A Török Olimpiai Bizottság elnökét választották a 2022-es ifi olimpia értékelő bizottságának élére

A Török Olimpiai Bizottság elnökét választották a 2022-es ifi olimpia értékelő bizottságának élére

2018. 04. 25.
Megosztás


A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) április 24-én bejelentette a 2022-es nyári ifjúsági olimpiai pályázatokat elbíráló értékelő bizottság összetételét. A NOB elnöke, Thomas Bach a szervezet alelnökét, Uğur Erdener-t nevezte ki a bizottság élére, aki egyben a Török Olimpiai Bizottság elnöke is.

A 67 éves török sportvezető hét fős csapatával együtt fogja irányítani és ellenőrizni a pályázati folyamatot, aminek a végén kiderül, hogy a kandidáló afrikai országok közül melyik adhat otthont a négy év múlva megrendezésre kerülő ifjúsági világversenynek. A héttagú bizottság tagjai között megtalálható a gambiai Beatrice Allen, a Gambiai Olimpiai Bizottság és a Nemzetközi Baseball és Softball Szövetség alelnöke, Kirsty Coventry, kétszeres olimpiai bajnok zimbabwei úszó, a NOB sportolói bizottságának elnöke, a svéd Gunilla Lindberg, a NOB alelnöke, és a chilei Neven Ilic, a Pánamerikai Sportszövetség elnöke. Mellettük a bizottság tagjaként fog még tevékenykedni a kínai háromszoros tollaslabda-világbajnok Li Lingwei, Lydia Nsekera, a Burundi Labdarúgó Szövetség korábbi elnöke, és Auvita Rapilla, a Pápua Új-Guineai Olimpiai Bizottság főtitkára.

A tagok kiválasztásának hátterében a sokszínűség alapelve állt, mely fontos komponense az Olimpiai Mozgalomnak. A bizottságba minden kontinens delegál tagot, akik között megtalálhatóak ex-sportolók, nemzeti olimpiai bizottságok és nemzetközi sportszövetségek képviselői is. A bizottság közvetítői szerepet is betölt majd a pályázó városok, a NOB és az Olimpiai Mozgalom tagjai között.

Múlt héten két afrikai főváros, a tunéziai Tunisz, és a nigériai Abuja is kifejezte érdeklődését a 2022-es nyári ifjúsági olimpiai játékok megrendezésével kapcsolatban. Rajtuk kívül korábban már Dakar, Szenegál fővárosa is tett lépéseket egy esetleges rendezés irányába, de még egyikük sem tekinthető hivatalos kandidálónak.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) februári phjongcshangi ülésén megszavazta azt az előterjesztést, mely szerint a szervezetnek aktívan támogatnia kell az afrikai országok kezdeményezéseit az esetleges nyári ifjúsági olimpiai rendezéssel kapcsolatban. Az ülés után Thomas Bach, a NOB elnöke szerint egy sikeres ifjúsági olimpiai rendezés megalapozhatja a kontinens első olimpiájának a lehetőségét, mely leghamarabb 2032-ben vagy 2036-ban valósulhat meg.

A dél-koreai ülés során szó esett Szenegál esetleges szerepvállalásáról is. A NOB küldöttsége járt a Nyugat-Afrikai országban, hogy megbizonyosodjon arról, hogy Dakar megüti-e a NOB kritériumai által meghatározott szintet. A küldöttség találkozott több sport- és kormányzati vezetővel és felmérték az infrastrukturális lehetőségeket; pozitívak voltak az első benyomások.

„Eljött Afrika ideje. A földrész számos sikeres olimpikon otthona, és a fiatalság kontinenseként is emlegetik. Ezért szeretnénk a 2022-es ifjúsági olimpiát Afrikába vinni” – nyilatkozta Bach a bejelentés után.

Erdener, aki a Török Olimpiai Bizottság mellett a Nemzetközi Íjász Szövetség elnöki posztját is betölti, nagy tapasztalattal rendelkezik az ifjúsági olimpiákkal kapcsolatban. 2016-ban tagja volt az ifjúsági olimpiák hatását és fejlődését vizsgáló bizottságnak, jelenleg pedig az ifjúsági olimpiák kormányzó bizottságának a tagja, ahol a 2016-os riói NOB ülésen elfogadott változtatásokat valósítják meg a gyakorlatban. A NOB értékelő bizottsága továbbá számíthat Erdener tapasztalatára azért is, mert többek között tagja volt a párizsi 2024-es nyári olimpiai pályázat értékelő bizottságának is.

„Mivel a NOB Afrikába szeretné vinni a következő ifjúsági olimpiát, új elvek alapján kell eljárnunk. Szerencsére ez azt jelenti, hogy egyszerűbb és gyorsabb lesz a kiválasztási folyamat” – mondta Erdener.

„Afrikában sok lehetőség rejlik, és meg vagyunk róla győződve, hogy az az ország, aki elnyeri a rendezést, ezt be is tudja majd bizonyítani a világ számára”

A pályázó városoknak júliusban kell prezentálniuk a pályázatukat a NOB végrehajtó bizottsága előtt, majd később a munkák az értékelő bizottság elé kerülnek, ahogyan a korábbi pályázatok során is. Utána következik a NOB októberi ülése, ahol kiderül a győztes kiléte.

(insidethegames.biz, fotó: Getty Images)