Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Barcelona

Atom Anti 50

2022. 05. 28.
Megosztás

Ha van sportág, ami egyszerre nevel kitartásra, fegyelemre és alázatra, akkor az a judo. A sportág Japánban szinte már-már vallás, így nem meglepő, hogy a ’64-es tokiói olimpián debütált és azóta is műsoron van. A hazai judosport is bővelkedik nem kevés szép eredményben, de mindmáig az egyetlen magyar olimpiai bajnoka a tataminak: Kovács Antal.

Kovács Antal Pakson látta meg a napvilágot, innen is ered későbbi beceneve az ismert rajzfilmfigura után, hogy Atom Anti. Szülővárosában az épülő atomerőmű miatt a sportélet is egyre inkább fellendült. Bátyját követte a tatamira 1980-ban. Akkoriban senki nem gondolta még, hogy a nyurga, kissé koordinálatlan mozgású, ellenben rendkívül kitartó gyerkőcből egyszer a sportág legendája lesz.

A szöuli olimpiát még otthon hallgatta a rádión, zöldmunkát végezve a család szőlőjében, négy évvel később pedig már maga is ott volt az utazók között olyan, addigra már ikonná vált sportolókkal, mint Egerszegi Krisztina, vagy Darnyi Tamás. Sokan nem fogadtak volna az ő győzelmére a játékok kezdetén, hiszen húsz évesen nála jóval tapasztaltabb ellenfelekkel kellett megküzdenie. Ám a csillagok odafent úgy gondolták, azon az 1992-es júliusi napon, hogy neki állnak és megszerezte a magyar judo sport első, és mindmáig egyetlen olimpiai aranyérmét. Aztán grátiszként, még a sportág első magyar világbajnoka is ő lett 1993-ban, Hamiltonban. Ezután egy kisebb hullámvölgybe került, amiből bár sikerült felállnia, de sem az atlantai, sem a sydney-i olimpia nem úgy jött össze neki, ahogy szerette volna. Az athéni olimpiával búcsúzott az ötkarikás játékoktól, ahol az a megtiszteltetés érte, hogy a nyitóünnepségen ő vihette a magyar csapat zászlaját. Bár tudásban ekkor volt a topon, az első mérkőzése előtt judogit cseréltettek vele, mely egy számmal nagyobb volt rá a kelleténél, amit így az ellenfele könnyen meg tudott fogni és sajnos már az első körben búcsúznia kellett.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Athén - Megnyitóünnepség

Athén, 2004. augusztus 13. Kovács Antal cselgáncsozó viszi a magyar lobogót, amikor a magyar olimpiai küldöttség bevonul a XXVIII. nyári olimpia megnyitójára az athéni Olimpiai stadionban.

MTI, Illyés Tibor

Kovács Anti szinte minden általa adott interjúban megemlíti, mennyit köszönhet a szüleinek, többek között a tanulás fontosságát is. Ezért egészen kiskorától kezdve természetes volt számára, hogy nemcsak a tatamin, hanem az iskolapadban is a legjobbra kell törekednie. Hogy mennyire, mi sem mutatja jobban, mint a neve előtti „Dr.” rövidítés, melyet közgazdaság-tudományban szerzett meg, valamint évek óta a Paksi Atomerőmű kommunikációs igazgatója, melyet szintén nem a sportban elért érdemeinek köszönhet, hanem annak az áldozatos és kitartó munkának, amellyel a civil életben is megtalálta a helyét.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Barcelona

Barcelona, 1992. július 29. Kovács Antal cselgáncsozó, a 95 kg-os súlycsoport olimpiai bajnoka sír az eredményhirdetésen a XXV. nyári olimpián.

MTI, Honéczy Barnabás

Hitvallását egy korábban, a Nemzeti Sportnak adott interjúban így fogalmazta meg: „Keressük meg a végét! Laci bácsi mindig ezt mondta az edzéseken, ami azt jelentette: ne hagyjuk elveszni, semmivé lenni azt, ami bennünk van, hozzuk ki magunkból a lehető legtöbbet. Az én családom, azt hiszem, a küzdésben volt jó, az elismeréseinket mi az erőfeszítéseinkért kaptuk. Hogy miért lettem olimpiai bajnok? Miért adatott meg nekem az, ami sok géniusznak sohasem? A szerencse és a százfaktornyi apróság mellett az, hogy bírtam a melót, és tudtam küzdeni. Ez az én adottságom, ez az én egy százalékom.”

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Barcelona

Barcelona, 1992. július 29. A szurkolók a magasba emelik Kovács Antal cselgáncsozót, aki a 95 kg-os súlycsoportban olimpiai aranyérmet nyert.

MTI, Honéczy Barnabás

Anti szeretett sportágától sem távolodott el, a Magyar Judo Szövetség szakmai alelnökeként fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy a tehetségek ne morzsolódjanak le, valamint a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségi tagjaként is aktívan részt vesz az olimpizmus és a magyar sport jövőjének építésében.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Athén

Athén, 2004. augusztus 19. A magyar Kovács Antal versenyez a XXVIII. Nyári Olimpiai Játékokon, aki az Ano Ilioszion csarnokban kikapott a japán Inue Koszeitõl a férfi cselgáncs 100 kg-os kategóriában és ezzel a vigaszágon folytathatja tovább a küzdelmeket.

MTI, Bruzák Noémi

Atom Anti harminc éve állhatott fel az olimpiai dobogó legfelső fokára, mi pedig ki sem merjük mondani, hogy most már ötvenedik születésnapján köszöntjük. Kívánjuk, hogy a következő ötven év is ilyen szép pillanatokban teljen!

London 2012 - Cselgáncs - A magyar válogatott edzése

Budapest, 2012. január 31. Kovács Antal olimpiai bajnok és Ungvári Miklós (b-j) üdvözli egymást a magyar cselgáncsválogatott edzésén Budapesten, a Honvéd-csarnokban.

MTI, Kovács Tamás

Az Isten éltesse még sokáig Kovács „Atom” Antit!

Héraklész Gála

Budapest, 2015. február 12. Tóth Krisztián, a KSI cselgáncsozója átveszi a legjobb utánpótláskorú férfi sportolónak járó elismerést Kovács Antal olimpiai bajnok cselgáncsozótól (b) a Héraklész Díjátadó Gálán a Budapest Kongresszusi Központban 2015. február 12-én.

MTI, Illyés Tibor