107 sportág és mobil medence a Nagy Sportágválasztón

"Az elhunyt olimpiai bajnokok kivétel nélkül igazi példaképek!"

2015. 11. 02.
Megosztás

Halottak Napja alkalmából tartott megemlékezést a Magyar Olimpiai Bizottság a Farkasréti temetőben hétfő délután. Az 1994-ben épített Olimpiai Bajnokok Falánál a kétszeres aranyérmes vívó Szabó Bence, a MOB főtitkára mondott beszédet.

Az emlékfal időrendben örökíti meg az elhunyt olimpiai bajnokok nevét. Az emlékműnél Halottak Napja alkalmából a MOB több mint egy évtizede rendez megemlékezést.

"Csak az hal meg, kit elfelejtenek" - kezdte Szabó Bence, majd kifejtette, a magyar olimpikonok családjában hagyomány, hogy együtt emlékeznek a szeretett sporttársakra, akik már nem lehetnek velük együtt.

"Az elhuny olimpiai bajnokok a mai napig kivétel nélkül igazi példaképek! Életre szóló élményeket, eredményeket kaptunk tőlük, és pont azt tartom az egyik legfontosabb feladatunknak, hogy az elődeink legendás győzelmeit soha ne hagyjuk elfelejteni! Ma is merítsünk erőt az ő sikereikből, bátorságukból. Különösen aktuális ez most, amikor a MOB alapításának 120. évfordulójára készülünk, és Budapesttel közösen jelentkeztünk a 2024-es nyári olimpia megrendezésére. Ez utóbbi lépéshez sokminden más mellett hitre és önbizalomra is szükségünk volt. A hitnek és az önbizalomnak az alapja pedig mi más lehetne, mint a 168 olimpiai aranyérem" - fogalmazott Szabó Bence.

Szöul és Barcelona aranyérmese sport- és bajnoktársával, dr. Nébald Györggyel, az Olimpiai Bajnokok Klubjának elnökével koszorúzta meg az emlékfalat.

A MOB Emlék- és Hagyományőrző Bizottsága részéről szintén két vívóbajnok: Sákovicsné Dömölky Lídia és Ságiné Rejtő Ildikó helyezte az emlékezés virágait.

A Magyar Olimpiai Akadémia nevében dr. Jakabházyné Mező Mária főtitkár és Győr Béla MOA-tanácstag, az EMMI részéről Karger-Kocsis László protokollfőnök koszorúzott.

Koszorút, virágot helyeztek el az emlékfalnál az olimpiai iskolák közül a Csanádi Árpád, a Csik Ferenc, a Németh Imre, a Kolonics György, a Lemhényi Dezső és a Hajós Alfréd nevét viselő oktatási intézmény képviselői, az olimpiai baráti körök közül a Csanádisok és a Varjú Vilmos kör tagjai.

Az emlékfalnál történt megemlékezés után a bajnokok, sportvezetők átsétáltak dr. Lemhényi Dezső vízilabdázó olimpiai bajnok, az Olimpiai Bajnokok Klubja alapító elnökének és dr. Csanádi Árpád korábbi MOB-főtitkár, NOB-tag sírjához is.

Az ünnepségen a Csanádi Árpád Általános Iskola és Gimnázium két diákja szavalt: az Olimpiai Bajnokok Emlékfalánál Kovács Lili 13/c osztályos tanuló Juhász Gyula: Consolatio - című versét, Csanádi Árpád sírjánál Sokaopulos Fanni 11/c osztályos tanuló Reményik Sándor: Mindenki megy - művét adta elő.

(MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter)