„Az MTK a magyar és az egyetemes sport, az olimpiai mozgalom meghatározó pillére!”

2018. 11. 16.
Megosztás


1888. november 16-án alapították a Magyar Testgyakorlók Körét. A 130. születésnap alkalmából Deutsch Tamás elnök vezetésével ünnepélyes gálát és fogadást adott a kék-fehér klub a budapesti Új Hidegkuti Nándor Stadionban. Az olimpiai család meghatározó tagjait Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke is köszöntötte.

Az eseményen a klub egykori és jelenlgei sportolói, továbbá sportvezetők mellett részt vett dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Schmitt Pál NOB-tag, a MOB tiszteletbeli elnöke - aki az egyesület színeiben nyert olimpiai bajnokságot - és Deutsch Péter ügyvezető elnök.

Kulcsár Krisztián azt mondta, az MTK az egyetemes és a magyar sport, az olimpiai mozgalom meghatározó pillére. A sportvezető méltatta a klubot négy évtizeden keresztül vezető Brüll Alfréd munkáját, és további sikereket kívánt a 16. elnöknek, Deutsch Tamásnak, aki egyben a MOB alelnöke is. A MOB elnöke arról is beszélt, hogy az 1988-as alapítású klub, története során többször névváltoztatásra kényszerült, vagy más egyesülettel fuzionált. Ezzel együtt 88 olimpiai érem, köztük 35 arany kötődik hozzájuk, és összesen 181 téli-nyári olimpikont jegyeznek 20 sportágban. A sok legenda közül az első olimpiai bajnokukat, Halmay Zoltánt, valamint Gerevich Aladárt és Papp Lászlót emelte ki, továbbá megemlítette, hogy az egykori Aranycsapat nyolc MTK-s labdarúgót is számlált. Üzenetként azt fogalmazta meg, hogy minden a műhelyekben dől el, a toborzás, az alapok lerakása és a nevelés egészen a csúcsokig.

A sportvezető kiemelte a Liu-testvérek phjongcshangi sikerét, olimpiai aranyérmét, valamint példaként hozta fel a karatés, Eb-döntős Hárspataki Gábor menetelését, bízva a tokiói kvalifikációban.

„Üdvözlöm az együttműködést a Maccabi Európa Játékok kapcsán a Maccabi Vívó és Atlétikai Clubbal, hozzon az esemény dicsőséget az országnak és az MTK-nak is!” - zárta köszöntőjét Kulcsár Krisztián.

„Ha az MTK sportolói által valaha nyert összes olimpiai, világbajnoki és Európa-bajnoki elismerések egy helyen megtekinthetőek lennének, úgy érezhetnénk magunkat, mintha kincstárban tennénk sétát. Még világításra sem lenne szükségünk, hiszen a 35 olimpiai arany beragyogná a teret, nem beszélve a 186 világbajnoki címmel elnyert medáliáról – mondta dr. Szabó Tünde. A sportért felelős államtitkár emlékeztetett az első labdarúgó-akadémia alapítására is. Úgy fogalmazott: az MTK fantasztikus motorja és egyben egyik aranyfedezete a magyar sportnak.

Deutsch Tamás megerősítette, a jelen és a jövő van szem előtt. „A holnapba vetett hit mindig is összefogta a klubot, és tartást, büszkeséget adott neki, valamint az érte, benne sportolóknak, dolgozóknak. Az MTK jelenén dolgozunk, de mindezt a jövőért tesszük. Az MTK megalakulásakor az a jövőbe, a holnapba vetett hit és bizalom vezette az alapítókat, hogy zsidó emberek, fiatalok is szabadon sportolhassanak. Brüll és társai sikere az a holnapba vetett hit volt, hogy lehet egy nagy, professzionális klubot teremteni Magyarországon. Az ’50-es években elvették a klub nevét és színeit, de a holnapba vetett bizalom erejével ’56-ban visszaszereztük a nevünket és a kék-fehér klubszíneinket. 2010 után újjáépítettük az MTK zsidó-polgári hagyományait. A jövőbe vetett hit vezetett minket a klub fejlesztési programjának megtervezésekor és megvalósításakor az elmúlt években.

Az évforduló alkalmából tiszteletbeli és „örökös” címeket adtak át.

Örökös tiszteletbeli elnökségi tag: Stern Péter, dr. Nagy László. A klub örökös tagja: Blaha Judit. Az MTK örökös bajnoka: Adorján András (sakkozó), Kovács Edit (vívó), Horváth Zoltán (vívó), Kovács Katalin (kajakozó), Liu Shaoang (rövidpályás gyorskorcsolyázó), Liu Shaolin Sándor (rövidpályás gyorskorcsolyázó), Polgár Judit, Polgár Zsuzsa, Polgár Zsófia, Portisch Lajos (sakkozók), Schmitt Pál (vívó), S. Kovács Ádám (karatézó), Storcz Botond (kajakos), Sákovicsné Dömölky Lídia, Szőcs Zsuzsanna (vívók), Wichmann Tamás (kenus), Zsitnik Béla (evezős).

(MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter)