IMG 20230720 WA0074

Az olimpiai nevelés volt a fő téma Olümpiában

2023. 08. 02.
Megosztás

Július második felében rendezte meg a Nemzetközi Olimpiai Akadémia a 16. Nemzeti Olimpiai Akadémiák és Bizottságok delegáltjainak találkozóját a görögországi Olympiában. A Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Olimpiai Akadémia képviseletében Szijj Lilla MOA-tanácstag, a MOA olimpiai nevelési programjának vezetője vett részt a találkozón.

„Több, mint 80 résztvevő képviseltette magát, a téma az olimpiai neveléssel kapcsolatos újdonságok, lehetőségek voltak. Ahogy azt annak idején az újkori olimpiai játékok életre hívója, Pierre De Coubertin is hangsúlyozta, az olimpiai nevelés legfontosabb célja: egy jobb világ építése. Ez talán a legfontosabb motiváció a nevelési programban résztvevő országoknak is, akik megoszthatták egymással saját programjaikkal kapcsolatos tapasztalataikat, és elültethették egy esetleges jövőbeli nemzetközi, első körben regionális kooperáció alapjait. Itt létrehoztunk egy online felületet, ahová mindenki beléphet, és láthatja, hogy ki mit kínál (főleg tudás, tapasztalat, ötlet), illetve kinek mire van szüksége, milyen kooperációra nyitott. A legtöbb országban megvalósul valamilyen formában az olimpiai nevelés. Általában kampányszerűen, különböző iskolai projektek kapcsán: olimpiai napok, hetek, délutánok, szakkörök. Vannak országok, akiknél létezik tantervbe ültetve is, náluk szinte minden esetben a testnevelés tantárgyhoz kapcsolódik, ezek általában 2-3 testnevelés órával rendelkeznek hetente, azonban van olyan ország is, aki csak 1 órával. Olyan megvalósítási módszer, ahol különböző tantárgyakhoz kapcsolódna, még rendszerszinten nincs, annak ellenére, hogy kiemelésre került, hogy a jelen kihívásaira leginkább úgy tud a leghatékonyabban választ adni az olimpiai nevelés, ha kihasználjuk azt a tényt, hogy maga az olimpiai nevelés alapvetően tantárgyakon átívelő, tartalmilag széleskörű tudásanyaggal rendelkezik. Magyarországon az a cél, hogy ne kössön le az olimpiai nevelés külön kapacitást, emellett kihasználjuk interdiszciplináris természetét és ennek előnyeit. Remélhetőleg ez a következő tanévben már valósággá is válik, széles körben elérhető lesz a magyar tanterv fejlesztéshez kapcsolódó tudás és segédanyag is, valamint továbbképzés is” – mondta el Szijj Lilla.

DSC7054 1
Nemzetközi Olimpiai Akadémia/IOA

„A Nemzetközi Olimpiai Bizottság Olympic Solidarity nevelési koordinátorai is jelen voltak Olümpiában, akik támogatásukról biztosították a magyar projektet, és szakmailag külön kiemelték azt, ami büszkeséggel töltött el, illetve az is, hogy saját csoportom munkáját én összegezhettem a zárókonferencián. Mindent összevetve, nagyon hasznos napokat tölthettem Olümpiában, úgy gondolom, az elsődleges cél, amiért kiutaztam megvalósult, a nemzetközi tapasztalatokra és támogatásra építve haladhat tovább a magyar olimpiai nevelés projekt. Köszönöm szépen a lehetőséget a MOB és a MOA vezetőinek!” – zárta szavait Szijj Lilla.

PXL 20230720 114710558
Nemzetközi Olimpiai Akadémia/IOA

(MOA, MOB-Média)