A Vanek testvérek sikere az olimpiai kvalifikációs vk-versenyen

A Vanek testvérek sikere az olimpiai kvalifikációs vk-versenyen

2014. 08. 11.
Megosztás

Óriási sikert ért el a tiszaújvárosi 18. TVK ITU Triatlon Világkupa-futamon Vanek Margit. A Budaörsi TKE kiválósága a második helyen fejezte be az olimpiai kvalifikációba is beszámító viadalt.

A női verseny a három körös, 750 méteres úszással rajtolt, amely az új-zélandi Anneke Jenkins másfél perces előnyével kezdődött. A második hullámban érkezett 2010-es aquatlon világbajnokunk, Vanek Margit és egyetemi-főiskolai világbajnokunk, Kovács Zsófia is.

A nyolc körös, összesen 20 km-es kerékpározás második körére egy tíz fős élcsoport alakult ki, melyben Vanek és a tavalyi tiszaújvárosi bronzérmes, osztrák Sara Vilic is helyet követelt magának.

A négy körös, 5 km-es futás elején Vanek hetedikként érkezett vissza a versenyközpontba, de a hosszú egyenesben Kovács számára is látótávolságban volt az első helyezett.
Az utolsó 1250 méteren a holland Racher Klamer nem engedte veszélyes közelségbe Vanyek Margitot, így az első két helyen, mindketten nemzeti zászlajukba burkolódzva futottak be a célba.
Molnár Erika 1997-es ezüstérme után tehát Margit ért el hasonlóan nagy sikert. Kovács Zsófia hatalmasat meccselt a bronzért az utolsó métereken a brazil Oliveira-val, de 2 másodperccel alulmaradt. Negyedik helye azonban több mint dicséretes.

Vanek Margit célba érkezését követően megköszönte a közönség biztatását:
- Valószínűen ti szurkoltátok ki az első világkupa-érmemet, mert az utolsó körre már semmi erőm nem maradt! Egyáltalán nem hittem el, hogy odaérhetek a dobogóra! Boldog vagyok, hogy sikerült!

A férfiaknál Vanek Ákos személyében az első magyar győztest köszönthették a nézők hihetetlen izgalmak után.
Az utolsó kilométeren óriási versenyfutás döntötte el az aranyérem sorsát. Vanek Ákos végül szó szerint berobbant a célba, első helyével sporttörténelmet írt a tiszaújvárosi világkupa 18 éves történetének első győzteseként.
Ifj. Faldum Gábor minden erejét latba vetette, hogy megszerezze az ezüstérmet, de hajszálnyival alulmaradt ukrán Rosztyiszlav Pevtson ellenében.

A győztes Vanek Ákos boldogan értékelt a verseny végén:
„Nagyon elfáradtam, de éreztem, hogy van keresnivalóm a célegyenes előtt. Jó ütemben sikerült ritmust váltanom, akkor, amikor láttam, hogy a többiek még tartalékolni akarnak. Az utolsó métereken mindent beleadtam, így sikerült a nagy álom, a világkupa-győzelem. Köszönöm a szurkolást! Mindenkinek köszönöm, aki bármilyen módon is hozzásegített ehhez a sikerhez. Ez egy nagy pillanata az életemnek. Örülök, hogy én lehetek az első magyar győztes, de ez a kitüntető cím Ifj. Márkus Gábornak járt volna ki! A Himnusz meghallgatása közben rá és édesapjára, Márkus Gáborra gondoltam. Nekik, az Ő emléküknek ajánlom a világkupa-győzelmemet!”

Bicsák Bence érett versenyzéssel, fantasztikus futással nyert aranyat, míg az erejét kiválóan beosztó Dévay Márk bronzérmet érdemelt ki a a nyílt ETU Junior Triatlon Európa-kupán. A győztes fiatal magyar versenyző huga képviseli a magyar szineket a nanjingi ifjúsági olimpián.
A nők versenye új-zélandi sikerrel ért véget, itt a legjobb magyar a negyedikként zárt Fuchs Dóra lett.

18. TVK ITU TRIATLON VILÁGKUPA

FÉRFIAK
1. Vanek Ákos (magyar) 53:51, 2. Pevtson (ukrán) + 1 mp, 3. Faldum Gábor (magyar) + 2 mp., ...17. Pocsai Balázs + 42 mp., ...20. Tóth Tamás + 54 mp.

NŐK
1. Rachel Klamer (holland) 59:31, 2. Vanek Margit (magyar) + 8 mp., 3. Oliveira (brazil) + 15 mp., 4. Kovács Zsófia + 16 mp.


ETU Junior Triatlon Európa-kupán

Férfiak:
1.Bicsák Bence 37:35, 2.Tayler Reid (új-zélandi) 37:41, 3.Dévay Márk 37:44

Nők:
1.Elise Salt (új-zélandi) 42:16, 2.Emy Legault (kanadai) 42:30, 3.Anabel Knoll (német) 42:38

(Forrás: Szűcs István)