Ádámfi Attila: "Meggyőződésem a magas szintű nanjingi ifi olimpiai rendezés" (videóval)

Ádámfi Attila: "Meggyőződésem a magas szintű nanjingi ifi olimpiai rendezés" (videóval)

2014. 03. 20.
Megosztás

A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség főigazgatója már több alkalommal járt technikai delegátusként a 2014-es ifjúsági olimpia helyszínén. Ádámfi Attila - mint a mob.hu-nak elmondta - meggyőződése, hogy a kínaiak Nanjingban a pekingihez hasonló, magas színvonalú olimpiai eseményt fognak nyáron rendezni. A sportág bízik a magyar kvalifikációban. A cikkből az is kiderül, mivel írt történelmet Szingapúrban Berki Lilla.

"A nemzetközi szövetség technikai delegátusaként a szervezőbizottság szakmai felügyelete a feladatom. Először 2012 novemberében jártam Nanjingban, majd tavaly augusztusban az ifjúsági olimpia súlyemelő tesztversenyének számító Ázsiai Ifjúsági Játékok alkalmával, és hamarosan, májusban újra ellátogatok a kínai városba, megbizonyosodni, minden rendben van-e az előkészületek terén. Az első ifi olimpián, Szingapúrban is technikai delegátusként vettem részt, de az olimpiák tekintetében Pekingben, Londonban is betöltöttem ezt a szerepkört és Rióban is elfogom látni a feladatot" - magyarázta a fiatal magyar sportdiplomata.

Nanjingban, a remények szerint lesz a magyar súlyemelésnek képviselője. Szingapúrba Berki Lilla jutott ki, ő a 48 kilogrammosok küzdelmeiben 8. helyen zárt. "Kevesen tudják, de Lilla az ifjúsági olimpiák történetében történelmet írt. A magyar lány volt az elő, akit a korosztály ötkarikás eseményén a súlyemelők között a szerhez szólítottak, a súlyemelőverseny Szingapúrban Lilla szakításával kezdődött" - avatott be a főigazgató.

Ádámfi Attila további gondolatokat is megoszt Nanjinggal, a súlyemelőversenyekkel és az oda vezető kvalifikációval kapcsolatban az alábbi interjúban:

A nanjingi ifjúsági olimpia súlyemelőversenyein 60 fiú és 50 lány emelő indulhat. A 2013. április 8. és 15. között rendezett korosztályos világbajnokságon az üzbegisztáni Taskent városában 25 fiú és 22 lány kvóta már gazdára talált. Ebből a fiúknál 5 európai nemzet (Oroszország, Románia, Örményország, Ukrajna és Lengyelország), a lányoknál 4 nemzet (Oroszország, Románia, Lengyelország és Ukrajna) már megszerezte a kvalifikációt a játékokra. A további kvótákat részben kontinentális versenyeken lehet kiharcolni.

Az 1997. január és 1999. december 31. között született fiatalok Európából az április 28. és május 3. között, Ciechenowban rendezendő kontinensbajnokságon szerezhetnek 5 fiú és 4 lány kvótát a nemzetek pontversenye alapján (minden nemzet 1-1 kvótát, nemenként).

A magyar fiúk a világbajnokságon kvóta nélkül záró európai nemzetek sorrendjében Azerbajdzsán, Olaszország, Bulgária és Törökország mögött az ötödik helyen végeztek, ha ezt sikerülne megismételniük, akkor egy magyar utazhatna az ifjúsági olimpiára. A lányok Taskentben a hasonló rangsorban hatodikok lettek Törökország, Örményország, Olaszország, Azerbajdzsán és Lettország mögött.

Mint Dobos Imre, a Magyar Súlyemelő Szövetség elnöke a mob.hu-nak elmondta, "pokolian" nehéz lesz az Európa-bajnokságon megszerezni az olimpiai kvótás helyet. "Az előző évben indult versenyzőink már mind kiöregedtek, az újak még kevés tapasztalattal rendelkeznek, de természetesen mindent megpróbálnak fiataljaink a siker érdekében. Teljes csapat indul a lengyelországi kontinensbajnokságon, és reménykedjünk a sikerükben" - fogalmazott a sportág hazai első embere.

A 2013-as vb-n a kvótát szerzett nemzetek sorrendje: fiúk lányok