Újabb sportdiplomáciai siker: '18-ban sárkányhajó vb-t rendezhetnek Szegeden

Újabb sportdiplomáciai siker: '18-ban sárkányhajó vb-t rendezhetnek Szegeden

2016. 04. 04.
Megosztás

Magyar sportdiplomáciai sikerrel kezdődött Ausztráliában az idei sárkányhajó klub legénység világbajnokság - tájékoztatott Ausztráliából Járosi Péter, a MOB tagja. Az Adelaide-i futamok rajtja előtt a nemzetközi szövetség, az IDBF vezető testülete egyhangúan úgy döntött, hogy ismét bizalmat szavaz a magyar szövetségnek, és 2018-ban Szegeden kerülhet sor a sportág legnagyobb létszámú világversenyére, a következő klub legénység világbajnokságra.

„Óriási lehetőség ez hazánknak, már csak azért is, mert 30-35 országból nem kevesebb, mint négy-ötezer versenyzőről beszélünk” – jegyezte meg Járosi Péter.

"2018-ban a világ elitje nálunk lesz, és az ötezer sportoló óriási szám, ha belegondoltok a legnagyobb sportesemények létszámadataiba. Reméljük, a magyar klublegénységek minden korosztályban nagyon eredményesen fognak szerepelni a versenyen, mert ez most lökést fog adni a felkészülésüknek, hiszen nincs jobb, mint hazai közönség előtt versenyezni" - fogalmazott a mob-hu-nak a Magyar Sárkányhajó Szövetség elnöke

A bizalom alapjául szolgált, hogy 2013-ban Szeged adott otthont a másik nagy világversenynek, a nemzetek közötti világbajnokságnak, és a két évvel ezelőtti eseményt azóta is minden idők legsikeresebb sárkányhajós vb-jeként tartja számon a sportág nemzetközi társadalma.

A 2018-as sárkányhajó vb-vel tovább bővül a hazai világversenyek sora. Budapest idén októberben asztalitenisz Európa-bajnokságnak ad otthont. 2017-ben a FINA-vizessportok (Budapest és Balatonfüred), a judo (Budapest) és a vitorlássport (Finndingi, Balaton) tekintetében rendeznek világbajnokságot. Az olimpia utáni évben kerül sor Győrben az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra (EYOF) is, továbbá az esztendőnél és az utánpótlásnál maradva Szombathelyen rendezik az U23-as birkózó Európa-bajnokságot. 2018-ban ismét vitorlázásban, a dragonosoknak rendeznek Európa-bajnokságot a Balatonon, és sikeres pályázás esetén (döntés nyár elején várható) triatlon IRONMAN 70.3 vb-re is sor kerülhet a fővárosban. 2019-ben Szeged ad otthont az olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságnak, és még abban az évben egyéni asztalitenisz vb-nek is házigazdája lesz Magyarország.

A világversenyek kiváló referenciát jelenthetnek egy 2024-es budapesti olimpiarendezéshez, melyről 2017 őszén dönt a NOB közgyűlése.

(MOB)