Az európai sportmodell erősítéséről tárgyalt az Európai Olimpiai Bizottság elnöke

Az európai sportmodell erősítéséről tárgyalt az Európai Olimpiai Bizottság elnöke

2018. 06. 04.
Megosztás


Június 1-én találkozott egymással az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) elnöke, Janez Kocijančič az Európai Uniós tagállamainak sportminisztereivel a párizsi Stade de France stadionban, mely többek között a 2024-es nyári olimpia egyik fő helyszínéül szolgál majd. A találkozó fő témája az EU pozíciójának jövőbeni erősítése volt a nemzetközi sportesemények rendezési jogáért folytatott pályázati versenyekben.

Az ülésen olyan európai sportvezetők vettek részt, mint Laura Flessel, francia sportminiszter, Krasen Kralev bolgár sport- és ifjúsági miniszter, valamint Navracsics Tibor, az Európai Unió kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa.

Kocijančič elnök a folyamatosan változó és fejlődő globális sportmodellekről beszélt, kiemelve, hogy az európai modell alapjait meg kell őrizni, azonban át kell emelni más régiók modelljeiből a pozitív példákat a fejlődés érdekében. Emellett hozzátette, hogy bizonyos negatív szokásokat, mint a túlköltekezés, meg kell állítani.

„Az egyik legnagyobb kihívás, amivel az európai sport szemben áll jelenleg az annak a kérdése, hogy hogyan lehet megőrizni a helyi sajátosságokat, de mégis versenyben maradni más régiók sportmodelljeinek fejlődésével, és itt most főként Amerikára gondolok” – nyilatkozta az elnök.

„Közösen kell kidolgoznunk egy nyerő formulát – megtartva az európai sport szenvedélyét és izgalmát, de a versenyképességet növelve” – tette hozzá a szlovén sportvezető.

Az ülésen részt vető európai sportvezetők közösen aláírtak egy szándéknyilatkozatot az EU és a párizsi 2024-es olimpia közös szerepével kapcsolatban, kiemelve, hogy a nemzetközi sportesemény kiváló lehetőség a kontinens kulturális, sport és társadalmi örökségeinek népszerűsítésére.

A szándéknyilatkozat emellett azt is hangsúlyozta, hogy a nemzetközi sportesemények pozitívan járulnak hozzá a térség nemzetközi és diplomáciai kapcsolataihoz, az emberi jogok segítéséhez és az turizmus virágzásához.

A találkozó után Kocijančič elnök megtekintette a párizsi olimpia előkészületeit, illetve bejárta a Stade de France stadion területét, ami az olimpia atlétikai versenyszámai mellett a nyitó- és záróünnepségnek is otthont ad majd.

(eurolympic.org, fotó: Hervé Hamon, Ministère des Sports)