Aján Tamás öt riválissal küzd meg az IWF-elnöki székért

Aján Tamás 75 éves!

2014. 01. 12.
Megosztás

Január 12-én ünnepli 75. születésnapját dr. Aján Tamás, sportvezető, sportdiplomata, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke, a MOB korábbi főtitkára, a szervezet elnökségének tagja, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tiszteletbeli tagja, a Magyar Olimpiai Akadémia elnöke.

Aján Tamás 1939. január 12-én született az erdélyi Szamosújváron. Tanulmányait Budapesten végezte. Fiatal korában több sportágat űzött: atlétizált, úszott, tornázott. Több sikertelen orvosegyetemi felvételi után a Testnevelési Főiskolán diplomázott, majd pszichológiából doktorált.

Aján Tamás, főbb tisztségei közt, 1968-tól a Magyar Súlyemelő Szövetség, 1970-től az IWF, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség alelnöke, 1976-tól 2000-ig főtitkára, 2000-től elnöke. 1969-ben alapítója, ma tiszteletbeli elnöke az európai szövetségnek. 1983-ban az OTSH elnökhelyettese lett. 1986-tól 1989-ig a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, 1989. és 2005. között főtitkára, ma a szervezet elnökségének tagja. A NOB tiszteletbeli tagja és két NOB-bizottságban tag. Több nemzetközi sportszervezetben (WADA, IMGA) tölt be évtizedek óta vezető tisztséget. A Magyar Olimpiai Akadémia elnöke 1989-től.

A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség májusi közgyűlésén újabb négy évre megerősítették a szervezet elnöki posztján. A mob.hu cikke ide kattintva olvasható.

Mint az MTI néhány nappal ezelőtti hírében írja, Aján Tamás figyelemre méltó nemzetközi diplomáciai eredményeinek sorában legutóbb elérte, hogy a világtól amúgy meglehetősen elzárkózó Észak-Korea Ázsia Kupát rendezzen, ráadásul olyat, amelyen Dél-Korea csapata is részt vehetett. A "súlyemelő-diplomácia" eredményeképpen szeptemberben eddig példátlan módon a Koreai NDK fővárosában felhangzott a Koreai Köztársaság himnusza, és a déliek zászlaját is felvonták a phenjani nemzetközi viadalon.

"Ma 188 ország tartozik a kötelékeinkbe, a súlyemelés mind az öt kontinensen nagyon elterjedt, például, s ezt gyaníthatóan csak kevesen tudják, Óceániából 17 ország tagja a világszövetségnek, arrafelé a rögbi után a második legnépszerűbb a súlyemelés."

Azt is büszkén említette meg, hogy a súlyemelés igen sikeres és elismert sportág. Ezt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tavaly leköszönt elnöke, a belga Jacques Rogge a londoni olimpia után írt köszönőlevelében erősítette meg, a NOB végrehajtó bizottsága pedig ősszel a 25, kötelezően az ötkarikás programban tartandó sportág közé sorolta. Amellett egy osztállyal feljebb került a sportági besoroláskor a NOB-nál, amivel több bevétel is jár.

"Nagyon sok szakmai dolgon szeretnék változtatni, például a világbajnokságok lebonyolításában, de el akarom érni, hogy újabb világkupák is legyenek, és súlyemelő-akadémiák működjenek valamennyi kontinensen" - hangoztatta az interjúban. Szükségesnek mondta továbbá ösztöndíj-program beindítását, a szponzorálási lehetőségek bővítését, s megítélése szerint a doppingellenes küzdelemben is vannak további teendők.

A sportdiplomata, nemzetközi elismerésként 2010-ben a NOB elnökétől, Rogge-tól Olimpiai Érdemrendet kapott, a díjat 1995-ben is neki ítélték. Dél-Koreában, Finnországban, Bulgáriában, Lengyelországban megkapta a külföldieknek adható legmagasabb állami elismerést, 2011-ben Dmitrij Medvegyev orosz elnök nyújtotta át neki a Barátságért érdemrendet. Magyarországon az 1996-os Tisztikereszt után 2009-ben a köztársasági elnök a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (polgári tagozat) kitüntetésben részesítette.

Aján Tamás ma is rengeteget utazik, ha itthon van, szabadidejét családjával tölti, három felnőtt gyermeke van, emellett boldog nagypapa.

Jó egészséget Elnök Úr!

(Foto: Szaka József)