RTP 4182

„Az egyesület szívügy”

2023. 08. 31.
Megosztás

A Sportegyesületek Országos Szövetsége (SOSZ) sajtóesemény keretében csütörtökön a Magyar Olimpiai Bizottság székházában bemutatta a szervezetük 33 éves történetét bemutató képes kiadványt, amelynek címe SOSZ – Szöul utántól Párizs előttig. A bemutatón Schmitt Pál tiszteletbeli MOB-elnök, Gyulay Zsolt elnök és Deutsch Tamás alelnök, a SOSZ első embere is méltatta az egyesületeket.

Az eseményen Deutsch Tamás, a SOSZ vezetője mellett a szövetség első elnöke, Kiss Imre korábbi MOB-tag (Csepel SC), valamint Schmitt Pál korábbi MOB-elnök, köztársasági elnök, a MOB tiszteletbeli elnöke, a NOB tiszteletbeli tagja, Gyulay Zsolt, a MOB első embere és Baji Balázs, a Nemzeti Sportügynökség sportszakmai és sportstratégiai vezérigazgató-helyettese, a MOB Sportolói Bizottságának elnöke beszélt a könyvről és a SOSZ magyar sportban betöltött szerepéről.

„Szimbolikus napot választottunk, hiszen a 33. nyári olimpiai játékok 330 nap múlva kezdődik Párizsban, és a SOSZ eddigi történetét bemutató könyv az első 33 esztendejét 1989-től 2022 végéig, 2023 elejéig terjedő időszak történéseit foglalja össze. Ez egy olvasmányos könyv, izgalmas korrajz, ami megrajzolta 1989-től 2023-ig az egész magyar sport történetét" – jelentette ki Deutsch Tamás, miután köszöntötte a jelenlévőket, a klub- és sportvezetőket, SOSZ-vezetőket és köszönetet mondott a kötet szerzőinek. „Sportegyesületek nélkül nincsen sport” – hangsúlyozta.

RTT 1609
Róth Tamás

Kiss Imre és Schmitt Pál felidézte a SOSZ megalapításának körülményeit, visszatekintettek 1988-89-re, a szöuli olimpia, az új, szabadon választott Magyar Olimpiai Bizottság és a SOSZ megalakulásának időszakára.

Kiss Imre hangsúlyozta, hogy a változó világban, a rendszerváltás küszöbén, a sportfinanszírozás megváltozásakor, amikor rengeteg sportoló került az utcára, akkor határozott úgy 12 kiemelt egyesület, hogy megalapítja a SOSZ-t. A szövetséget 12 éven át irányító Kiss Imre azt is elárulta: a 12 nagy egyesület 1989 júniusában döntött úgy, hogy Schmitt Pált támogatja a MOB elnöki pozíciójában.

Schmitt Pál arról is beszélt, hogy az egyesületek, szakosztályok szerepe kiemelten fontos. „Az egyesület szívügy. Egy sportolónak kell valahova tartoznia. Az egyesület van legközelebb a sportolóhoz” – fogalmazott a Nemzet Sportolója.

Gyulay Zsolt, a MOB elnöke a SOSZ munkájának és szerepének méltatása mellett a jövő évi párizsi olimpiáról is ejtett szót, mint mondta, Magyarországnak 50 kvótája van már a párizsi játékokra. Visszaemlékezett, hogy ő aktív sportolóként élte meg a rendszerváltás időszakát, és büszke rá, hogy tagja lett a MOB első szabadon választott közgyűlésének, 1989-ben.

Baji Balázs úgy fogalmazott: „az egyesületi működés a sport legfontosabb bástyája, ott válik a gyermek sportolóvá”. A világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnoki ezüstérmes olimpikon gátfutó kiemelte a kormányzat jelentős támogatását, a szakmai programok és a szervezetek együttműködésének fontosságát.

RTP 4165
Róth Tamás

A 244 oldalas kötet olimpiai ciklusokon át haladva veszi át a SOSZ eddigi történetét, statisztikák mutatják be többek között az egyesületek számának alakulását, ezen túl pedig interjúk is olvashatóak benne többek között Schmitt Pállal, Mesterházy Attilával, a SOSZ harmadik elnökével, Kiss Imrével, valamint Szabó Tünde korábbi sportállamtitkárral vagy éppen Gyulay Zsolt MOB-elnökkel.

A kiadvány a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) Nagy Béla Programja támogatásával jelent meg.

A SOSZ elnökei: Kiss Imre (1989-2000), Vass Károly (2000-2005), Mesterházy Attila (2005-2015) és Deutsch Tamás (2016-).

(MOB-Média, MTI)