Az Együtt az egészségért! program Veszprém megyébe érkezett

Az Együtt az egészségért! program Veszprém megyébe érkezett

2013. 06. 14.
Megosztás

Az egészséges táplálkozás, a mindennapos testmozgás és a megelőző szűrővizsgálatok népszerűsítése áll a COOP üzletlánc „Együtt az egészségért!” 2013 programsorozata középpontjában. Az ajkai rendezvényen a COOP üzletlánc által kiírt rajzpályázat Veszprém és Zala megyei győzteseit is kihirdették.

A COOP üzletlánc, a társadalmi felelősségvállalást erősítő korábbi kezdeményezéseinek folytatásaként 2013-ban egy új ügy képviseletét vállalta fel. „Május 8-án útjára indítottuk az „Együtt az egészségért!” 2013 elnevezésű programsorozatot, mellyel az egészség szerepét, az egészséges táplálkozást, a mindennapos testmozgást és a szűrővizsgálatokkal történő megelőzés fontosságát kívánjuk fókuszba állítani” – mondta Bogdán József, a Polus-COOP Zrt. elnök-igazgatója, a CO-OP Hungary Zrt. ügyvivő testületének tagja. A közel 2 hónapig tartó programsorozat fővédnökségét Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere vállalta. Együttműködő szakmai partnerek: az olimpiai mozgalom hazai zászlóvivője, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB), az egészséges táplálkozás szakértője, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) valamint világviszonylatban is egyedülálló, orvosi szűrőkamionnal rendelkező Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-2020.

A termőföldtől az asztalig

„A COOP számára fontos, hogy mi kerül a vásárlók kosarába majd az asztalára.” –mondta a Polus COOP Zrt. elnök-igazgatója. Bogdán József, aki a CO-OP Hungary Zrt. ügyvivő testületének is a tagja kiemelte, hogy az élelmiszerforgalmazás bizalmi feladat, a vásárlók a COOP-ot hiteles, professzionális partnernek tekintik. A Polus Coop üzleteiben nagy hangsúlyt fektetnek a nyomon követhetőségre, legyen az zöldség-gyümölcs, hús vagy éppen pékáru. /A Polus Coop saját kenyérgyárral is rendelkezik./ Ez azt jelenti – magyarázta Bogdán József, hogy már a termőföldtől nyomon követik az élelmiszer sorsát a vásárlók egészsége érdekében. Az elnök-igazgató azt is elmondta, hogy a hazai, elsősorban a térségi gazdák termékeit részesítik előnyben, ezzel nem csak a magyar termelőket támogatják, de a vevők számára is friss, egészséges árut biztosítanak.

Az egészség a vásárlással kezdődik

„A COOP az egészséges, mozgással teli élet mellett teszi le a voksát!” – mondta Sipos-Tompa János, aki szerint a COOP nem csak beszél, hanem cselekszik is a lakosság egészségért. A CO-OP Hungary Zrt. igazgatósági tagja, a CO-OP Vasvár Kft. ügyvezető igazgatója, arra hívta fel az ajkai rendezvényen megjelent vásárlók, érdeklődők figyelmét, hogy az egészség egy közös érdek, amelyben mindenkinek meg van a saját maga feladata: „Az áruház jó minőségű, hazai élelmiszert forgalmaz, a vásárló egészségesen táplálkozik és részt vesz az egészségügyi szűréseken, közben pedig rendszeresen sportol példát mutatva a következő, a fiatal generációnak. Az egészséges társadalom a gazdaság fejlődésének az alapja” - mondta Sipos-Tompa János.

Ne bízzuk egészségünket a véletlenre

„Aki sokat sportol, az sokkal komolyabb teljesítményre képes az élet minden területén” - mondta Lasztovicza Jenő országgyűlési képviselő, majd úgy folytatta beszédét, hogy a COOP egy valóban jó szomszéd, hiszen kézen fogva vezeti a vásárlókat az egészség felé. A megyei közgyűlés elnöke egyben kiemelte, hogy még egy egészségesnek, sportosnak vélt testtel is lehet baj. „Az elmúlt évtizedek alatt annyi stressz ért minket, annyi egészségtelen élelmiszert fogyasztottunk, hogy muszáj részt venni az egészségügyi szűrésen, már csak azért is, hogy megnyugtassuk magunkat és a családunkat is„ - tette hozzá Lasztovicza Jenő, aki szerint a COOP nem csak a minőségi, de a hosszú élet mellett is kiáll.

