Az atléták elsőként írták alá az együttműködést a Tocsigi Prefektúrával a tokiói olimpia jegyében

Az atléták elsőként írták alá az együttműködést a Tocsigi Prefektúrával a tokiói olimpia jegyében

2017. 11. 11.
Megosztás

A tokiói olimpiai felkészülés jegyében Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke - a MOB elnökségének tagja - és Tocsigi tartomány kormányzója, Tomikazu Fukuda kétoldalú együttműködési megállapodást írt alá november 10.-én Budapesten. Az eseményen részt vett dr. Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója is.

A szándéknyilatkozat értelmében a magyar atléta-válogatott a tokiói olimpiát megelőzően akklimatizációs edzőtáborban vesz részt Tocsigiben - számol be róla a szövetség honlapja.

Mint arról Tomikazu Fukuda a hazai olimpiai sportági szakszövetségek vezetőinek tartott prezentációjában beszámolt, a 2015-ös pekingi atlétikai világbajnokságon már edzőtáborozott a Tokiótól alig 100 kilométerre fekvő tartományban magyar atlétaválogatott.

"A felajánlott nagylelkű gesztust, hogy vendégül látják csapatunkat a 2020-as olimpia előtt, mély megtiszteltetéssel fogadta el a Magyar Atlétikai Szövetség vezetése. Sőt, Fukuda Úr elmondása alapján szeretnék, ha a magyar atléták avatnák fel az olimpia évére elkészülő új, 25 ezer fő befogadására képes atlétikai stadionjukat" - írja az atletika.hu.

Mint ismeretes, a Magyar Olimpiai Bizottság háromoldalú megállapodást írt alá a Japán Olimpiai Bizottsággal és a Tocsigi Prefektúrával a tokiói olimpiai felkészülés jegyében. Egy hónappal ezelőtt, október elején Kulcsár Krisztián MOB-elnök vezetésével Tokióba látogatott a MOB négyfős delegációja.

A háromoldalú keretszerződés értelmében a 2020-as olimpiai játékokig magyar csapatok utazhatnak a régióba edzőtáborozni, az ott található számos, világszínvonalú sportlétesítmény előnyeit kihasználva, továbbá edzőpartnerekkel készülhetnek, valamint megismerkedhetnek a sportszakmai technológiákkal illetve az olimpiai versenyhelyszínekkel, a japán környezettel. Ezeknek az edzőtáboroknak a helyi költségeihez a japánok nagymértékben járulnak majd hozzá többek közt a helyi utazás, szállás, étkezés és létesítményhasználat tekintetében.

A magyar atléták elsőként írták alá az erre vonatkozó szándéknyilatkozatot.

A japán delegáció a budapesti látogatása során találkozott a MOB vezetőivel, köztük Kulcsár Krisztián elnökkel is, továbbá tárgyaltak a Külgazdasági és Külügyminisztérium illetékeseivel is. Tomikazu Fukuda a barcelonai olimpia 25. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen az eseményen köszöntötte a résztvevőket.

Az edzőtábori lehetőségekről bővebben itt olvashat.

(MOB-MASZ)