Újra összeállt a magyar sport parlamentje, Wladár Sándor alelnök lett

„A tokiói olimpiára is Magyarországon készülünk fel"

2018. 01. 18.
Megosztás


Chloe Esposito már olimpiai bajnok, öccse, Max is jó úton halad efelé. A két nagyszerű honvédos sportolót és edző édesapjukat a Magyar Olimpiai Bizottság vezetői látták vendégül szerdán.

Néhány pillanatra megelevenedett a történelem az ausztrál família számára. Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Fábián László, a MOB főtitkára és Nagy Zsigmond, a szervezet nemzetközi igazgatója kalauzolta Daniel, Chloe és Max Espositót a MOB Csörsz utcai központjában. Amikor a fali arcképcsarnok szemlézése közben Gerevich Aladárhoz értek, a hétszeres olimpiai bajnok kardvívó láttán Chloe Esposito – Rio olimpai bajnok öttusázója – rákérdezett, hogy őt tüntették-e ki a napokban életműdíjjal. A nemleges válasz után nem kellett messzire menni, hogy Balczó Andrást – aki Mészöly Kálmánnal együtt kapta meg a Magyar Sportújságírók Szövetsége és a MOB elismerését – megtalálják, kettővel volt jobbra Gerevichhez képest.

Legendás öttusázó könnyen válhat Chloéból és Maxból is, előbbi riói diadala előtt Londonban hetedik lett, Max akkor még csak néző volt, aztán hamarosan versenyzőként remekelt. 2016-ban, 19 évesen szintén olimpiai hetedik lett, igazából csak a vívást rontotta el, amelyen azóta is folyamatosan dolgozik. És hát Daniel Esposito éppen emiatt (is) döntött úgy 2014-ben, hogy Sydneyből Magyarországra költözik a gyerekekkel, hiszen hazánkban a sportágnak nemes hagyományai vannak, ellentétben Ausztráliával. Daniel Espositóról tudni kell, hogy az 1984-es Los Angeles-i olimpián egyéniben 50., csapatban 14. helyen zárt – Fábián Lászlóval ott is találkozhatott volna, más kérdés, hogy az akkori magyar politikai és sportvezetőség nem tette lehetővé Magyarország részvételét a játékokon.

A család az Árpád híd pesti oldalának közelében, új építésű házban lakik, a két ifjú öttusázó a Honvéd színeiben sportol, versenyengedélyük van minden országos viadalra.

„A tokiói olimpiára is Magyarországon készülünk fel, sokan kérdezik tőlem, miért – fejtegette Daniel Esposito, aki a vívást és a lovaglást leszámítva edzi is gyermekeit. – Budapesten és környékén sok versenyt rendeznek, ráadásul könnyebb eljutni innen az európai megméretésekre. A vívás könnyen fejleszthető versenyszám, ráadásul a Honvéd sporttelepe autóval öt, a Komjádi uszoda nagyjából tíz percre van, ez hatalmas könnyebbség. Arról nem is beszélve, hogy itt sokkal olcsóbb az élet a nyugati világhoz képest. A legfontosabb azonban az, hogy ha valaki sportolni kezd és versenyez, azt csak akkor érdemes, ha a világ legjobbja akar lenni. Ez nagyobb eséllyel kivitelezhető itt, mint Ausztráliában.”

Kulcsár Krisztián támogatásáról biztosította a sportcsaládot, amelynek érvényesülését ugyanolyan feltételek segítik, mintha hazájukban lennének: a MOB olimpiai bizottság helyett olimpiai bizottság lesz Espositóék számára. Chloe ötkarikás diadala után egy tűzpiros Audit kapott, sőt azóta szponzorra is lelt, egy burkolással foglalkozó cég támogatja. Egyébként imádja a nyári Margitszigetet, a város szépségei lenyűgözik őt, vásárol, étterembe és moziba jár – egyelőre csak angol nyelvű vetítésekre –, szóval úgy él, mint egy magyar fiatal. Max odavan a gulyásért, a lángosért és hasonló időtöltéseknek hódol, mint nővére. Espositóék évente kilenc hónapot töltenek Magyarországon, és nagyon hálásak ezért a lehetőségért – nem is élnek vissza vele.

Hogy nálunk készülhetnek az Esposito testvérek, annak gyökerei egészen 2012-re nyúlnak vissza. Az év márciusában Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság akkori elnöke Sydneyben együttműködési megállapodást írt alá az Ausztrál Olimpiai Bizottság vezetőjével, John Coatesszal. Csereprogramok, szakemberek, edzőtáborok cseréje, közös felkészülés és versenyzés, illetve versenyrendezés volt az egyezség része. Ennek keretében korábban kétszer is meghívták a fiatal magyar sportolókat az ausztráliai ifjúsági olimpiai fesztiválra.

(Nemzeti Sport/Győri Ferenc, fotó: MOB/Szalmás Péter)