Az olimpiai falu várja a magyar sportolókat, pénteken négyezren beköltöznek

Az olimpiai falu várja a magyar sportolókat, pénteken négyezren beköltöznek

2021. 07. 15.
Megosztás

Pénteken érkeznek az első magyar sportolók az olimpiai faluba. A magyar csapatvezetés mindent előkészített a fogadásukra, nem csak a megvetett ágyak, hanem dekorált apartmanok várják a 176 fős Magyar Olimpiai Csapatot.

A magyar csapatvezetés egy része már múlt héten megérkezett a japán fővárosba, hogy átvegye és előkészítse a sportolók szálláshelyét. A versenyzők folyamatosan utaznak Japánba, többen akklimatizációs edzőtáborban kezdenek. A faluba elsőként, pénteken az evezősünk és íjászunk fog megérkezni. Útra kelt korábban az egészségügyi csapat egy része dr. Tállay András vezetésével is.

„Pénteken négyezren költöznek be a faluba, köztük az első magyarok. Csütörtökön egész délelőtt búgtak a fűnyírók, és második nap, hogy nem esik az eső. A szervezők 50 darab biciklit biztosítanak a faluban, ezekért 18 ezer ember fog közelharcot vívni” – tájékoztatott Vékássy Bálint, a MOB főtitkára. Érdekességként hozzátette: „a versenyek alatt az előző olimpia ugyanazon versenyszámának a háttérzaja lesz bejátszva a hangrendszeren”.

Az olimpiai faluban hagyomány a szálláshelyek külső-belső dekorálása, a magyarokét a nemzeti színű zászlóról lehet messziről megismerni. A belső dekorációhoz többek közt a magyarockos molinók is hozzátartoznak.

A falu nyitásától várja a lakókat a 24 órában nyitva lévő kétszintes, 2500 fő befogadására alkalmas étterem, a konditerem, és faluszerte azok a „ragadd meg és menj tovább” pontok, ahol néhány falatot sorban állás, leülés nélkül magukhoz tudnak venni a megéhezők. A falut egy mesterséges szigetre építették, 44 hektáros, 21, egyenként 14, illetve 18 emeletes házból áll; 18 ezer fekvőhelyet alakítottak ki benne.„A mi apartmanjaink a 19-es épület 3-4. emeletén találhatóak, néhány az 5-en, összesen 47, melyekben 229 ágy kapott helyet. A második emeleten van a csapatiroda és közösségi terünk, kaptunk raktárat és egy masszőrhelyiséget is” – tájékoztatott korábban Vékássy Bálint.

A sportvezető korábban elmondta azt is, hogy a szobák fele tengerre néz, a másik fele egy szép parkra. Elárulta, a japánok precizitását jól mutatja, hogy mindössze két WC-kefe hiányzott és egyetlen kulcs nem működött, de ezeket a problémákat is azonnal orvosolták a szervezők. „A szobák tágasak, az ágyak két méter hosszúak, de harminc centivel meghosszabbíthatóak, így senkinek nem lesz gondja az alvással. A belmagasság okozhat némi kényelmetlenséget a vízilabdázóknak, amikor fürdenek." Véleménye szerint kifejezetten jó, hogy az alsóbb szinteket sikerült lefoglalniuk, mert azok árnyékosak és liftezni sem feltétlenül kell. A magyarok felett a marokkóiak és a svájciak laknak majd.

Csütörtökön ellátogatott a faluba Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság olimpiai bajnok vívó, német elnöke, aki a részt vett a csütörtöki csapatvezetői értekezleten is.

Pénteken délután utazik a legnépesebb magyar csapt Tokióba, köztük a női- és férfi vízilabdacsapat és a női kézilabdacsapat tagjai, judósaink, ökölvívónk, kerékpárosunk, tornászunk és sportlövőink; gépük 16 órakor száll fel Ferihegyen.

A Magyar Olimpiai Csapat összetétele és a magyarok programja is elérhető honlapunkon.

(MOB; fotó: MOB)