A Varjú Vilmos Baráti Társaság tagjai a fiatalok táborában

A Varjú Vilmos Baráti Társaság tagjai a fiatalok táborában

2013. 07. 16.
Megosztás

Budapest XVI. kerületében a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Társaság tömöríti azokat a sportolókat és sportvezetőket, akik versenyzőként, bíróként, vagy szakvezetőként személyesen is részt vettek olimpiai játékokon.

Élményeiket évről évre megosztják az önkormányzat által működtetett nyári napközistábor lakóival, akik érdeklődéssel hallgatják a a felkészülés, a mérkőzések, küzdelmek, nagy győzelmek és nagy csalódások történetét.
Július 11-én mintegy 200 táborózó ülte körül az asztalt, ahol Hóbor Béla nemzetközi röplabda játékvezető, Keszthelyi Rudolf tornász olimpikon, és Borovitz Tamás, a Röplabda Szövetség egykori főtitkára, az olimpiai emléktárgyak híres gyűjtője – mindhárman a XVI. kerület lakói –, foglalt helyet. Velük volt Nagy Csaba és Surányi Péter, mindketten a Baráti Kör tagjai, akik "hivatásos sportrajongók", és szinte ugyanannyit tudnak a sportról, mint az előbb felsorolt olimpiai résztvevők.
Borovitz Tamás először bemutatta a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör résztvevőit és működését. Elmondta, havonta tartják összejöveteleiket, és eddig már nyocvanhárom olimpikont hívtak meg vendégként találkozóikra. Napjaink sportolói mellett azonban nem feledkeznek meg azokról sem, akik már nem lehetnek köztünk. Ápolják az olimpia szellemét, számon tartják a kerületi sportolók eredményeit, és tartják a kapcsolatot a XVI. kerületben élő aktív és már visszavonult élsportolókkal is.

Az élménybeszámolót Keszthelyi Rudolf kezdte, aki két egyéni és tíz csapatbajnoki aranyérem tulajdonosa, a római olimpián volt a magyar tornászválogatott tagja. Elmesélte, hogyan került a csapatba, hogyan készültek fel, és hogyan érték el a több mint 150 ország közül az értékes ötödik helyet a nemzetek csatájában. Összehasonlította az akkori (1960-as) és a mai viszonyokat, az edzésmódszereket és az eredményeket.

Hóbor Béla röplabda-játékvezetői pályafutásának fontos állomásaival ismertette meg a gyerekeket, és érdekes történeteket mesélt arról a máig egyedülálló teljesítményről, hogy négy olimpián bíráskodott, és ebből háromszor bízták rá a döntő mérkőzés levezetését. Magával hozott egy labdát is, amely megjárta a londoni olimpiát, és kézbevehették az érdeklődők a sárga és piros lapokat is, amelyek a labdarúgáshoz hasonlóan a röplabdában is a büntetés eszközei.

Az élménybeszámolók után a gyerekek tehették fel kérdéseiket. Többek között választ vártak arra, meddig tartott a leghosszabb röplabdamérkőzés, hol volt az első olimpia, milyen érzés olimpiai résztvevőnek lenni, vagy hogy az aranyérem tényleg aranyból van-e.
Végül a szellemi vetélkedő, és ügyességi játékok zárták az olimpiai napot a napközistáborban.

Borovitz Tamás elmondta még, hogy augusztus 1-jén a Baráti Kör ismét vendége lesz a tábornak.
Mészáros Tibor

(Forrás: XVI. Kerületi Újság)