Az ifjúsági világcsúcstartó Gyurátz Réka a párizsi olimpián érhet a legjobbak közé

Az ifjúsági világcsúcstartó Gyurátz Réka a párizsi olimpián érhet a legjobbak közé

2018. 03. 31.
Megosztás

A téli dobó Európa-kupa U23-as mezőnyében aranyérmet nyert Gyurátz Réka az egykori „dobópápa” Németh Pál nevével fémjelzett szombathelyi atlétikai műhely büszkesége.

Az újdonsült világbajnok Márton Anitánál nyolc évvel fiatalabb kalapácsvető 3 kilós szerrel 2013 óta az ifjúsági örökrangsor éllovasa, idehaza pedig a legutóbbi két országos bajnokság győztese. A még csak 21 éves atlétanő hat centiméterrel magasabb Birmingham aranyérmesénél, testsúlya ugyanakkor majdnem 20 kilóval (!) kevesebb hazai példaképénél. Nem is úgy néz ki, mint egy „igazi” kalapácsvetőnő. Mivel a növésben megállt, szeretne legalább 5-6 kilót felszedni, mert a dobáshoz nem csak izomzat és technika, hanem „tömeg” is kell…

„A technikámat már csak finomítgatni kell, Anitához hasonlóan én is a gyorsaságomra építek, a 76 kilós versenysúlyomat viszont kevésnek tartom. Annyit eszek, amennyi csak belém fér, aminek viszont a mérlegen állva egyelőre nem tapasztalom az eredményét. Németh László és Zsolt, az edzőim is próbálnak segíteni a kalóriadús és tápláló étrendem kialakításában, mert ők is úgy látják, hogy a világranglista első tíz helyezettje 15-20 kilóval nehezebb nálam. Leszoktam a gyorsbüfékről, húst eszem hússal, de elhízni sem szeretnék, mert attól meg lelassulnék ” – nyilatkozta az arányos felépítésű atlétanő az SzPress Hírszolgálatnak.

Formájának és a testformájának alakítgatásával tehát egyszerre kell foglalkoznia Gyurátz Rékának, aki most éppen abban a korban van, mint 2011-ben Márton Anita, aki 22 évesen lett utánpótlás Európa-bajnoki ezüstérmes. Csak éppen nem súlylökésben, hanem diszkoszvetésben, mai kiegészítő versenyszámában.

Réka 12 éves korában ismerkedett meg a kalapácsvetéssel, akkoriban kevesen dobtak két kilós szerrel nagyobbat nála. Ma ott tart, hogy a mélyguggolásnál a 150, a felvételnél pedig a 120 kilós súly megmozgatása sem okoz gondot neki. A szombathelyi szakemberkettős célja mostanában viszont az is, hogy Réka a tétversenyeken, és azok legfeszültebb pillanataiban se bizonytalanodjon el, stresszes helyzetekben is hidegvérűen, jó összpontosítással hajtsa végre a dobásait.

„Négy forgásból dobom ki a 4 kilós kalapácsot, és mostanában leginkább azt sulykolom, hogy még állóhelyben, a szer lengetése közben a forgást a lehető legmegfelelőbb helyzetből tudjam elindítani. Ha már itt rontok, csak rosszabbodhat a helyzet. és aztán nem is úgy repül a kalapács, ahogy szeretném” – folytatta Réka, aki a szombathelyi egyetem sportszervezői szakán készül diplomaszerzésre.

Az elmúlt években kétszer sérült meg, előbb hasizomszakadást szenvedett, aztán a bokája fordult ki. Műteni ugyan nem kellett, de fontos versenyekről kellett lemondania.

„Szeretnék ép és egészéges maradni, és úgy végigcsinálni a felkészülésemet az idei berlini Európa-bajnokságra, hogy ott lehessek a döntő résztvevői között. Előttem lebeg Anita példája, aki érett felnőtt versenyzőként jutott fel a csúcsra. Nem a kishitűség mondatja velem, de a tokiói olimpia még aligha hozhat átütő sikert a számomra, négy évvel később, 2024-ben Párizsban viszont már az éremszerzéssel is megpróbálkoznék. Májusban töltöm be a huszonkettediket, 2024-ben 28 leszek, még mindig egy évvel fiatalabb, mint most Márton Anita. Csak legyen erőm és kitartásom a hosszú úton, és a sérülések is kerüljenek el” - mondta befejezésül Gyurátz Réka, akinek az egyéni csúcsa tavaly óta 71.27, az idei téli bajnokságon elért 70.57-jével pedig a 2018-as világranglista nyolcadik helyezettje.

(SzPress/Szalay Péter)