Nyíradony Csiszárék díszpolgári méltatása 20240816

Az olimpiai eszme ápolása az olimpia ideje alatt is középpontban az akadémiánál

2024. 08. 22.
Megosztás

A Magyar Olimpiai Akadémia égisze alá tartozó olimpiai baráti körök és egyesületek az olimpiai játékok ideje alatt is aktívan dolgoztak, rendezvényeikkel népszerűsítették az olimpiai eszmét. A népszerűsítő munka elismeréseképpen a MOA tanácsában, körvezetőink körében is többen kitüntetést kaptak. Ezeket a híreket foglaljuk most össze hírcsokrunkban.

DHSE Békessy Béla OBK Szo Debrecen 202408

A nyári olimpiai játékok alkalmából a Debreceni Honvéd SE Békessy Béla Olimpiai Baráti Kör Szakosztályvezetője Parádiné Kenéz Tünde tartott előadást és játékos foglalkozást a nyári gyermekfelügyeleten résztvevő gyerekeknek. Ezen kívül az érdeklődők megtekinthették a baráti kör Hajdú-Bihar Vármegyéhez kötődő olimpikonokról készített vándorkiállítását is. A debreceni Virágkarneválon, valamint a Galiba Fesztiválon is népszerűsítették az olimpiát, olimpikonokat és a paralimpiát.

Csejtey megemlékezés Halmay 20240806

Száz évvel ezelőtt szintén Párizsra figyelt a világ, a modern olimpiák megálmodójának, Coubertin bárónak hazájában rendezték az olimpiai játékokat. Az első Vas megyei születésű olimpikon, dr. Csejthey Lajos 1924. július 6-án gerelyhajításban a 9. helyen végzett. Erre a nem mindennapi jubileumra szülőfalujában, a ma már Sorkifalud településhez tartozó Dömötöriben szépszámú érdeklődő jelenlétében emlékeztek meg a meghívottak a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület szervezésében. A falu emlékparkjában áll dr. Csejthey Lajos emlékműve, melyet 2007-ben a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület és a helyi önkormányzat állíttatott. Erős Zoltán, Sorkifalud polgármestere köszöntőjében felidézte a község leghíresebb szülöttének életútját, kiemelve annak elsősorban a településhez köthető részeit. A falu idősebb lakosai még mindig jó szívvel emlékeznek az olimpikon orvosra és családjára. A kiváló atléta nem csak a sportpályán, hanem a civil életben is sikeres és megbecsült ember volt. Dr. Csejthey Lajos sportpályafutását Horváth Vilmos, a hagyományőrző egyesület alapító elnöke idézte fel. Az 1895-ben született sportember egyetemi tanulmányait Budapesten végezte, a BEAC-ban kezdett atletizálni. Ötször nyerte meg az országos bajnokságot, 1921-ben dobott 61,20 méteres rekordját csak öt évvel később döntötte meg Szepes Béla. Kiváló eredményeinek köszönhetően indulhatott a párizsi ötkarikás játékokon, ahol 54,50 métert ért el. Huszonkilenc atléta között lett kilencedik. Ha sikerült volna megismételnie teljesítményét, ezüstérmet szerez. Az olimpiai megnyitón – 198 cm-es magasságának is köszönhetően – ő vitte a „Hongrie” táblát. Gál László, a Halmay Egyesület elnöke dr. Csejthey Lajos későbbi életéről emlékezett meg. 1924 szeptemberében került Vasvárra tiszti főorvosnak és fogorvosnak. A sport háttérbe szorult életében, már csak vadász szenvedélyének hódolt. Ő vezette be és alkalmazta először Vas megyében a tüdőszűrést. Köztiszteletnek örvendő ember volt, aki szakmai tudásával és emberséges magatartásával kivívta az emberek megbecsülését. 1941-től Csornán folytatta orvosi munkáját, a KÖJÁL főorvosaként vonult nyugdíjba. 1977-ben hunyt el, a csornai Szent Antal temetőben helyezték örök nyugalomra. Tiszteletére az olimpiai egyesület 2016-ban díjat alapított. A megemlékezésen részt vett Szalay Balázs csornai helytörténész is, aki lelkesen kutatja dr. Csejthey Lajos életének rábaközi időszakát. Az ünnepség koszorúzással zárult.

