Az evezős konzultáción bemutatkozott a szövetség új elnöke

Az evezős konzultáción bemutatkozott a szövetség új elnöke

2014. 11. 27.
Megosztás

A Magyar Evezős Szövetség (MESZ) MOB-ban tartott konzultációján bemutatkozott az új elnök, dr. Bényi Szabolcs Tamás, aki legalább a 2016-os olimpiát követő közgyűlésig irányíthatja a sportágat. A riói kvalifikációval kapcsolatban Ficsor László szövetségi kapitány arról is beszélt, reálisan három magyar hajóegység pályázhat a jövő évi kvalifikációs világbajnokságon olimpiai kvótaszerzésre.

A MESZ 43 esztendős új elnöke a szövetség november 8-ai közgyűlésén dr. Dávid Imre - a MOB Felügyelő Bizottságának tagja, korábbi MESZ-elnök - ellenében kapott annyi voksot, hogy a jövőben irányíthatja a vizes sportágat. Dr. Bényi Szabolcs Tamás frissen érkezett a sportágba, a jogász végzettségű szakember elsősorban ingatlan-fejlesztésekkel foglalkozó cégek ügyvezető-tulajdonosa.

A szövetség honlapjának beszámolója szerint a tisztújító eseményen a 63 kiosztható mandátumból 59 került kiosztásra. Ahogy fogalmaznak, ez a magasnak mondható szám egyértelműen jelezte, hogy a magyar evezős társadalom elkötelezett, és aktívan közreműködik az olimpiai sportág megújításában, fejlesztésében. A közgyűlésen dr. Regényi Tamás elnök és az elnökség tagjai is szóban megerősítették a lemondásukat. Az elnök személyéről szóló szavazás előtt a közgyűlés arról is határozott, hogy a megválasztott új elnök és az elnökségi tagok megbízása a riói olimpiát követő rendes közgyűlésig, azaz 2017 tavaszáig tart. Az új elnökségbe beválasztották a világ- és Európa-bajnok Varga Tamást is.

Mint a konzultáción elhangzott, a szövetség és az új grémium legsürgetőbb feladata a tájékozódás, az átvilágítás, cél az eddigieknél hatékonyabb működés és a stratégiai újragondolás.

Ficsor László szövetségi kapitány elmondta, annak ellenére, hogy a sportágban a kondicionális, anyagi és tárgyi feltételek is jelentősen javultak az elmúlt esztendőkhöz képest, az eredmények nem voltak kimagaslóak. A szakember a felnőttek közül Bene Dóra Eb-hatodik helyét emelte ki.

A felnőtt kapitány Rióval kapcsolatban arról beszélt, 8-10 olyan sportoló van a látókörükben, akik paramétereik alapján részt vehetnek a kvalifikációra esélyes három hajóegységben.

"Jövőre a franciaországi kvalifikációs vébén lehet kvótát szerezni a riói olimpiára, majd lesz még egy pótkvalifikációs esemény, de ott már minimális lenne az esélyünk. A kvótaszerzésben várhatóan két-három csapat fog részt venni: a könnyűsúlyú kétpárevezős, a kormányos nélküli kettes és a kétpárevezős egységünk, ez nyolc-tíz sportolót jelent, természetesen vannak tartalékaink is."

A szövetség a jövőben a sporttudományos háttér fokozatos térnyerésére, eszközfejlesztésekre és az edzőtovábbképzés átalakítására törekszik.

A konzultáción a szövetség részéről részt vett Bényi Szabolcs és Ficsor László mellett Varga Tamás, Jakócs György általános alelnök és Teiszler Ferenc megbízott főtitkár.

(MOB/Vasvári Ferenc)