Az olimpiai bajnok kenus és csapata is harcban a vb-érmekért

Az olimpiai bajnok kenus és csapata is harcban a vb-érmekért

2014. 08. 26.
Megosztás

Csütörtökön megkezdődik Poznanban az idei sárkányhajó világbajnokság. A seniorok között a férfi és női kategóriákban a GYVSE és a Lapátolók csapata állít ki egységet, míg a vegyes összetételű csapatoknál utóbbiak szállnak harcba a világbajnoki érmekért.

Bár a legtöbb bajnoki fordulón nem sikerült győzedelmeskednie a Lapátolók csapatának, a legjobbkor és a legjobb helyen, a szegedi világbajnoki válogatón tudott extrateljesítményt nyújtani az egykor olimpiai bajnok kenus, Horváth Csaba „legénysége”. „Indián” versenyzői ugyanis kivívták a világbajnoki részvételt, a férfi és a női számokban a győri Bucskó Ákos vezényelte egységgel közösen, míg a vegyes csapatban színtiszta egyesületi egységgel tudnak majd rajthoz állni a csütörtökön rajtoló poznani világbajnokságon.

„Hogy mitől sikerült így eddig ez az idény? Azt hiszem, több összetevős – magyarázta Horváth Csaba. - Egyrészt beérett az a négy-öt éves munka, amelyet a versenyzőim elvégeztek, másrészt pozitív hatással volt mindenkire az új szabályrendszer, amelynek köszönhetően korlátozva volt a csapaton belüli cserelehetőség. Így most nem szálltak be a hajókba a még aktív élsportolók, és így valóban azok jutottak szóhoz, akik végigversenyezték és végigversenyzik sárkányhajóban a szezont. Az én csapatomban is vannak egykori kajakosok, raftingosok, de a többség úgymond irodista, akik a munkájuk, a családjuk mellett oldják meg a felkészülést, az edzéseket. Pontosan ezért olykor kompromisszumokat is kell kötni a felkészülés során, de úgy érzem, mindenki nagyon lelkes, és valóban komolyan veszi a sárkányhajózást.”

A válogatott az elmúlt héten négy napot töltött el Fadd-Domboriban edzőtáborban, és az összetartás kiválóan sikerült.

„Napi két edzést tartottunk, a lényeg az volt, hogy a férfi és a női egységeket összecsiszoljuk, sokat fejlődtek a versenyzők, nagyon pozitív volt mindannyiunk számára ez a pár nap – folytatta Horváth Csaba, aki természetesen az esélyekről és a vágyakról is nyilatkozott. - Mindenképpen szeretnénk érmet nyerni Poznanban. Nem lesz egyszerű, hiszen nagyon erős nemzetekkel kell felvennünk a versenyt, az Ázsiai országokban ez tradicionális sportág, de a gyorsasági versenyeken élen járó nemzeteknél, így az oroszoknál, németeknél, lengyeleknél is magas szinten űzik a sárkányhajót. Két évvel ezelőtt a csapatvilágbajnokságon bronzérmesek lettünk, azóta rengeteget erősödött a csapat, így mindenképpen bizakodóak vagyunk.”

(Forrás: kajakkenusport.hu)