Becsey János megnyítja a versenyt Bük 20240810

A Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület 50 yardos (45,72 méter) amatőr úszóversenyére, az immár XXIII. Halmay Úszókupára, a kellemes, napos időnek is köszönhetően szépszámú, 65 fős nevezés érkezett augusztus 10-én, szombaton. A rendezvénynek ismét a Bükfürdő Thermal & SPA adott otthont, ahol ezúttal is ideális körülmények várták a vállalkozó szellemű úszókat. Halmay Zoltán szülőfalujából, Magasfaluból (Vysoká pri Morave, Szlovákia) különbusszal érkeztek versenyzők és kísérők. Andrej Dvoran, a település polgármestere indult és döntőbe is jutott a versenyen. A 14 év alatti fiúk és lányok küzdelmében erdélyi sikereknek tapsolhatott a publikum. A Marosvásárhely melletti Mezőpanitról érkezett Bartha Gergő és Borbély Anna Zselyke egyaránt magabiztosan szerezte meg a győzelmet. Külön elismerést érdemel a mindössze 7 éves Horváth Olívia, aki egyedül tudott lépést tartani a győztes erdélyi kislánnyal és lett ezüstérmes. A nők mezőnyének felét Magasfaluból érkező versenyzők alkották, de a győzelmet a fehérorosz Eugeniya Grigoryan szerezte meg. A kupa történetében először álltak rajthoz fehérorosz úszók és rögtön sikeresen is debütáltak. Bartha Anna révén mezőpaniti ezüstérem született. A férfiak versenye volt ezúttal is a legszínvonalasabb. A korábbi győztesek közül a rekorder Dobre Norbert és Szabó Tamás is nevezett, akiknek két budapesti úszó, Kemény Barnabás és Stéger Milán személyében méltó vetélytársa akadt. Az elő- és középfutamban Dobre visszafogottan versenyzett, többen is jobb időt úsztak nála, de a döntőben a trónkövetelők ezúttal sem tudták megakadályozni, hogy az 50 yardos specialista megszerezze 16. aranyérmét. A verseny fővédnöke Becsey János kétszeres paralimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnok úszó volt, aki egyben a Magyar Olimpiai Akadémiát képviselte. Beszélt pályafutásáról, életének nehéz időszakáról és felelevenítette Barcelonában szerzett győzelmeit is. Sportolói múltja méltán lehet példaértékű a fiatalok számára. Becsey János a díjátadást követően értékelte is a rendezvényt: „Nagy örömmel jöttem és őszintén mondom nagyon tetszett a verseny. Néhány nagyon jó teljesítményt is láttam. Szeretem az ilyen tömegsport jellegű rendezvényeket, mert ebből lesz az élsport. Remélem, hogy jövőre újra eljöttök, addig is ússzatok és fejlődjetek sokat!”

Csik megemlékezés Major Veronika Keszthely

Olimpiai győzelmének 88. évfordulóján többek közt Zala Vármegye és Keszthely olimpiai érmesével, Major Veronikával koszorúzta meg Csik Ferenc sírját Dr. Iglódi Endre, a MOA elnöke és Góth Imre, a helyi Csik Ferenc Olimpiai Baráti Kör elnöke. Major Veronika az első, aki a városban született és helyi klubból lett érmes. BEFAG LK a klubja, ahol olimpiai bajnok és olimpikon is részt vett a fogadásán, akiktől többek közt névre szóló tortát és domborművet kapott. Majd polgármesteri fogadás követte a megemlékezést és találkozást, ahol a polgármester bejelentette, hogy diszpolgári címre terjeszti elő Keszthelyen az olimpiai bronzérmes sportlövőt.

Printz János Lovagkereszt 20240820

Augusztus 20. alkalmából Magyarország Köztársasági Elnöke a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adományozta dr. Printz János Károly, a Magyar Olimpiai Akadémia tanácsának tagja, a Zsivótzky Gyula Olimpiai Kör Egyesület elnöke részére az olimpia nemes eszméjének népszerűsítésében és a magyar olimpiai mozgalomban vállalt szerepe, valamint a hazai felsőfokú közgazdászképzés területén végzett több évtizedes munkája elismeréseként. Az állami ünnepünk alkalmából Hankó Balázs, kultúráért és innovációért felelős miniszter meghívására tartott átadó ünnepségen részt vett Prof. Dr. Szakály Sándor, a Magyar Olimpiai Akadémia alelnöke is.

Nyíradony városa 2024. augusztus 16-án, pénteken délután tartotta ünnepi megemlékezését, melynek keretén belül díszpolgári címeket adott át. Nyíradony Városa érdekében kifejtett előremutató és példaértékű tevékenységük elismeréseként Nyíradony Város Díszpolgára Kitüntetést vehetett át a képviselő-testület döntése alapján Csiszár Antal Sándorné és Csiszár Antal Sándor. Csiszár Antal alapítója és alapítása óta elnöke a Harangi Imre Olimpiai Baráti Körnek. Feleségével együtt több mint 20 éve példamutatóan tanítják tanulóik számára az olimpiai eszmét. Iskolájuk az olimpiai nevelés egyik példamutató helyszíne, nekik köszönhetően. Tasó Béla polgármester felkérésére, meglepetés vendégként Győr Béla, a MOA főtitkára laudálta és köszöntötte a város legendás tanár házaspárját, akikkel baráti viszonyt is ápol.

Gratulálunk a kitüntetetteknek!

(MOB-MOA/GyB, GL; fotó: Szakály Ferenc, Mittli Ödön, PKT, PJK, CsFOBK, Nyíradony)