Az EU-ban is népszerűsíteni kell az egészségvédő testmozgást

Az EU-ban is népszerűsíteni kell az egészségvédő testmozgást

2012. 11. 28.
Megosztás

Az Európai Unió 27 tagállamának sportért felelős miniszterei és államtitkárai tanácskoztak az unió sportéletét fejlesztő teendőkről az EU Oktatási, Ifjúsági, Kulturális és Sport Tanácsának (OIKST) ülésén.

A brüsszeli megbeszéléseken elhangzott, hogy rendkívül fontos az egészségvédő testmozgás (HEPA) unión belüli elterjesztése, népszerűsítése. „Magyarország üdvözli, a már létező sporteseményeket közös keretbe rendező és továbbfejlesztő EU Sport Hétről szóló kezdeményezést” - mondta Dr. Simicskó István, aki - az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkáraként - az OIKST ülésén Magyarországot képviselte. Dr. Simicskó István felszólalásában ösztönözte a Sport Hét létrehozását az e témában rendezett, irányadó miniszteri vitán is.

Az OIKST ülésen szó esett továbbá arról, hogy a sportpolitikusoknak figyelemmel kell lenniük a sport gazdasági jelentőségére. Fontos, hogy döntéseiket valós gazdasági és statisztikai adatok alapján hozzák meg. Az OIKST tagjai ezért elfogadták azt a dokumentumot, amely a bizonyíték alapú sportpolitikai döntések erősítését célozza. A tanácsi következtetés szerint a sportágazat gazdasági hasznát mérő szatellit-számlák - értékes adataikkal - elősegítik a megalapozott sportpolitikai döntéseket, így elterjesztésük kívánatos. A szatellit számla a makrogazdasági statisztikákat veti össze a sporttal kapcsolatos statisztikai mutatókkal (pl. a sport részesedését a bruttó hazai termékben, a sportból származó költségvetési bevételt, a sport foglalkoztatás növelő hatását stb.), ezáltal kiszámíthatóvá teszi a sport rövid és hosszú távú jövedelmezőségét.

Az OIKST tagjai elfogadták a sporteredmények manipulálása elleni stratégia létrehozásáról szóló elnökségi következtetést is. Ennek egyeztetésében magyar szakemberek is részt vettek. Szakértőink emellett közreműködnek a sportmérkőzések manipulálása elleni küzdelmet összehangoló - még formálódó - Európa Tanácsi, nemzetközi egyezmény kidolgozásában is.

Az ülésen kiemelt napirendi pontként szerepelt a Nemzetközi Doppingellenes Szervezet (WADA) Alapító Tanácsának három, EU-t képviselő miniszterének megválasztása. Az új tagok jövő év január 1-től, három éven át képviselik majd az uniós érdekeket a WADA döntéshozó testületében. Az OIKST tagok elfogadták az Unió jelenlegi triójának jelöltjét, Leo Varadkart (az ír közlekedésügyi minisztert), a jövőbeli trióelnökséget képviselő Romain Schneidert (Luxemburg sportminiszterét) és Alexandre Miguel Mestre-t (a portugál sportért felelős államtitkárt).

(Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportért Felelős Államtitkárság)