53850294325 298cdf1643 k

Az olimpiai nevelés is teret kapott az Európai Unio sportirányításért felelős vezetőinek budapesti ülésén

2024. 07. 16.
Megosztás

Sportért felelős állami vezetők részvételével tartottak kétnapos ülést az Európai Unio magyar elnökségének első napjaiban a budapesti Bálnában. A fórumon Szijj Lilla, a Magyar Olimpiai Akadémia tanácsának tagja, a program menedzsere az Olimpiai Értékek Iskolai Programról (Olympic Values Education Program, OVEP) tartott rövid ismertetőt.

A résztvevőket dr. Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára személyesen köszöntötte. Az Európai Bizottság részéről Georg Häusler, Sportért, Kultúráért és Kreativitásért felelős igazgató is üdvözölte a jelenlévőket, majd Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tiszteletbeli tagja felvezette az ülés első napjának témakörét, a nagy nemzetközi sportesemények örökségét. Az első szekcióban a nagy sportesemények társadalmi örökségéről kerekasztal-beszélgetés keretében értekeztek a panel tagjai: Ancic-Valkai Ágnes, a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség végrehajtó bizottsági tagja; Szijj Lilla, a Magyar Olimpiai Bizottság Olimpiai Értékek Iskolai Programjának projektmenedzsere; Urr Anita, a Magyar Paralimpiai Bizottság főtitkára; Schmidt Gábor, a Honvédelmi Minisztérium sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkára; valamint Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, a Úszó Nemzet Program elindítója, a European Aquatics (Európai Úszó Szövetség) és a World Aquatics (Nemzetközi Úszó Szövetség) döntéshozó szerve, a Bureau tagja, a MOB alelnöke. Az ülés másnapján az egészségmegőrző testmozgás témaköre került a középpontba Peter Gelius, a Lausanne-i Egyetem professzora és Balogh Gábor, a Nemzeti Diák-Hallgatói és Szabadidősport Szövetség elnöke közreműködésével. Előadásukban a fizikai aktivitás egészségre gyakorolt hatásait vizsgálták és a magyar diáksportban működő jó gyakorlatokat ismertették a résztvevőkkel.

EU Sportigazgatói Ülés Bálna 20240711 12

„A sportért felelős államtitkárság meghívására vettem részt a panelbeszélgetésen. A téma a nagy sportesemények öröksége volt, és ennek kapcsán számoltam be röviden a MOB OVEP-projektről, középpontba állítva az OQS-hez, az Olimpiai Kvalifikációs Sorozat budapesti állomásához kapcsolódó aktivitássorozatot. Azzal zártam, hogy az olimpiai nevelés értékalapú oktatási módszere és több tudományterületet átölelő mivolta miatt nem csak érzelmi, hanem társadalmi-szociális öröksége is számottevő, és a nagyobb sportesemények kiváló platformot szolgáltathatnak ehhez” – mondta Szijj Lilla.