Szucs isztambul 1 1024x704

Az olimpikon kardozó Szűcs Luca győzelmével rajtolt a nemzetközi vívóidény

2024. 10. 21.
Megosztás

A női kardozók isztambuli szatelitversenyét Szűcs Luca nyerte, míg a férfiaknál Rabb Krisztián második lett. Lehmann Csongor az ötödik helyen zárta a triatlon világbajnoki sorozatot. Póta Georgina egyesben és párosban is a 16 között búcsúzott a linzi Eb-n. Tizenhetedik helyen végzett a magyar curling vegyes csapat a világbajnokságon. Magyarok is indultak a pályakerékpáros világbajnokságon.

20240731 007 PARIS 2024 vivas
Peter Szalmas

Vívás. A három hét múlva kezdődő világkupa-szezon előtt két kardozó klasszisunk, a kétszeres csapatvilágbajnok Szűcs Luca és a párizsi csapat olimpiai ezüstérmes Rabb Krisztián “bemelegített” az isztambuli FIE szatelitversenyen. Szűcs az 57 fős mezőnyben lett első úgy, hogy a döntőben 15-9-re verte az olasz Elisabetta Borrellit, míg a válogatottal idén Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes Rabb 93 kardozó közül lett második, ő a fináléban a török csapattal Eb-bronzérmes Furkan Yamantól kapott ki 15-14-re.

220911 165137 pbb 0638 1lak medium
triathlon.org

Triatlon. A világbajnoki sorozat a spanyolországi Torremolinosban fejeződött be. A vb-sorozat a felnőttek, azaz az elit számára májusban rajtolt Jokohamában, majd Cagliariban, Hamburgban, valamint a kínai Vejhajban versenyeztek a triatlonosok. A második futamon, Olaszországban a később Európa-bajnoki címet is nyerő Lehmann Csongor bronzérmet szerzett, s ez volt az első vb-dobogója pályafutása során az elit mezőnyben. A torremolinosi fináléban a női elitben nem volt magyar induló, a férfiaknál viszont a párizsi olimpián 11. helyen záró Lehmann, illetve Dévay Márk is rajthoz állt. Lehmann 1:44:08 óra alatt teljesítette az olimpiai távon - 1,5 km úszás, 40 km kerékpározás és 10 km futás - rendezett futamot, a hatodik helyen ért a célba. Ezzel a vb-sorozat összetett pontversenyében az ötödik helyet szerezte meg. Ez minden idők legjobb magyar eredménye, az eddigi rekord szintén Lehmann Csongor nevéhez fűződik, tavaly ugyanis 10. lett összetettben. Az 59 fős mezőny másik magyar indulója, Dévay Márk a 29. helyen végzett 1:47:05 órás idővel.

Pota georgina durban jpg
asztaliteniszezz.hu

Asztalitenisz. Az ausztria Linz városa látta vendégül a kontinens legjobbjait az Európa-bajnokságon 9 magyar részvételével. A nőknél 118 induló volt, ebből 32-en a főtáblán szerepeltek, a többiek selejtező mérkőzéseken vívhatták ki a legjobb 64-es mezőnybe kerülést. Az olimpián remekül játszó Póta Georgina 17. kiemeltként a 64-es főtáblán kezdett, és szlovák, francia ellenfelét legyőzve került a legjobb 16 közé. Ott 2:0-s vezetés után 4:2-re kikapott a spanyol Maria Xiaotól. A másik két magyar női játékos közül Bálint Bernadett (81.) selejtező csoportjából jutott fel a főtáblára, és egészen a 32-ig menetelt, ott a francia Yua állította meg. Hartbrich Leonie (98.) a 24 selejtezős csoport egyikéből nem jutott fel a főtáblára. Az 50 indulós női párosban Póta Georgina a luxemburgi De Nutte Sarah oldalán szintén a 16-ig jutott el, de ott a Bajor Natalija, Kukulova Tatjiana lengyel, szlovák duótól szenvedtek vereséget. A Bálint – Hartbrich duó az első fordulóban búcsúzott. A férfiaknál 133-an álltak asztalhoz közöttük hat magyarral. Szudi Ádám (56.) a főtábla 2. fordulójában, Majoros Bence (62.), Lei Balázs (70.), Ecseki Nándor (72.) és Lakatos Tamás (74.) az 1. fordulóban esett ki. András Csaba (48.) nem jutott fel a főtáblára. A férfi párosban 57-en szálltak harcba a kontinens bajnoki címért, ahol az Ecseki – Szudi duó 10. kiemelési helyen, Lei Balázs a korábbi utánpótlás WTT viadalokon már megszokott szlovák partnerével, Arpas Samuel oldalán a 16. kiemelési pozícióban vágott neki a küzdelmeknek. Mindkét duónak az 1. forduló jelentette a végállomást. Vegyes párosban 65 duó indult. Az olimpikon Ecseki Nándor Bálint Bernadettel a 8. kiemeltként szerepelt a főtáblán, de a Falck/Bergström svéd kettőstől 1:3 arányban vesztett. Ugyancsak az első fordulóban búcsúzott az András – Hartbrich vegyes páros is. A verseny egyben kvalifikációs esemény volt a 2025. évi egyéni világbajnokságra, a férfi és női egyesben 35-35 játékos, a férfi párosban 14 páros, a női párosban 16 pár, a vegyes párosban 17 pár jutott ki a VB-re Európából, ennek részleteit az ETTU később teszi majd közzé.

