Az Együtt az egészségért! program Baranya megyébe érkezett

Az Együtt az egészségért! program Baranya megyébe érkezett

2013. 06. 07.
Megosztás

Az egészséges táplálkozás, a mindennapos testmozgás és a megelőző szűrővizsgálatok népszerűsítése áll a COOP üzletlánc „Együtt az egészségért!” 2013 programsorozata középpontjában. A rendezvény keretében az előzetesen, a COOP üzletlánc által kiírt rajzpályázat győztesét is kihirdették Baranya megyében.

A COOP üzletlánc, a társadalmi felelősségvállalást erősítő korábbi kezdeményezéseinek folytatásaként 2013-ban egy új ügy képviseletét vállalta fel.
„Május 8-án útjára indítottuk az „Együtt az egészségért!” 2013 elnevezésű programsorozatot, mellyel az egészség szerepét, az egészséges táplálkozást, a mindennapos testmozgást és a szűrővizsgálatokkal történő megelőzés fontosságát kívánjuk fókuszba állítani” – mondta Nagy Lajosné, a Mecsek Füszért Zrt. kereskedelmi vezérigazgatója, a CO-OP Hungary Zrt. igazgatóságának tagja. A közel 2 hónapig tartó programsorozat fővédnökségét Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere vállalta. Együttműködő szakmai partnerek: az olimpiai mozgalom hazai zászlóvivője, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB), az egészséges táplálkozás szakértője, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) valamint világviszonylatban is egyedülálló, orvosi szűrőkamionnal rendelkező Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-2020.

A COOP az egészségre buzdít

„Meghívjuk a vásárlóinkat egy egészségesebb életre.” - mondta a Mecsek Füszért Zrt. kereskedelmi vezérigazgatója, a CO-OP Hungary Zrt. igazgatóságának tagja. Nagy Lajosné büszke arra, hogy a COOP üzletlánc ebben az évben egy nagyon fontos ügyet vállalt fel, amely az egészségünket akarja megvédeni. Az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás és a szűrővizsgálatok jelentőségére nem lehet elégszer felhívni a figyelmet, a COOP Csoport viszont ennél sokkal többet tesz, egészséges hazai élelmiszerrel látja el a lakosokat.

A rendezvényen megjelent a Pécsváradi Járási Hivatal vezetője is a megyei kormányhivatal képviseltében. Dr. Emődy Balázs kiemelte, hogy a kormányhivatalban is fontosnak tartják a sport népszerűsítését, és a prevenció fontosságát. Azt is elmondta, hogy személyes érintettje a rendezvénynek, már csak azért is, mert gyerekkora óta sportol, hobbi szinten még ma is kosárlabdázik.

Nem mindegy, mit eszel

„Az étked az életed, mint orvos mondom ezt.” – hangsúlyozta Dr. Bíró Ferenc, aki az egészséges táplálkozás jelentőségét emelte ki beszédében. Pécsvárad polgármestere fontos eseménynek tartja a szűrőkamion megjelenését a kisvárosban, hiszen a 4000 lélekszámú településen több mint 170 lakos egészségügyi szűrését végezték el, teljesen ingyen. Pécsváradon is szeretnek az emberek egészségesen élni, ezt a helyi uszoda és a tornacsarnok kihasználtsága, valamint a COOP rendezvényén megjelentek nagy száma is bizonyítja.

Az egészség házhoz jön

„A baj előtti pillanatig még nincs baj” – jelentette ki Fábián László, de tenni is kell azért, hogy az egészségünk rendben legyen. „El kell menni a szűrésre, főleg akkor, ha az házhoz jön.” - mondta az olimpiai bajnok öttusázó, a MOB sportigazgatója. Fábián László szerint minden alkalmat meg kell ragadni, ha az egészségünk a tét, mindenkinek meg kell ismernie azt a jóleső fáradtságot, amelyet az intenzív testmozgás okoz. Az élet csak a sporttal lehet teljes, és itt nem a versenysportról van szó, elég napi fél óra kerékpározás, vagy gyaloglás, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben. - emelte ki a sportigazgató.