Az ajkai rendezvényen részt vett Fazekas Nándor, olimpia 4. helyezett kézilabdázó is, aki arra bíztatta a színpad előtt tolongó gyerekeket, hogy sportoljanak és ha tehetik akkor válasszák a kézilabdát. „Nagy pofonokat lehet adni és kapni, de gyönyörű sport a kézilabda, ahol fontos az egyéni teljesítmény, de az igazi erő a csapatban van.” – fűzte hozzá Fazekas Nándor.

Bogdán József átadja a díjat a rajzpályázat Zala megyei győztesének, Szabó Bianka Annának (A képen balról: Gelencsérné Tarpál Mária, a Deák Ferenc Többcélú Térségi Oktatási Központ – Csányi Tagiskola vezetője, Szabó Bianka Anna, zalaszentgróti tanuló, a rajzpályázat Zala Megyei győztese, Bogdán József, a Polus-COOP Zrt. elnök-igazgatója, a CO-OP Hungary Zrt. ügyvivő testületének tagja, Fazekas Nándor, olimpiai 4. helyezett kézilabdázó, Sipos-Tompa János, a CO-OP Hungary Zrt. igazgatósági tagja, a CO-OP Vasvár Kft. ügyvezető igazgatója)

„A COOP az „Együtt az egészségért!” 2013 programot februárban egy gyermek-rajzversennyel nyitotta meg, amely a program három pillére közül a mozgáshoz kapcsolódott. A „Szeretsz mozogni?” elnevezésű rajzversenyben részt vevő 8-12 éves gyerekeket arra kértük, hogy rajzolják le, mit jelent nekik a sport, hogyan, mit mozognak az iskolában, a barátaikkal. A pályázat célja az volt, hogy a felnövekvő generáció aktív, sportos életre nevelését segítsük, méghozzá úgy, hogy a nyertesek iskolája is részesüljön a nyereményekből, ezáltal az értékes sporteszközök még szélesebb körhöz juthatnak el” – foglalta össze Sipos-Tompa János, a CO-OP Hungary Zrt. igazgatósági tagja, a CO-OP Vasvár Kft. ügyvezető igazgatója.

Több mint 7000 rajz közül a grafikus-festő-képzőművész szakemberekből álló zsűri a képi ábrázolás eredetisége és a megformálás színvonala szerint válogatott: az erőteljes, bátor kompozíciókat, a merész, de harmonikus színhasználatot értékelte. Ezen szempontok szerint több napos munkával válogattak ki megyénként 3-3 rajzot a döntőbe. Ezek az alkotások felkerültek a www.coop.hu weboldalra, ahol egy több mint 2 hétig tartó közönségszavazás során dőlt el, hogy kik kapják iskolájukkal együtt a nyerteseknek járó értékes sportfelszereléseket. A szavazók – az alkotókhoz hasonlóan – igen aktívak voltak, több mint 60 000 szavazat érkezett az 57 rajzra. A rajzpályázat lezárásaként a nyertes pályamunkáért Veszprém megyében Sebők Bianka gógánfai tanuló 20.000,- Ft értékű sportszercsomagot vehetett át, iskolája pedig 200.000,- Ft értékű sportszertámogatásban részesült. Az ajkai rendezvényen vehette át ugyanazon értékű nyereményét a pályázat Zala megyei nyertese is, Szabó Bianka Anna zalaszentgróti tanuló és iskolája, a Deák Ferenc Többcélú Térségi Oktatási Központ – Csányi Tagiskola.

(Fenti kép balról jobbra: Sipos-Tompa János, a CO-OP Hungary Zrt. igazgatósági tagja, a CO-OP Vasvár Kft. ügyvezető igazgatója, Lasztovicza Jenő, országgyűlési képviselő, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke, Dr. Vadlek Krisztina, a Veszprém Megyei Kormányhivatal igazgatója, Dr. Gutmayer Bernadett, az Ajkai Járási Hivatal vezetője, Miháldy Kinga, dietetikus, az OÉTI szakértője, Fazekas Nándor, olimpiai 4. helyezett kézilabdázó, Bogdán József, a Polus-COOP Zrt. elnök-igazgatója, a CO-OP Hungary Zrt. ügyvivő testületének tagja)