

Józsa
World Taekwondo

Taekwondo. Manchesterben rendezték a sportág GP-fináléját. Három magyar is ott lehetett a világ legjobbjai között. A férfiak 58 kg-os súlycsoportjában Salim Omar úgy léphetett pástra, hogy egy jó eredmény esetén már ott lehet a 2024. évi párizsi olimpián. Persze ehhez az is kellett, hogy közvetlen riválisai közül az ír Jack Woolley és az iráni Mahdi Hajimousaei előtt zárja a tornát. Nos, a rajt előtt az már biztos volt, hogy az iráni sérülés miatt nem indul, így maradt egy riválisa Salimnak. A tokiói ötkarikás játékokon ötödik, világ- és kétszeres Európa-bajnok magyar versenyző a nyolcaddöntőt a brazil Paulo Melóval kezdte. Mindketten látványosabbnál látványosabb akciókat mutattak be, de az első felvonást végül héttel a dél-amerikai nyerte. A második felvonásban hol egyikük, hol másikuk vezetett. Egy perc után Melo hárommal ment (5-8). Ezt a 3-4 pontos különbséget sokáig tudta tartani a brazil, Melo a végén elment héttel is, de 10 másodperccel a vége előtt már 16-16-ra álltak. Megint őrületes utolsó másodpercek jöttek, 18-20-nál, 1 másodperccel a vége előtt Salim Gergely kért videózást, de nem járt sikerrel, Omar búcsúzott, a 9. helyen végzett. Várni kellett, hogy ír riválisa meddig jut, aki az első találkozóját megnyerte, de utána a negyeddöntőben búcsúzott.

„Nagy riválisa, az ír Woolley nem szerzett annyi pontot, amivel kiüthetné a magyar fiút az egyenes ágon kvalifikáló legjobb hat közül, az iráni Hajimousaeiiri pedig megsérült, s el sem indult Manchesterben – nyilatkozott Márton Zsolt Krisztián, a szövetség elnöke. – Mivel az ír Woolley csak egy kört vett sikerrel, Omar a 40 pontos előnyéből szövetségünk számításai szerint 10-15-öt veszített el, így nem hivatalosan megvan a párizsi kvóta. Teljesen bizonyossá azonban várhatóan csak januárban válik az olimpiai indulása, amikor a világszövetség közzéteszi a hivatalos listát.”

A GP-finálé másik két magyar résztvevője közül az Eb-bronzérmes, 20 éves Józsa Levente nagyszerűen menetelt a 68 kilogrammos súlycsoportban. Nyitómeccsén a spanyol Joan Jorquera Calát hátrányból fordítva 2-1-re verte. A négy közé jutásért a törökök olimpiai bronzérmesét, Hakan Recbert intézte el úgy, hogy mindkét menetet nagy fölénnyel, kevesebb, mint egy perc alatt döntő pontkülönbséggel nyerte. Az elődöntőben is mind az első, mind a második két percben jobb volt, mint riválisa, a jordániai Zaid Kareem, ahogyan a késő esti fellépésén sem lehetett megállítani őt: Józsa Levente három menetben diadalmaskodott a spanyol Javier Perez Polo ellen, ezzel az első magyar győztese lett a Grad Prix-finálék történetének.

Az idei világbajnok Márton Luana a női 57 kg nyolcaddöntőjében az amerikai Faith Dillon ellen ugyan megnyerte az első menetet, a másik kettő azonban ellenfeléé lett, így a 17 éves magyar lány búcsúzni kényszerült.

A sportág következő kvótaszerző versenye a kínai Wuxiban rendezendő Grand Slam-finálé lesz, majd 2024 március elején rendezik az európai olimpiai kvalifikációs tornát. Onnan minden súlycsoportból az első kettő szerzi meg az olimpiai kvótát. Utóbbin szeretnének a magyar sportolók további kvótákat szerezni.

Nõi kézilabda-vb - Magyarország - Kamerun
MTI/Illyés Tibor

Kézilabda. A magyar női válogatott a vb B csoportjában az első két találkozóját fölényesen nyerte Paraguay (35-12) illetve Kamerun (39-20) ellen. A mieink a két győzelmükkel Montenegróhoz hasonlóan továbbjutottak a középdöntőbe, ahova már biztosan magukkal visznek két pontot. A hétfői csoportrangadó az első hely mellett a nyolc közé jutás szempontjából is kulcsfontosságú lesz. A csoport harmadik továbbjutó helyéért Paraguay és Kamerun csap össze. A magyarok az A csoportból kapják három középdöntős ellenfelüket. A horvátok és a svédek már bebiztosították helyüket a középdöntőbe. A harmadik továbbjutó helyért ebben a csoportban Szenegál vagy Kína küzd egymás ellen.

