Algériai sportolók érkeznek Magyarországra edzőtáborozni augusztusban

Algériai sportolók érkeznek Magyarországra edzőtáborozni augusztusban

2019. 07. 17.
Megosztás


Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke a szervezet székházában fogadta Mustapha Berrafot, az Algériai Olimpiai és Sportbizottság elnökét. A két sportvezető a tavaly megkötött együttműködési megállapodás keretében megvalósuló magyarországi edzőtáborozások folytatásáról is tárgyalt.

Kulcsár Krisztián és Schmitt Pál 2018 márciusában járt az afrikai országban, ahol akkor a hatszoros olimpiai és hétszeres világbajnok Kárpáti Rudolfról vívótermet neveztek el. A megkötött egyezmény többek közt kölcsönös edzőtáborozásokra, edzőképzésre is kiterjed. Korábban algériai tornászok készültek Magyarországon.

Az algériai sportvezető MOB-székházban tett látogatása során a felek kitértek a női sportolók lehetőségeinek javítására. Ennek egyik lehetőségeként augusztusban 80 fiatal női sportoló, köztük atléták, judósok, tornászok, vívók, birkózók, labdajátékosok, úszók és taekwondósok érkezhetnek az afrikai országból, akik Tatán és Dunavarsányban kiváló feltételek mellett készülhetnek a versenyekre.

Mustapha Berraf a MOB vendégeként tartózkodik július közepén néhány napig a magyar fővárosban; részt vett a hétvégi budapesti judo Grand Prix-en és ellátogat az olimpiai kvalifikációs FIE vívó-világbajnokságra is.

A korábbi válogatott kosárlabdázó algériai sportdiplomata 2019-ben lett tagja a NOB-nak, elnöke az Afrikai Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetségének (ANOCA), tiszteletbeli elnöke az Algériai Kosárlabda Szövetségnek. Több afrikai multisportesemény – Afrikai Játékok, Afrikai Ifjúsági Játékok, Mediterrán Játékok – szervezőbizottságának vezetőségi tagja. Az egykori parlamenti – ma tiszteletbeli – képviselő a NOB Olimpiai Rend kitüntetettje.

Algéria és a magyarok egyik közös érdekessége, hogy a nemzeti stadionjuk a régi Puskás Ferenc Stadion mása, s annak idején magyar tervek és művezetés alapján épült.

(MOB, fotó: MOB)