„Az olimpia közös ügy” – videó

„Az olimpia közös ügy” – videó

2015. 02. 13.
Megosztás

A Magyar Olimpiai Bizottság múlt pénteki közgyűlésén forgatott a MOB utánpótlás-magazinjának stábja.

A sport mindenkié! legutóbbi adásában megszólalt Schmitt Pál. A MOB tiszteletbeli elnöke, a NOB tagja a közgyűlésen prezentációt mutatott be arról, hogy az Agenda 2020 hogyan befolyásolja az olimpiai pályázást és rendezést, s hogy ez milyen hatással van az esetleges budapesti kandidálásra.

Emlékeztetőül: a MOB közgyűlése elsöprő többséggel (125 igen és 1 nem szavazattal) döntött úgy, hogy javasolja Budapest városának és Magyarországnak, vizsgálja meg a 2024-es olimpia és paralimpia megrendezésének lehetőségét.

A szintén előadást tartó Bienerth Gusztáv a műsorban kiemelte: az utóbbi időszakban gigavárosok presztízsberuházásává vált az olimpia, amin mindenképp változtatnia kellett a NOB-nak.

Gyárfás Tamás, az Olimpiai Védnöki Testület tagja hangsúlyozta, a játékokon legeredményesebb nemzetek közül már csak Magyarország nem adott otthont a világ legnagyobb multisporteseményének, és elérkezettnek látta az időt, hogy a kisebb országok is helyzetbe kerüljenek.

Dénes Ferenc felhívta rá a figyelmet, hogy bár Pekingnek megvolt a gazdasági ereje a rendezéshez, az elszabaduló költségek komoly megterhelést jelentettek, az Agenda 2020-szal viszont elkerülhetők a hasonló problémák. A sportközgazdász hozzátette, az egész társadalmat összehozhatná az olimpia mint közös ügy.

A közgyűlést Borkai Zsolt távollétében Szabó Bence vezette, és a szervezet főtitkára aláhúzta: „Felelős döntéseket hozva lépegetünk előre, de mielőtt végső döntés születhetne, a fővárosi közgyűlésnek is határoznia kell az ügyben.”

Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke szerint az egész társadalom profitálna nemcsak az olimpia, hanem a paralimpia megrendezéséből is, a kandidálás óriási lehetőségeket rejt magában.

Az adásban nyilatkozott továbbá Polgár Judit és Rácz Marianne, akik egyaránt tagjai az Olimpiai Védnöki Testületnek.

A teljes műsort az alábbi videón tekintheti meg:

(MOB/czo, fotó: MOB/Szalmás Péter)