A további csoportokból már 14 válogatott továbblépett a középdöntőbe. A C/D csoportban Norvégia, Ausztria, Korea, illetve Szlovénia, Franciaország már továbbjutott. Angola és Izland verseng a harmadik továbbjutó helyért. Az E/F csoportban Románia, Dánia illetve, Németország, Lengyelország már középdöntős. Az E csoportban Szerbia vagy Chile, az F csoportban Japán vagy Irán lehet a harmadik. A G/H csoportban Spanyolország, Brazília, Ukrajna illetve Hollandia, Csehország középdöntős. Argentína és a Kongói Köztársaság küzd a középdöntőért.

A magyarok középdöntős csoportjának mérkőzései:

I. csoport (Göteborg)

12.07.
15.30 A3–B2
18.00 B1–A2
20.30 A1–B3

12.09.
15.30 A2–B3
18.00 A3–B1
20.30 B2–A1

12.11.
15.30 B3–A3
18.00 B2–A2
20.30 B1–A1

A középdöntő első két helyezettje jut be a negyeddöntőbe. A vb győztese olimpiai kvótát szerez. A 2-7. helyezettek olimpiai selejtezőtornán vehetnek részt.

Pupp
IJF/Sabau Gabriela

Judo. Négy magyar lépett tatamira az esztendő utolsó olimpiai kvalifikációs versenyén, a legendás tokiói viadalon. Az olimpiai és világbajnoki ötödik, Eb-bronzérmes Pupp Réka (52 kg) tajvani és lengyel riválist búcsúztatva jutott be a négy közé, de ott vazaarival kikapott a francia Astride Gnetótól. A bronzmérkőzésen az Ázsia-bajnoki második mongol Sosorbaram Lkhagvasuren várt rá, akit legyőzött a korábbi két találkozójukon. A harmadik csata kiegyenlített küzdelmet hozott két-két intéssel, majd az ellenfél tíz másodperccel az alapidő vége előtt az Atomerőmű SE versenyzője mögé lépett, hanyatt döntötte őt, és ipponnal nyert. A további három magyar indulónak nem volt szerencséje a sorsolásnál, de egy ilyen rangos tornán talán nem is lehet könnyű ágat kifogni. A 90 kilósoknál mindenesetre mindkét magyar induló „belehúzott”: Sáfrány Péter (Miskolci VSC) és Gőz Roland (MTK Budapest) is olimpiai bronzérmes, világbajnok klasszissal kezdett, előbbi a dél-koreai Gvak ellen a hosszabbítás negyedik percében intésekkel, utóbbi ipponnal maradt alul neves riválisával szemben. A 70 kilogrammosoknál Gercsák Szabina (Atomerőmű SE) sikerrel vette az első akadályt a dél-koreai Juval szemben, de a legjobb nyolc közé jutásért rá is egy olimpiai bronzérmes várt, a holland Sanne van Dijke pedig ezen a napon valamennyi csatáját megnyerte, s Grand Slam-aranyat vihetett haza a japán fővárosból. Így mindhárman helyezetlenül zártak.

Győztesekssl23
Martina Orsini/SSL Gold Cup

Vitorlázás. Nagyszerű teljesítménnyel, a döntőt végig kontrollálva a Berecz Zsombor vezette magyar együttes győzött a Star Sailors League Gold Cup elnevezésű versenyen, amely a vitorlázók csapat-világbajnokságának is tekinthető. A végső helyezések a vasárnapi fináléban dőltek el, melyben a magyar hajó szinte végig vezetett és az olaszokat, a hollandokat, valamint a spanyolokat megelőzve végzett az élen. Ezzel a magyar vitorlázás egyik legnagyobb sikerét aratta.

A Finndingiben olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok hajós az MTI-nek elmondta, nagyon akarták a sikert, és tudták, hogy nyerhetnek. Hangsúlyozta, a csapat tagjai saját költségükön vettek részt a versenyen. „Talán ez is volt az egyik erősségünk, mert az volt itt, aki nagyon itt akart lenni, mindent beleadva, félretéve családot, munkát, mindenki erre áldozta a szabadidejét” – fogalmazott.

Berecz Zsombor, aki 2018-ban kapta a felkérést a magyar csapat összeállítására, kiemelte, bár ez teljesen más típusú verseny volt, mint egy olimpia, ám a siker szinte egyenértékű egy ötkarikás éremmel. Ezt támasztja alá, hogy a kétszeres világbajnok és háromszoros Amerika Kupa-győztes, olimpiai bronzérmes Dennis Conner, az SSL Gold Cup amerikai tiszteletbeli elnöke úgy fogalmazott: ez az a sportverseny a világon, amelyen a legtöbb olimpiai érmes indul egyszerre, egymás ellen.
Már a legjobb nyolc között a magyar volt az egyetlen olyan egység, amely tengerrel nem rendelkező országból érkezett. A Kanári-szigeteken rendezett eseményen a Sámánok elnevezésű együttes a legjobb 32 között kapcsolódott be a küzdelembe, amely 56 nemzet csapatával indult. Minden résztvevő ugyanolyan SSL 47-es hajóval szállt vízre. A magyar csapat kapitánya a tokiói olimpián Finndingiben ezüstérmes Berecz Zsombor volt.

