Az ENSZ korábbi főtitkára átvette az olimpiai érdemrendet Lausanne-ban

Az ENSZ korábbi főtitkára átvette az olimpiai érdemrendet Lausanne-ban

2015. 10. 16.
Megosztás

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach az olimpiai érdemrend aranyfokozatával tűntette ki az egykori ENSZ-főtitkárt, Kofi Annant.

A 77 éves ghánai politikus kilenc éven keresztül, 1997 és 2006 között dolgozott a világszervezet főtitkáraként; munkássága alatt több ötkarikás játékokon is megfordult. Az ENSZ egykori, hetedik főtitkára már nyolc évvel ezelőtt, 2007-ben megkapta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magas szintű elismerését, ám akkor elfoglaltságai miatt nem tudta a kitüntetést átvenni, így ez alkalommal a NOB-ban tett hivatalos látogatása apropóján fogadta el Thomas Bachtól az olimpiai érdemrendet.

Az olimpia érdemrend az ötkarikás mozgalom legmagasabb elismerése: az olimpiai ötkarikát formázó aranyláncot azok érdemelhetik ki, akik a mozgalom és az eszme számára kiemelkedően hasznos, fontos munkát végeztek – az érdemrend a legnívósabb, aranyfokozatán kívül ezüst és bronz kategóriákban is átadásra kerül.

„Már nagyon régóta velem él az olimpiai szellem – mondta Kofi Annan a NOB lausanne-i székházában. „A sport sok mindenre megtanít, magam is rengeteg, az élethez és az ENSZ-főtitkársághoz is fontos erényt tanultam a pályán: tisztelni a szabályokat, csapatban kell gondolkodni és játszani, ugyanakkor teret adni az egyéni kiválóságnak is.”

(olympic.org-MOB)