20210903 001 mob sportoloi bizottsag scaled

„Athletes first” avagy a sportoló az első

2021. 11. 06.
Megosztás

A Magyar Olimpiai Bizottság Sportolói Bizottsága elnökének, Sinkó Andreának hamarosan lejár a mandátuma. Az elmúlt időszakról, a jövőbeli célokról, valamint a november 13-ai Sportolói Fórum programjáról is beszélgettünk.

A Magyar Olimpiai Bizottság Sportolói Bizottsága elnökének, Sinkó Andreának hamarosan lejár a mandátuma. Az elmúlt időszakról, a jövőbeli célokról, valamint a november 13-ai Sportolói Fórum programjáról is beszélgettünk.

Négy évvel ezelőtt vetted át a Sportolói Bizottság irányítását. Milyen célokat tűztetek ki a kezdetekkor?

Mindig is a szívügyem volt a sportolók érdekképviselete, ezért is ért óriási megtiszteltetésként, amikor Kulcsár Krisztián elnök úr engem kért fel a bizottság vezetésére.

A MOB egyértelműen megfogalmazta számunkra, hogy legfőbb feladatunk a Nemzetközi Olimpiai Bizottság mintáját leképezni, mely szerint „Athletes first” vagyis a sportolók érdekeit kell előtérbe helyezni. A NOB kifejezett elvárása, hogy a nemzeti sportszövetségek is megalakítsák Sportolói Bizottságaikat, amelynek megvalósítására sok energiát fordítottunk az elmúlt évek során.

Mennyiben sikerült ezt teljesíteni a sportszövetségeknek?

Ebben a tekintetben három irány figyelhető meg ma Magyarországon. Az első csoportba tartoznak azok a szövetségek, ahol megalakult a Sportolói Bizottság és rendeltetésszerűen működik. A második, ahol létrehozták, de nem folyik érdemi munka és sajnos akadnak olyanok is, ahol még fel sem állították a testületet.

Maximalista ember révén, meg kell mondanom, hogy ezen a területen maradt némi hiányérzetem, van még hova fejlődni. Egy-egy sportolói bizottság tulajdonképpen sportolói érdekképviseleti szerv, mindenkinek fontos értenie, hogy érte dolgoznak a tagjai. A sportolók nagyon fiatalon szembesülnek komoly döntési helyzetekkel, hamar felnőtté kell válniuk és ebben sokat tud segíteni az érdekeiket képviselő bizottság. Sokat tettünk az ügy érdekében, de egy bizonyos szint után nincs ráhatásunk a dolgokra.

A továbbiakban a MOB hatásköre, hogy milyen következményekkel jár, ha egy sportági szakszövetség a jövőben sem tesz eleget ezeknek a feladatoknak, de sok múlik azon is, hogy egy-egy sportágon belül maguk a sportolók kezdeményezik-e ezeknek a bizottságoknak a felállítását.

Mindemellett meg kell említenünk, hogy számos értékes projektet sikerült megvalósítanunk az elmúlt ciklusban, a MOB egyik legaktívabb testülete voltunk. Többek között részt vettünk a bizottság tagjaival számos nemzetközi konferencián, véleményeztük a MOB előterjesztéseit és szakmai anyagait, illetve tudásunk legjavát adtuk a versenysport stratégiába és a doppingellenes szabályzatba is.

Sinkó Andrea, az 1988-as szöuli olimpia összetett ritmikus gimnasztika versenyének 6. helyezettje; Fotó: MTI/Beliczay László

A MOB Sportolói Bizottsága tehát aktív, de kicsit nehezebben indul útjára a sportolók érdekképviselete a hazai sportszövetségeknél. Hogy állnak ezzel más országok?

Óriási az eltérés a nemzetek között. Ha egy skálán viszonyítunk, mi a felső harmadhoz tartozunk jelen pillanatban, azonban vannak olyan fejlődő afrikai országok, ahol a sportolók versenyre utaztatása is nehézségekbe ütközik, hiszen sokan közülük írni és olvasni sem tudnak. Ezért ott nyilvánvalóan nem ez az elsődleges cél. Ellenben számos olyan nemzet van, ahol már évtizedes múltra tekint vissza a sportolók érdekeinek érvényesítése, számít a véleményük és nagy hangsúlyt fektetnek a nemek közti egyenlőségre is, számunkra természetesen ez a kijelölt út.

Ebből a szempontból fontos eseményhez érkezünk november 13-án, ahol a Sportolói Fórumon izgalmas előadások mellett fogják megválasztani a bizottság új tagjait.

Igen, már egy ideje nagy erőkkel szervezzük az eseményt, ahol a sportolók fontos lépést tudnak tenni érdekeik érvényesítésében. Demokratikus módon, szavazással választhatják meg a bizottság tagjait. Örömteli, hogy 20-an adták be a pályázatukat mindössze 9 helyre, köztük olimpiai bajnokok is. (Erről Itt olvashatnak bővebben – a szerk.). Mindezek mellett Gundel-Takács Gábor fog beszélni a sportoló és a média kapcsolatáról, de lesz szó a sportkarrier utáni lehetőségekről és a kettős életpálya modellről is. Fontos, hogy minél több arra jogosult sportoló legyen ott november 13-án a Larus Étteremben, mert fontos dolgokról lesz szó, és fontos dolgokról kell majd dönteni.

Az új szabályok nem teszik lehetővé, hogy újra elnökké válasszanak. Mik a további terveid?

Mindig is szívügyem volt a magyar olimpiai mozgalomért tevékenykedni, ez a jövőben is így marad. Kezdetben szeretném segíteni az utódom munkáját, hogy mihamarabb belerázódjon a dolgokba és a bizottság új tagjaival sikeresen tudjanak tevékenykedni a következő ciklusban.

(Magyarock/Lupkovics Dóra; Nyitókép: Sinkó Andrea a MOB Sportolói Bizottságának tagjai között, Fotó: MOB/Szalmás Péter)