„Az olimpiai fesztivál hangulata motivációt jelent a rövidpályás gyorskorisoknak”

„Az olimpiai fesztivál hangulata motivációt jelent a rövidpályás gyorskorisoknak”

2019. 02. 12.
Megosztás

A szarajevói téli EYOF-on kiválóan kezdtek a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók. Az első napon Talabos Attila 1500 méteren aranyérmet nyert, másnap Bontovics Balázs bronzérmes lett. A vegyesváltó szépen menetel a finálé felé. Szabó Krisztián úgy látja, az EYOF hangulata jelentős motivációt jelent a fiatalok számára, és jó előszoba lehet az ifjúsági, majd felnőtt olimpiákra.

„Úgy készültünk és érkeztünk az EYOF-ra a short track csapatunkkal, hogy minél jobb eredményt érjünk el. Előzetesen különösebb várakozásokat nem támasztottunk a sportolók elé, de azt láttuk, hogy az időeredmények alapján képesek lesznek a döntős helyezésekre. Azt nem gondoltuk, hogy arannyal fogjuk zárni már az első napot, de titkon az éremben bíztunk. A sportolóink jól felkészülten érkeztek ide, bár picit fáradtak az elmúlt hetek versenyei után. Úgy látjuk, ez a fesztivál, olimpiai hangulat motiváció számukra, feldobta őket. Örülünk a dobogós helyezéseknek, és van eredményünk, ami minimális elmaradást jelent a dobogótól, ami sokszor egy néhány méterre kiterjedő taktikai megoldáson, apró nüanszon is múlhat. Nagyon bízunk a váltóban is. Jó látni, hogy az utánpótlás az eredményeivel kezd felemelkedni és közeledni az olimpiai csapat színvonalához. Azt is tudni kell, hogy ez a csapat, amelyik most itt van, néhány otthon maradt fiatallal kiegészülve esélyes lehet a jövő évi téli ifjúsági olimpiai részvételre is" – értékelt Szabó Krisztián edző.

„Számítottam arra, hogy érmes lehetek, bár épp az 1500 métertől kicsit kevesebbet vártam. Amikor elsőként beértem a célba, hirtelen fel sem fogtam, hogy én nyertem a versenyt, extra érzés nem volt bennem, hogy én vagyok az EYOF bajnoka. Amikor felálltam a dobogóra, akkor futott át rajtam a győzelem mámora, az éremátadó ceremónián pedig egészen különös volt hallgatni a himnuszt. A verseny folyamán úgy láttam, mindenki erős volt, de a jó taktikámnak és a hajrámnak köszönhetően első lettem" – vélekedett az aranyérmes Talabos Attila.

„A korábbi távon, 1500-on negyedik lettem, ott jobbra számítottam. Utána átgondoltam az egészet, és az 500-hoz úgy álltam hozzá, hogy szeretnék érmet nyerni, ami azonban nem az erősségem, de mindent beleadtam. Sikerült a döntőig eljutnom, majd a fináléban egy jó rajt után kisebb harcba keveredtem az orosz versenyzővel, ami rátette a bélyegét az egész futamra. Ez picit visszavetett, a harmadik helyet viszont stabilan fogtam, amikor az orosz fiú szabálytalanul előzött, összeakadtunk, kicsúsztunk, végül kizárták, így lettem harmadik" – mondta a harmadik helyezett Bontovics Balázs.

A 14. téli EYOF magyar rövidpályás gyorskorcsolya-csapatának tagjai: Bontovics Balázs és Talabos Attila mellett még Dobrán Fanni és Somogyi Barbara.

(MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter)