Az EYOF-ra készülő Özbas Szofi ifi Európa-bajnok, Feczkó Csanád ezüstérmes lett

Az EYOF-ra készülő Özbas Szofi ifi Európa-bajnok, Feczkó Csanád ezüstérmes lett

2017. 07. 01.
Megosztás

A kaunasi ifjúsági cselgáncs Európa-bajnokságon tartja a győri EYOF előtt a 12 magyar judós a főpróbáját. Közülük az első nap hatan léptek tatamira. Özbas Szofi aranyérmet nyert, Feczkó Csanád megismételve tavalyi szereplését, a második helyen végzett. Szeredás Botond az ötödik, Kardos Timea a hetedik helyet szerezte meg.

A tíz magyar versenyző közül három, az EYOF-on is induló judós az elődöntőbe jutott. Közülük az 50 kg-os Feczkó Csanád és az 52 kg-ban szereplő Özbas Szofi teljesítménye nem volt meglepő, hiszen egy évvel korábban ezüstéremmel zárták a kontinensviadalt. Most sem adták alább, hiszen az elődöntőből mindketten beverekedték magukat a fináléba.

Feczkó Csanád az elődöntőben az örmény Jurij Izraelijant ipponnal győzte le. A Miskolci VSC versenyzője a döntőben a verseny elsőszámú kiemeltje, az orosz Georgij Tretyakov ellen derekasan helyt állt. A mérkőzés egyenlő erők küzdelmét hozta, négy perc alatt egyikük sem tudott pontot érő akciót végrehajtani. A ráadásban egyre-másra peregtek a percek, érvényes akciót azonban továbbra sem láthattunk. Aztán az egyre jobban fáradó magyar fiút 5 perc 33 másodperc elteltével Tretyakov lefojtotta, így a kilenc és fél percnél is tovább tartó csatában Feczkó ismét a dobogó második fokára állhatott.

A ceglédi Özbas Szofi Feczkó Csanádhoz hasonlóan sikerrel vette az elődöntőt, ráadásul a harmadik mérkőzését nyerte ipponnal. Az osztrák Lisa Grabner és az olasz Federica Silveri után az orosz Natalja Jelkina sem bírta végig a négy percet a magyar versenyző ellen. A fináléban az izraeli Gefen Primo következett, aki ugyan lábon hordta ki a mérkőzést, de Szofi esélyt sem adott neki. A magyar cselgáncsozó vazari értékű dobásával előnybe került, amelyet aztán magabiztosan őrzött, ráadásul ellenfelének vigyáznia kellett a veszélyes kontrákra is. Primo bármit próbált, hatástalan maradt, így a gongszó pillanatában Özbas Szofi Európa-bajnok volt!

A 60 kg-osok mezőnyében küzdő Szeredás Botondot az elődöntőben az azeri Vuszal Ibrahimov ippont érően dobta el, a bronzéremért vívott harcban pedig a vigaszágról érkező másik azeri tréfálta meg a magyar fiatalt. Botond fél perc elteltével vazari értékű dobással előnybe került, de Davud Abaszli szinte azonnal válaszolt. A gyors egyenlítésnél is nagyobb bajt jelentett, hogy a vazari értékű dobást követően kibontakozó földharcban Botond fölött maradt, és addig ügyeskedett, amíg fojtással feladásra kényszerítette ellenfelét. Szeredás Botond így az ötödik helyen zárta az Európa-bajnokságot.

A 44 kg-ban szereplő Kardos Tímea a negyeddöntőben szenvedte el első vereségét, így a vigaszágon folytathatták. Ott az első siker után ippon értékű dobással szenvedett vereséget és hetedik lett. Vida András és Varga Brigitta helyezetlenül zárt.

Folytatás szombaton, újabb nyolc súlycsoportban, hat EYOF-on induló magyar résztvevővel.

(MOB-utanpotlassport.hu, fotó: judoinside.com)