Dr. Szabó Tündét Valentino Rossira emlékeztették az olimpiai bajnok magyar gyorskorcsolyázók

A tokiói előkészületekről is tárgyalt az orvosbizottság

2020. 03. 12.
Megosztás


Dr. Tállay András vezetésével ülést tartott szerdán a Magyar Olimpiai Bizottság Orvosi Bizottsága. A szakmai testület napirendjének középpontában a tokiói olimpia egészségügyi előkészületei szerepeltek.

A jelenlévők tájékoztatást hallgattak meg az új koronavírussal (COVID-19) kapcsolatban a járványügyi helyzetről és eljárásokról dr. Galgóczi Ágnestől, a Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi és Infekciókontorr Főosztályának munkatársától. A doktornő a rövid szakmai előadásban kitért többek közt a vírus elterjedésére, annak módjára, életkori megoszlására, lappangási idejére, tüneteire, lehetséges megelőzésére.

A tokiói orvosi, egészségügyi előkészületekről dr. Tállay András beszélt. A Sportkórház (OSEI) főorvosa kitért az egészségügyi csapat - sportolói létszámtól függő - várható összetételére, a gyógyszerek összeállítására. Azt mondta, ideális esetben legalább tíz orvossal és tucatnál is több masszőrrel, továbbá gyógytornásszal és pszichológussal is kalkulálnak. Beszélt arról, hogy az OSEI, kvalifikált sportolókra vonatkozó szűrővizsgálatai rendben haladnak. Kijelentette, hogy összességében sok egyeztetésen vannak túl, a feladatokkal időarányosan jól állnak.

Dr. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidoppongcsoport (MACS) vezetője kifejtette, hogy a doppingellenőrzések is jó ütemben haladnak, azonban felhívta a figyelmet a holléti információk pontos megosztásának jelentőségére.

A megbeszélésen részt vett Vékássy Bálint MOB-főtitkár és Vári Attila, az ötkarikás szervezet elnökségének tagja is.

(MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter)