London 2012: több mint félmilliárd dollár a NOB tartaléka

Az Olimpia napja június 23-a!

2013. 06. 23.
Megosztás

Nyílt levélben szólt a sport szerelmeseihez dr. Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke az Olimpia napja alkalmából.

Július 23-án, minden évben arra is emlékezünk, hogy 1894-ben, Párizsban ezen a napon indult útjára a modernkori olimpiai mozgalom. Ezen a napon, az alkalomból sportesemények sokaságát rendezik, szerte a világban.

„Úgy is, hogy az Olimpia-napi futások az évek folyamán, az egész világon népszerű eseménnyé nőtték ki magukat, más sportos aktivitások, csoportos gyakorlatok, melyek hozzá tartoznak ahhoz, hogy az embereket mozgásba hozzuk” – írta Rogge.

„Az Olimpia napja nem olyan, mint az olimpiai játékok, de a kettő között szoros kapcsolat van” – folytatta a NOB elnöke, aki szerint az emberi lét alapvető tényezője a sport, a fizikai aktivitás. Az olimpiai játékok és az Olimpia napja is összehozza az embereket, és lehetőséget teremt az olimpiai értékek promótálására.

„A Nemzetközi Olimpiai Bizottság, összefogva más nemzetközi szervezetekkel, mint például az Egyesült Nemzetek Szervezetével, a sportot fejlesztésre, a konfliktusok feloldására, a Hív-vírus terjedésének megelőzésére, és más pozitív közösségi célra használja” – írja a belga sportvezető levelében, melyet úgy zár, hogy mindegy, valaki olimpikon, hétvégi hobbisportoló, vagy többnyire csak a televízión keresztül van kapcsolatban a sporttal, az Olimpia napja mindannyiunkat arra bátorít, hogy mozogjunk.

„Bármilyen fizikai aktivitás is a legmegfelelőbb az Ön képességeinek, a lényeg, hogy élvezze! Ha így tesz, biztos, hogy győztesnek érezheti magát” – fejezte be levelét Jacques Rogge NOB-elnök.

A Magyar Olimpiai Bizottság június 26-án, az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Egyetem téri főépületében emlékezik az Olimpia napjára, Borkai Zsolt MOB-elnök ugyanis ezen a napon írja alá a 2016. december 31-ig szóló szerződéseket a MOB Életút-programjához csatlakozó 30 magyarországi egyetem rektorával.