„Almati igenis meg tudná rendezni a téli olimpiát!”

„Almati igenis meg tudná rendezni a téli olimpiát!”

2015. 07. 30.
Megosztás

A kazah miniszterelnök szerint az ország pénzügyi problémái ellenére Almati képes lenne megrendezni a 2022-es téli olimpiát.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság Kuala Lumpur-i közgyűlése pénteken dönt arról, hogy Peking vagy Almati adjon-e otthont a hét év múlva esedékes játékoknak.

A tűzhöz közel állók szerint a kínai főváros toronymagas esélyese a szavazásnak, és az sem a kazah reményeket táplálja, hogy az ország komoly pénzügyi gondokkal küzd az alacsony, hordónkénti 53 dolláros olajár miatt. A Bloomberg felméréséből kiderül, az ország gazdasága a tíz legrosszabbul teljesítők egyike 2015-ben.

Karim Masszimov miniszterelnök ugyanakkor mindenkit megnyugtatott, Kazahsztán rendelkezik akkora tartalékkal, hogy egy ekkora projekt se kerüljön veszélybe.

„A norvég modellt követjük, és az olajból származó bevételeinkkel nem számolunk a költségvetésben. A tartalékaink egy részét hajlandók vagyunk a 2022-es téli olimpiára költeni” – fogalmazott a kormányfő.

Elmondta, a NOB tagok elsősorban a kormányzat ingadozását és a tapasztalat hiányát rója fel nekik, de biztosra veszi, hogy nem vallanának szégyent, és Almati, valamint Kazahsztán a játékok révén felkerülne a világtérképre.

A rendezés iránt eredetileg Stockholm, Oslo, Krakkó és Lviv is érdeklődött, de még a pályázat benyújtása előtt kiszálltak a versenyből.