A rendezvényen Vári Attila kétszeres olimpiai bajnok és világbajnok vízilabdázó, valamint Fülöp Bence ifjúsági Európa bajnok pólós is részt vett. Mindketten arról beszéltek, hogy bármennyire keménynek tűnik a választott sportjuk a vízilabda, ott van benne a szépség, mint ahogy minden sportban, csak csinálni kell.

„A COOP az „Együtt az egészségért!” 2013 programot februárban egy gyermek-rajzversennyel nyitotta meg, amely a program három pillére közül a mozgáshoz kapcsolódott. A „Szeretsz mozogni?” elnevezésű rajzversenyben részt vevő 8-12 éves gyerekeket arra kértük, hogy rajzolják le, mit jelent nekik a sport, hogyan, mit mozognak az iskolában, a barátaikkal. A pályázat célja az volt, hogy a felnövekvő generáció aktív, sportos életre nevelését segítsük, méghozzá úgy, hogy a nyertesek iskolája is részesüljön a nyereményekből, ezáltal az értékes sporteszközök még szélesebb körhöz juthatnak el” – foglalta össze Nagy Lajosné.

Több mint 7000 rajz közül a grafikus-festő-képzőművész szakemberekből álló zsűri a képi ábrázolás eredetisége és a megformálás színvonala szerint válogatott: az erőteljes, bátor kompozíciókat, a merész, de harmonikus színhasználatot értékelte. Ezen szempontok szerint több napos munkával válogattak ki megyénként 3-3 rajzot a döntőbe. Ezek az alkotások felkerültek a www.coop.hu weboldalra, ahol egy több mint 2 hétig tartó közönségszavazás során dőlt el, hogy kik kapják iskolájukkal együtt a nyerteseknek járó értékes sportfelszereléseket. A szavazók – az alkotókhoz hasonlóan – igen aktívak voltak, több mint 60 000 szavazat érkezett az 57 rajzra. A rajzpályázat lezárásaként a nyertes pályamunkáért Baranya megyében Bősz Lilien Bíborka pécsi tanuló 20.000,- Ft értékű sportszercsomagot vehetett át, iskolája pedig 200.000,- Ft értékű sportszertámogatásban részesült.

A képen:
Első kép (balról jobbra): Fülöp Bence, ifjúsági Európa bajnok vízilabdázó, Vári Attila, kétszeres olimpiai bajnok és világbajnok vízilabdázó, Fábián László olimpiai bajnok, a MOB sportigazgatója, Nagy Lajosné, a Mecsek Füszért Zrt. kereskedelmi vezérigazgatója, a CO-OP Hungary Zrt. igazgatóságának tagja, Miháldy Kinga, dietetikus, az OÉTI szakértője, Dr. Bíró Ferenc, Pécsvárad Város polgármestere, Arató Márton, a KÓPÉ Zrt. vezérigazgatója, Dr. Emődy Balázs, a Pécsváradi Járási Hivatal vezetője

Középső kép (balról jobbra): Vargáné Kiss Klára, a Pécsi Református Kollégium Gimnáziuma, Szakközépiskolája, Szakiskolája, Általános Iskolája és Óvodája tanítónője, Bősz Lilien Bíborka, a rajzpályázat Baranya megyei nyertese, Vári Attila, kétszeres olimpiai bajnok és világbajnok vízilabdázó

Alsó kép , a rajzpályázat kihirdetése (balról jobbra): Vargáné Kiss Klára, a Pécsi Református Kollégium Gimnáziuma, Szakközépiskolája, Szakiskolája, Általános Iskolája és Óvodája tanítónője, Bősz Lilien Bíborka, a rajzpályázat Baranya megyei nyertese, Nagy Lajosné, a Mecsek Füszért Zrt. kereskedelmi vezérigazgatója, a CO-OP Hungary Zrt. igazgatóságának tagja