Aktív hétvége az Akadémiánál

Aktív hétvége az Akadémiánál

2020. 10. 20.
Megosztás


Az elmúlt napokban is jelentős aktivitás jellemezte a Magyar Olimpiai Akadémia munkáját. A pénteki tanácsülés mellett Kiskunfélegyházánról és Sikátorról is érkeztek hírek.

Egy éve, a Félegyházi Szabadidő és Sport Nonprofit Kft. programirodája a Petőfi Sándor Városi Könyvtárral közösen sportkönyvtár létrehozását tűzte ki célul a Kiskunfélegyházi Városi Sportcsarnokban. Felhívás keretében adományokat, illetve könyvötleteket vártak a megfelelő szakirodalomhoz. Elsősorban a városban gyakorolt sportok szakirodalmát, szabálykönyveit, sportmódszertani és sportolói életutakat bemutatói könyveit, illetve sportregényeket szerettek volna a polcokra. Az első könyvek már az ötlet elhangzásakor megérkeztek az éppen a sportcsarnokba látogató MOA-küldöttség tagjaitól, Zsivoczkyné Komka Magdolnától a férjéról szóló könyvvel, amely bemutatja a félegyházi sportgimnáziumból induló kalapácsvető életútját, illetve Győr Bélától, a MOA főtitkárától, aki a 2018-as MOA-évkönyvet adta át azzal, hogy későbbiekben a MOB támogatja a könyvtár létrehozását további könyvekkel. A szavakat tett követte, amikor is szeptember 15-én Győr Béla a MOA-irodában átadta Simon Zoltán sportszervező részére a MOB és a MOA két nagy doboznyi ajándékkönyveit.

Október 18-án, vasárnap délután kis ünnepséggel összekapcsolva avatták fel Kiskunfélegyházán, a Városi Sportcsarnokban a régóta vágyott sportkönyvtárat. Az időpont egybeesett azzal, hogy 70 évvel ezelőtt Kiskunfélegyházán játszott Puskás Ferenc csapatkapitány vezetésével a legendás magyar labdarúgó-válogatott, a Kiskunfélegyházi SZTK csapatával. Az ünnepség elején Kordás Roland ügyvezető és Iványi Ferenc a programiroda vezetője köszöntötte a résztvevőket, elsőként Győr Béla MOA főtitkárt, külön kiemelve a MOB és a MOA jelentős segítségét a könyvtár létrehozásánál. A mérkőzésre való megemlékezés után avatták fel a sportkönyvtárat. A könyvtár, ami a sportolóknak mintegy tanulószobakánt is funkciónál a jövőben, nagyon ízlésesen, szakszerűen került berendezésre, katalogizálásra, a Petőfi Sándor Városi Könyvtár szakembereinek segítségével. A helyiek jó példát állítottak ezzel más sportcsarnokok elé, amelyek hasonlót terveznek.

Szabadtéri programként szervezte meg október 18-án, vasárnap a Zsivótzky Gyulára emlékező rendezvényét a nevét viselő sikátori egyesület. Az olimpiai bajnokunk világcsúcsot jelentő legnagyobb hivatalosan mért dobása tiszteletére évről évre megrendezett Zsivótzky-futás első helyszínének „rajtvonalánál, és a célnál egy-egy hegyi juhar csemetét ültettek el közösen a kis füves pálya szélén a találkozó szép számú résztvevői. A 73,76 métert jelző kő mellett vasárnaptól egy aranyeső és két ezüstös színű borókafenyő kalapácsvetőnk olimpiai sikereire utal, a Vigh Domonkos alelnök által pontosan kimért távolság végénél. A kiírás szerint, a távot helyszíni nevezéssel, „egyenkénti indítással” bárki azonnal teljesíthette, időmérés híján a részvétel fontossága jegyében. Kivételt képeztek a legkisebbek, akik egymással versengve vették birtokba a pályát.

Az emléknap keretében ezúttal is – szintén a szabadban – visszaemlékezés hangzott el Zsivótzky Gyula mexikóvárosi diadalára, majd a sikátori kör pontosan húsz éves múltjára. Az utóbbi jubileum alkalmából az ez évben odaítélt Zsivótzky-emlékdíjat a „Printz Team” két olyan tagja – János Márton és Ákos – vehette át, akik a kör működésének első szakaszában, illetve a 2012. évi egyesületté alakulást követően „zsivótzkys”-ként nagy lendülettel vállaltak feladatokat a kis közösségben.

A díjak átadásában, akárcsak a faültetésben az egyesület tagjaként, egyben az esemény díszvendégeként, aktívan közreműködött magasugró olimpikonunk Zsivoczky Gyuláné Komka Magdolna.

A kezdeményezés és a rendezvény nagyon kedvező fogadtatásra talált a huszonöt résztvevő körében, s a jó hangulathoz a napsütéses bakonyaljai időjárás is hozzájárult. A programot záró kötetlen beszélgetésen természetesen már a jövő tervezgetése volt az egyik téma.

(MOB-MOA/GyB, PJK, fotók: P-ME, Fantoly Márton)