"Az ifjúsági olimpia egy fontos állomás ahhoz, hogy lássam, hol tartok, és miben kell fejlődnöm!"

"Az ifjúsági olimpia egy fontos állomás ahhoz, hogy lássam, hol tartok, és miben kell fejlődnöm!"

2016. 02. 17.
Megosztás

A lillehammeri téli ifjúsági olimpián, szerdán az alpesi síző Szőllős Barnabás, valamint a biatlonista Veres Mirella és Herneczky Áron volt érdekelt a magyarok közül. A játékok félidejében dr. Nagy Zsigmond csapatgyűlésen értékelt, a két érmes elismerésben részesült. A versenynap a sport mellett a kultúráról, a tanulásról szólt.

Az ifjúsági olimpiák alapelve, hogy a fiatalok a sportbeli megmérettetés mellett kultúrális programokon is részt vegyenek, ezért a játékok szervezői az ilyen jellegű eseményekről is gondoskodnak. Lillehammerben a tíz nap alatt mintegy 150 kultúrális rendezvényt látogathatnak meg a résztvevők.

Szerdán alpesi síben és biatlonban voltunk érdekeltek.

Ha magyar alpesi síző a legjobb 15 között végez egy olimpián, legyen az akár ifjúsági, vagy felnőtt, az nagyszerű eredmény. Szőllős Barnabás szerdán, az óriás-műlesiklásban a 14. helyen végzett Lillehammerben. Az eredményre a magyar fiú is nagyon büszke.

"Nagyon sok edzés, nagyon sok koncentráció és két jó menet kellett a sikerhez. Főleg a második volt nagyon jó, akkor mindent bele kellett adnom, hogy behozzam a hátrányomat."

Barnabás a maga és Miklós Edit korábbi sikereire utalva azt mondta, "látszik, hogy a magyaroknak is van esélye alpesi síben".

Az Ausztriában élő 17 éves versenyző azt is kefejtette, ahhoz, hogy Pjongcsangban részt vehessen az olimpián, ahhoz még sokat kell fejlődnie konícióban, erőben és technikában is, de célja, hogy addig is világkupákon rajthoz állhasson, és ott a top 10-ben végezzen.

"Az ifjúsági olimpia egy fontos állomás ahhoz, hogy lássam, hol tartok, és miben kell fejlődnöm!"

Nem vagyunk biatlonban nagyhatalom, de időről időre feltűnik egy fiú, egy lány, aki felteszi, vagy épp ott tartja Magyarországot a szakági térképen. A szocsi olimpikon Szőcs Emőke kitartása, megszállottsága példaértékű, és most van egy 17 éves lány, Veres Mirella az, aki szintén nagy célokat tűzött ki maga elé.

Mirella a sprintszámmal nem elégedett, mint mondja, ez hatással volt az üldözéses versenyre, ahol hátránnyal indult. Utóbbiban azonban sikerült előrelépnie, jól lőtt, meg van elégedve teljesítményével. A szerdai vegyesváltóval a legelégedettebb.

"Áronnal ketten teljesítettük a távot, tizenkilencediknek értünk célba. Egy ilyen mezőnyben, szerintem ez nagyon jónak számít. Sikerült nyolc nemzetet is megelőznünk, büntetőkörre pedig nem volt szükségünk" - érkékelt a salgótarjáni versenyző, akinek fő célja szintén az olimpiai részvétel. "Nehéz a kijutás, de nem elérhetetlen!" - húzta alá a Csíkszeredában készülő Mirella.

A játékok félidejénél dr. Nagy Zsigmond csapatvezető értékelte és köszöntötte a 15 magyar fiatalt; a két érmest, a második helyezett rövidpályás gyorskorcsolyázó Jászapáti Petrát és a bronzérmes Liu Shaoangot pedig ajándékkal jutalmazta meg.

Az ifjúsági olimpiára kiutazott a NOB magyar tagja, Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke is, aki személyesen is megismerkedhet a magyar fiatalokkal, a jövő felnőtt téli olimpikonjaival.

Eredmények, február 17.:
alpesi sízés, óriás műlesiklás, fiúk
1. futam: 22. Szőllős Barnabás eredmény
2. futam: 14. Szőllős Barnabás eredmény
biatlon, egyéni vegyesváltó: 19. Veres Mirella, Herneczky Áron eredmény

Fotógaléria itt.

(MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter)