Az olimpiai kvótás Major Veronika nyerte a légpisztoly versenyszámot Újdelhiben

Az olimpiai kvótás Major Veronika nyerte a légpisztoly versenyszámot Újdelhiben

2019. 02. 26.
Megosztás


Major Veronika, miután vasárnap megnyerte a 25 méteres pisztolyosok világkupaversenyét Újdelhiben, kedden a 10 méteres légpisztoly számban sem talált legyőzőre.

Három magyar sportlövő: Sike Renáta, Egri Viktória és Major Veronika indult a 10 méteres légpisztoly számban az indiai világkupán. A 78 fős mezőnyben Major Veronika 575 körös teljesítménnyel fejezte be az alapversenyt és a negyedik helyen jutott be a nyolc fős fináléba. A két riói olimpikon, Sike Renáta a 44., Egri Viktória az 50. helyen végzett.

Az olimpiai kvalifikációs szabályok alapján, aki már valamelyik számban rendelkezik olimpiai kvótával, az egy másikban nem szerezhet kvótát. Mivel Veronika 25 m-en világcsúccsal győzött és olimpiai kvótát is szerzett, így nyugodtan állhatott lőállásba a fináléban, nem nyomta a vállát a kvótaszerzés súlya.

A magyar sportlövő már az első öt lövése után 2,6 kör előnyre tett szert a riválisaival szemben. Ez az előny lövésről lövésre nőtt. Végül a második helyezett tajvani Wu előtt 6,7 körös előnnyel megnyerte a versenyt, ezzel második világkupa-győzelmét gyűjtötte be Újdelhiben.

A nap másik magyar érdekeltségű versenyén, a női sportpuska 3x40 lövéses összetett számban Horváth Lea 1169 körös eredményével az előkelő 14. helyen végzett, s mindössze két körrel maradt le a fináléról. Toma Dorina 1164 körrel a 34., Gáspár Lalita pedig 1144-gyel a 60. helyen zárt.

A magyar sportlövők Péni István és Major Veronika révén két olimpiai kvótát szereztek a világkupán a nemzetnek. A puska, pisztoly versenyszámokban legközelebb április 21-én Pekingben szállnak harcba olimpiai kvótákért a sportlövők.

Magyarország eddig négy indulási jogot szerzett a tokiói olimpiára. A két sportlövő mellett a vitorlázó Berecz Zsombornak és Érdi Máriának van kvótája.

Rendeztek még egy az olimpián szereplő számban, gyorstüzelő pisztolyban is finálét, de a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ettől a versenyszámtól megvonta a kvótaszerzés lehetőségét.

India két pakisztáni sportlövő vízumkérelmét elutasította. Mivel mindketten az utóbbi versenyszámban neveztek, a NOB első körben úgy reagált, hogy a férfi gyorstüzelő pisztolyosok számát visszaminősítette. További szankcióként a NOB vezetősége úgy határozott, hogy megszakít Indiával mindenfajta előkészítő megbeszélést, amely jövőbeni sportrendezvények pályázatára, megrendezésére vonatkozna - olvasható a NOB honlapján. Az indiai kormánynak írásbeli garanciát kell adnia arra, hogy a jövőben minden ország sportolóját engedi indulni versenyein, de amíg ez nem történik meg, a NOB azt javasolja a nemzetközi sportági szövetségeknek, hogy ne bonyolítsanak le semmilyen eseményt az országban.

A vk-viadal szerdán a légpisztolyos és légpuskás vegyescsapatok versengésével zárul. Bár ezekben a számokban is lesz magyar induló, olimpiai kvótát nem lehet szerezni. A csapatszámokban csak az elmúlt évi vb-n lehetett olimpiai indulási jogot nyerni. A többi olimpiai résztvevőt a nemzetközi szövetség az egy nemzetbeli egyéni kvótásokból tölti fel.

(MOB, fotó: issf-sport.org)