A toronyban és a tatamin folytatódtak konzultációink

A toronyban és a tatamin folytatódtak konzultációink

2022. 10. 26.
Megosztás

Sportági konzultációink sora a végéhez közeledik, avagy több van mögöttünk, mint előttünk. A műugrók és a judósok számoltak be Párizzsal kapcsolatos terveikről.

A magyar műugrás elég mostoha körülményeket élt meg az elmúlt években, ám az új vezetéssel jelenleg poraiból építi fel újra önmagát a szervezet, és bízik abban, hogy Párizsban ismét lehet magyar induló ebben a sportágban is az olimpián – mondta el a szövetség képviseletében a nem rég megválasztott elnök, Benczédi Balázs, valamint a szakmai ügyekért felelős Ligárt Balázs. A jelenlegi helyzetben a Magyar Szinkronúszó Szövetséggel egyeztetve használják a klubok a Duna Arénát, ami jelenleg az egyetlen olyan edzőhelyszín a fővárosban, melyet télen-nyáron lehet használni, ám országosan se rózsásabb a helyzet. Ezért a szövetség távlati céljai között szerepel egy olyan központ létrehozása, mely minden igényt kielégít (pl. rekreációs- és szálláshelyek), és megadhatná azt a stabilitást a honi műugrásnak, amivel odaérhetne az elithez. Annál is inkább, mert hosszú idő után a tokiói olimpiára nem sikerült magyar versenyzőnek kijutnia, ezt pedig Párizsra mindenképpen orvosolni szeretnék. Jelenleg három olyan versenyző van, akik közül egy, vagy akár mindkettő is kvalifikálni tudná magát a 2024-es játékokra. Sajnos a kvóta megszerzése egyre nehezebb, még nincs fix versenynaptár, jelenleg csak a két világbajnokság dátuma és helyszíne biztos. Az ígéretes sportolók mellett a szövetség a jövőben kiemelten foglalkozna a szakemberek kinevelésével, illetve képzésével is, mind az edzők, mind a nemzetközi pontozóbírók tekintetében.

Bár Kovács Antal – a Magyar Judo Szövetség szakmai alelnöke – olimpiai bajnok judokánk barcelonai sikere óta eltelt harminc évben nem született újabb honi aranyérem az ötkarikás játékokon a sportágban, a magyarokkal azóta is számolni kell a tatamin. A szövetség a párizsi játékokra is 6-8 kvalifikációval számol, ami azért sem elhanyagolható, hiszen judóban a 2024-es játékokon is rendeznek majd csapatversenyt. A válogatott technikai igazgatója, a japán Murakami Kiyoshi elmondta, hogy amikor 10 hónappal ezelőtt átvette a magyar csapat irányítását, azt tűzte ki célul, hogy kihozza belőlük azt, ami potenciálisan bennük van. Bár a legutóbbi világbajnokság nem sikerült a legfényesebben, a tanulságokat a szakmai stáb levonta, és mennek tovább a kitűzött úton, amin a vb csak egy állomás volt. Az idősebb, rutinos versenyzők mellett a fiatalok is egyre erősebbek. Velük kapcsolatban korábbi kiváló judokánk, Ungvári Miklós – aki most már, mint férfi szövetségi kapitány segíti a magyar judót – megjegyezte, hogy az egyik legnagyobb feladat számukra, hogy elhiggyék magukról: képesek nyerni. A judo kvalifikációs időszaka két év, ami eléggé kitolódik, és szinte az utolsó utáni pillanatig kell a pontokat gyűjteni a kvótához, ám a szövetség minden tőle telhetőt megtesz, hogy segítse a sportolók útját a párizsi olimpiáig.

(MOB; fotó: MOB/Szalmás Péter)