Az Európai Úszó Szövetség alelnöke lett Szabó Tünde

Az Európai Úszó Szövetség alelnöke lett Szabó Tünde

2020. 11. 08.
Megosztás

Budapest helyett a világhálón tartották meg az Európai Úszó Szövetség választókongresszusát a járványhelyzet miatt, amelyen a LEN alelnökévé választották meg dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkárt, egykori olimpiai ezüstérmes úszót, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli, és a Mező Ferenc Sportbizottság tagját.

„Óriási megtiszteltetés és elismerés ez számomra és természetesen a magyar vizes sportágak számára” – mondta az államtitkár, egykori olimpiai, világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes úszó dr. Szabó Tünde. „Magyarország mindig is fontos szerepet játszott az európai úszósportban, mi rendeztük az első Európa-bajnokságot 1926-ban, rekordot jelentő, hatodik alkalommal leszünk házigazdák jövőre, és ezek csupán a legrangosabb események voltak számtalan más, emlékezetes viadal mellett. Őszinte várakozással nézek ezen új kihívás elé. Ami igazából nem is kihívás, hiszen egykori úszóként, a sportág elkötelezettjeként minden, LEN-alelnökként töltött pillanat tartalmasnak és örömtelinek ígérkezik. Úgy gondolom, kiemelkedően sikeres négy esztendő vár ránk.”

Dr. Szabó Tünde egyike annak négy Bureau-tagnak, akik sportolóként komoly eredményeket értek el: rajta kívül az elnök Paolo Barelli, illetve a sportolói bizottság elnöke, a román Camelia Potec, valamint a szerb Alekszandar Sosztar mondhatja el magáról, hogy egykoron olimpián szerepeltek (utóbbi kettő aranyérmes is volt).

Dr. Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke – a MOB elnökségének tagja – az eseményeket értékelve kiemelte: „Minden úgy alakult, ahogy azt szerettük volna. Szabó Tünde államtitkár-asszony révén rendkívül erős képviselete lesz Magyarországnak, és az is fontos, hogy régi barátunk, Paolo Barelli újabb négy éven át irányíthatja a LEN-t, ez sportdiplomáciai szempontból tökéletes végkimenetel. A Magyar Úszó Szövetség jövőre egy fantasztikus Európa-bajnoksággal kíván hozzájárulni a LEN sikertörténetének folytatásához. Őszintén remélem, 2021 májusában már minden adott lesz ahhoz, hogy a hagyományokhoz méltó, kimagasló színvonalú Eb-t rendezhessünk.”

A Magyarországot 2004 óta képviselő, korábban az alelnöki, majd 2012 óta a gazdasági vezetői (LEN Treasurer) tisztséget betöltő Gyárfás Tamást a közgyűlés a LEN tiszteletbeli tagjának választotta.

Paolo Barelli mellett a brit David Sparkes maradt a szervezet főtitkára, az új gazdasági vezető pedig a spanyol Fernando Carpena lett.

(MÚSZ-MOB, fotó: Facebook/Szabó Tünde)