A csapat teljes névsora: Adorján Csaba, Bakóczy Róbert, Berecz Zsombor, Goszleth Marcell, Gyapjas Zsombor, Huber Lél, Lillik Ákos, Majthényi Szabolcs, Németh Áron, Németh Domonkos, Takácsy Levente, Tomai Balázs és Varjas Sándor.

Raso vk 1
World Aquatics

Nyíltvízi úszás. Rasovszky Kristóf szenzációs versenyzéssel bronzérmes lett 10 kilométeren az úszók nyíltvízi világkupa-sorozatának utolsó állomásán, Funchalban, ezzel bebiztosította összetett elsőségét. A nőknél Fábián Bettina hatalmas hajrával másodikként ért célba a szombati versenyben.

A magyar sportági szövetség tájékoztatása szerint az olimpiai ezüstérmes Rasovszky sorozatban negyedszer nyerte meg az összetettet, erre korábban még senki nem volt képes. Az elsőség mellé 50 ezer dollárt is kapott. A világbajnoki részvételért zajló magyar különversenyben messze Betlehem Dávid teljesített a legjobban: végig az élmezőnyben haladva ötödik lett – ezzel nem mellesleg összetettben feljött a harmadik helyre, amiért 25 ezer dollárral is gazdagodott –, így övé a második hely a dohai vb-csapatban. Gálicz Péter 55., Hambardzumyan Arshak 66., Kovács-Seres Hunor pedig 72. helyen zárt, előbbi így a júniusi Eb-indulást vívta ki.

A nőknél Fábián Bettina az utolsó körre a 15. helyen fordult, aztán megindult, és 16 másodperces hátrányt ledolgozva ezüstéremig tempózott. A junior világ- és Európa-bajnok úszó ezzel megnyerte a juniorok összetettjét, a felnőttek között pedig ötödik lett – ezzel összesen 20 ezer dollárnyi bónuszt gyűjtve – és a dohai vb-részvételt is kivívta. Mellette a Madeirán 16. helyen záró Szimcsák Mira lesz a másik induló, miután három másodperccel Olasz Anna (17.) előtt ért be. Balogh Vivien 35., Rohács Réka 38. lett. A szövetség a közleményében úgy fogalmazott, hogy „a dolgok jelen állása szerint Olasz 2013 után először nem lesz ott egy világversenyen, de az Eb-n még szerepelhet, ugyanakkor az olimpiai kvóta megszerzésére már nem igazán maradt esélye”.

Sport Uszo US Open Kos Hubert a 100 0 nagy
swimswam.com

Úszás. A hétvégén rendezték az Amerikai Nyílt Úszó Bajnokságot, azaz a U.S. Open-t az észak-karolinai Greensboro városában. Az ötvenes medencében lebonyolított versenyen Kós Hubert, Török Dominik Márk, Németh Nándor, Márton Richárd és Kovács Benedek képviselte hazánkat. Kós Hubert az Arizona State University színeiben állt rajthoz, négy számban. A 200 m hát idei világbajnoka 53.19 másodperccel nyert 100 méter háton. A hosszabbik távon 200 méteren ismételt és 1:55.95 perces idővel csapott elsőként a célba. 200 vegyesen a döntőben 1:57.88 perces idővel lett második, 45 századdal elmaradva edzéstársa, az amerikai Chase Kalisz mögött. 100 méter pillangón negyedikként ért célba 51.59-cel, 28 századdal elmaradva a győztes és világcsúcstartó amerikai Caeleb Dresseltől. Németh 100 méter gyorson 48.77-el, Márton Richárd 200 méter pillangón 1:57.09 perccel, Kovács Benedek 200 m háton 2:00.14-gyel lett ötödik. Török Dominik Márk, a Wisconsin Egyetem hallgatója 200 m vegyesen 2:01.38 perccel nyolcadik lett a fináléban.

Babos watson andorra
Facebook/Hungarian Tennis

Tenisz. Babos Tímea és Heather Watson, a második helyen kiemelt magyar-brit duó játék nélkül jutott tovább az elődöntőből a fináléba, mivel a brit Maia Lumsden és francia Jessika Ponchet nem állt ki a mérkőzésre. A döntőben a 115 ezer dollár (39 millió forint) összdíjazású andorrai keménypályás női challenger-tenisztornán Babosék az orosz Erika Andrejeva és a svájci Celine Naef kettősével csapott össze és 59 perc alatt 6-2, 6-1 arányú vereséget szenvedett.