IMG 0486 e1728991621363
curling.hu

Curling. A magyarok a Fülöp-szigetek 11-1-es legyőzésével fejezték be a csoportküzdelmeket a skóciai Aberdeenben zajló vegyes csapat-világbajnokságon. A Fóti Balázs, Halász Csilla, Ézsöl Gábor, Szabó Enikő alkotta négyes négy sikerrel és három vereséggel zárt az A csoportban, ezzel nem jutott a nyolcaddöntőbe, a 17. helyen fejezte be a világbajnokságot, melyen 39 ország együttese vett részt. A magyar csapat a szombati nyitányon 6-1-re kikapott Új-Zélandtól, majd vasárnap 7-5-re felülmúlta a törököket, hétfőn pedig 6-2-re alulmaradt a kanadaiakkal szemben. Kedden este a csehek 6-4-re verték az együttest, amely szerdán az angolok elleni 10-2-es sikerrel javított, és még a lettekkel is legyőzte 9-3-ra. A nyolc válogatottból a legjobb három a nyolcaddöntőbe jutott, mellettük az öt csoport legjobb negyedikje is készülhetett az egyenes kieséses szakaszra. A svédek nyerték a vegyescsapat-világbajnokságát. A skandinávok a szombati döntőben 5-4-re múlták felül a japánokat, míg a bronzmérkőzésen a svájciak 4-2-re verték a spanyolokat - a vb honlapja alapján.

933x504px drijver bertold 2 1
bringasport.hu

Kerékpár. A péntek esti program elejében kapott helyet a dániai pálya- vb első magyar érdekeltségű száma, a pontverseny. A 160 körös távon tízkörönként osztottak pontokat, a befutó dupla pontot ért. Rögtön az első részhajránál szerzett egy pontot Drijver Bertold, a továbbiakban azonban a mezőnyben tekert, nem volt benne körelőnyszerzési kísérletben, miközben az aktív, sok támadást hozó versenyen a riválisok sorra gyűjtötték a körelőnyért járó plusz húsz pontot. Drijver ráadásul egy körhátrányt is kapott (-20 pont), így két versenyzőt megelőzve a 21. helyen zárt. Szombaton Szalontay Sándor nem jutott a nyolcaddöntőbe férfi sprintben, A viadal honlapja szerint a magyar bringás a 19. helyen zárta a selejtezőt, így délután folytathatta a 16 közé jutásért, ahol a holland Tijmen van Loonnal került párba. Kettőjük csatáját Van Loon nyerte, így ő folytathatja a nyolcaddöntőben. Az olimpiai programban is szereplő omniumban először indult világbajnokságon Drijver Bertold, aki a hónap első hétvégéjén a Kőbányai BringArénában megrendezett GP Budapesten ebben a megméretésben a második, a pontversenyben pedig a negyedik volt. A négyszámas omnium első viadalán, scratch-ben Drijver 16. hellyel indított, ezért 10 pontot kapott. A tempóversenyben aztán bukott, beütötte a fejét, így nem tudta folytatni.