Teltházas konferencia az innováció jegyében

A tokiói előkészületeket és az oltási programot is tárgyalta a MOB elnöksége

2021. 04. 14.
Megosztás


A tokiói olimpiai részvétel előkészületeinek tájékoztatóját is napirendre tűzte a Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége az április 14-ei ülésén. A nyári játékok megnyitója előtt 100 nappal tartott eseményen elhangzott: lezárult a MOB oltási programjának első köre. Szerdán döntöttek a Magyar Olimpiai Akadémia (MOA) főtitkárának kinevezéséről is.

Az előző, március 3-ai ülés óta eltelt időszak vonatkozásairól Kulcsár Krisztián számolt be. A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke tájékoztatott a Nemzetközi Olimpiai Bizottság online, 137. kongresszusáról, amelyen újraválasztották Thomas Bachot; a német sportdiplomata mandátuma 2025-ig szól. A NOB fórumán napirenden volt a korábbi reformprogram kiegészítése, az AGENDA 2020+5, melynek új eleme többek közt a virtuális sport olimpiai szemüvegen történő átgondolása, valamint az olimpiai kvalifikációs események központosított, „mini multisport-esemény-jellegű” lebonyolítása.

A sportvezető elmondta azt is, hogy telefonon személyesen tájékoztatta a NOB sportigazgatóját, Christophe Dubit a Budapest 2032 Bizottság megalakulásáról és feladatairól. Ezúton is gratulált Kovács Istvánnak – aki a MOB Felügyelő Bizottságának tagjaként igazoltan volt távol az üléstől – a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA) főtitkári kinevezéséhez. Kulcsár Krisztián informált arról is, hogy hamarosan találkozik Andrzej Kraśnickivel a Lengyel Olimpiai Bizottság elnökével.

Az ülés egyik kiemelt jelentőségű témájaként tájékoztató hangzott el a tokiói olimpiai előkészületekről, a járvány miatt várható szigorításokról. Az egy évvel elhalasztott játékok megnyitójára kereken 100 nap múlva, 2021. július 23-án kerül sor. Az aktualitásokról Dósa Viktória beszélt. Jó hírként kiemelte: a magyar csapat jól áll a kvótákkal, a csapat létszáma várhatóan eléri a rióit (150-160 fő). Hangsúlyozta azonban, hogy komoly szigorításokkal kell majd Tokióban szembenézni. „Az IOC és a szervezőbizottság újabb és újabb döntéseket hoz, hétről-hétre jönnek ki a friss információk, ami az előzetes szervezést is bonyolítja. Az biztos, hogy a szervezők a versenyekre fókuszálnak, és szeretnék az egészségbiztonságot a legmagasabb szinten garantálni. Több feltétel még bizonytalan, további korlátozások várhatók. A részleteket tartalmazó Playbook újabb frissítése április végén várható” – fogalmazott a tokiói csapat vezetője.

Vékássy Bálint hozzátette, mintegy 90 ezer akkreditált vendéget – köztök 11 ezer sportolót – várnak Tokióba. A MOB főtitkára elmondta, hogy a MOB május 4-én online sportági tájékoztató keretein belül szeretné megosztani a legfrissebb információkat az érintettekkel.

Az elnökség határozott a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkárának személyéről is; a MOA elnöke, dr. Bukta Zsuzsanna javaslata és az elnökség döntése alapján a tisztséget és a hozzá tartozó feladatokat a jövőben a korábbi MOA-főtitkár, Győr Béla látja el. Kulcsár Krisztián megköszönte a régi-új főtitkár eddigi lelkliismeretes tevékenységét, és sikeres munkát kívánt. A MOA elnökének, főtitkárának és tanácstagjainak rövid névjegye ide kattintva olvasható.

A grémium közgyűlés összehívásáról is döntött, ennek időpontja – a korlátozások enyhítését követően – 2021. május 29. (szombat) 10 óra, helyszíne a Budapest Kongresszusi Központ. A tavaszi MOB-közgyűlésen a tervek szerint döntés születhet a tokiói olimpián részt vevő Magyar Csapat és küldöttség összetételéről, valamint az alapszabály-módosítás mellett napirendre kerülhetnek a 2022-es pekingi téli olimpiával kapcsolatos célkitűzések, felkészülési irányelvek is.

Az eredményességi támogatások – melyeket Fábián László sportigazgató ismertetett – ezúttal a dordrechti rövidpályás gyorskorcsolya világbajnokságon elért sikerekre terjedtek ki.

Az elnökség tárgyalta a Magyar Hullámlovas és Kitesurf Sportági Szakszövetség működését, vizsgálta annak visszásságait.

Vékássy Bálint beszélt az új alapszabály és az olimpiára készülő sportolók oltásának aktualitásairól. A főtitkár elmondta, hogy az új dokumentum korábban a bizottságokat már „megjárta”, a MOB-tagok is hozzátehették észrevételeiket, kiegészítéseiket; a hivatalos eljárás szerint jóvá kell hagyatni a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal és a Törvényszékkel, majd a véglegesnek ítélt dokumentumot a MOB elnöksége a közgyűlés elé terjeszti.

A grémium könyvvizsgálót is választott: 2021. július 1. és 2025. június 30. között a feladatot a korábbi szakember, a PRUDENT-AUDIT Könyvvizsgáló és Adószakértő Kft. képviseletében dr. Fiel Edit fogja ellátni.

Vékássy Bálint arról is beszámolt, hogy lezárult a Magyar Olimpiai Bizottság oltási programjának első köre, amelynek során – az előzetes listán 868 nyári és téli sportoló szerepelt – eddig (január 29. és április 14. között) 665-en kapták meg legalább az első oltást, 512-en a másodikat is. Kiemelte, hogy 32-en kiskorúak, 20-an a betegség miatt még nem kaphatták meg a vakcinát, 103-an nem kérik, 37-en pedig várólistán szerepelnek, a következő körben lesznek oltva. Összesen 702 sportoló lesz beoltva. A grémium tagjai határozottan felhívták a figyelmet az oltás fontosságára, noha a NOB az olimpiai részvétel esetében ezt nem teszi kötelezővé.

Az egyebek között a résztvevők áttekintették a férfi puskás sportlövők körül kialakult turbulenciát is.

Az olimpiai család az elhunytakról a közgyűlések alkalmával és a halottak napján szokott megemlékezni, ezúttal azonban kivételt téve, az elnökség búcsút vett az olimpiai bajnok sportlövőtől, Igaly Diánától.

(MOB; fotó: MOB/Szalmás Péter)