MOA tanács 6

Az olimpiai akadémia statisztikája 2023-ban: 139 rendezvény 47 településen

2024. 02. 02.
Megosztás

A január utolsó napján megtartott ülésén elfogadta a 2023-as beszámolót és a 2024-es munkatervét a Magyar Olimpiai Akadémia (MOA) tanácsa. Az igen aktív esztendőben országszerte 139 eseményen voltak jelen a MOA képviselői. 2024-ben indul az Olimpiai Értékek Iskolai Program (OVEP).

Dr. Iglódi Endre, a Magyar Olimpiai Akadémia elnöke köszöntőjében egy kedves tavalyi emlékét idézte fel: az olimpiai bajnok kajakozó Hesz Mihály 80. születésnapja alkalmából rendezett nógrádi iskolai ünnepséget.

MOA tanács
MOB-Média/Balassa Balázs

A Magyar Olimpiai Bizottság vezetését dr. Bartha Csaba operatív igazgató képviselte. A sportvezető kijelentette, hogy a MOB számára fontos feladatokat lát el az akadémia, a MOB vezetése ezért hálás és köszönetet mond. Beszédében kiemelte, hogy február 5-én indul az Olimpiai Értékek Iskolai Program (OVEP) továbbképzése, ennek előkészítésében pedig jelentős szerepe volt az akadémiának, a tanácson belül Szijj Lilla koordinátornak és Győr Béla főtitkárnak.

MOA tanács 4
MOB-Média/Balassa Balázs

A tanács megvitatta, majd elfogadta a 2023-as beszámolót. Győr Béla arról tájékoztatott, hogy a MOA országos szinten 47 településen összesen 139 rendezvényen képviseltette magát; ő maga 114 esetben vett részt eseményen az akadémia vagy a MOB részéről. A MOA főtitkára kitért az Európai Olimpiai Akadémia egri szemináriumára, a Csanádi Árpád születésének 100 évfordulója alkalmából az MVM Dome-ban rendezett emlékkonferenciára és a két vándorgyűlésre, melyeknek Mosonmagyaróvár és Nyíradony adott otthont.

A testület elfogadta a 2024-es munkatervet is. Kiemelt feladat az Olimpiai Értékek Iskolai Program 10 órás továbbképzése, mely felkészíti a résztvevőket különböző olimpiai nevelési projektek megvalósítására az iskolákban; első körben 14 alkalommal összesen 336 pedagógus részesül a továbbképzésben a MOB és a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF) partnerségében. Diákoknak indul a Mező Ferenc szellemi vetélkedő, felnőtteknek pedig a párizsi olimpiai vetélkedő. Kiemelt rendezvény lesz a 79. Olimpiai Vándorgyűlés április 27-én Beloianniszban és a 80. október 12-én Abonyban.

MOA tanács 3
MOB-Média/Balassa Balázs

Negyedik napirendi pontként Szijj Lilla a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Olimpiai Értékek Iskolai Programjának hazai aktualitásairól adott tájékoztatást.

Az ülés végén dr. Szabó Lajos MOA-tanácstag, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum igazgatója bejelentette február elsejei nyugállományba vonulását, de hozzátette: a továbbiakban is számíthat közreműködésére, segítségére a múzeum és az akadémia is egyaránt. A sporttörténész 33 éven keresztül vezette a múzeumot.