Öttusa-világkupaverseny Budapesten

Az olimpikon Gulyás Michelle világkupa-győztes Budapesten

2022. 05. 02.
Megosztás

Öttusa világkupa futamot nyert Budapesten Gulyás Michelle. Ungvári Attila szerezte a magyar judosport 100. Eb-érmét, Özbas Szofi is bronzérmes. A tőrvívó Szemes Gergő 17 év után szerzett érmet férfi világkupa-versenyen. A párbajtőröző Siklósi Gergely szintén harmadik lett. A férfi vízilabda-válogatott ötödik helyen végzett a világliga európai döntőjében.

Öttusa. Harmincegy ország 61 női és 70 férfi öttusázója állt rajthoz az idény második világkupa-versenyén, amelyet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campus területén rendeztek. A Magyar Öttusa Szövetségre (MÖSZ) nagy kihívás várt, hiszen a párizsi olimpián is hasonló ütemben rendezendő öt versenyszámát kilencven perc alatt kellett lebonyolítani.

A 70 fős mezőny kedden a selejtezővel kezdett, onnan 36-an léptek tovább. Ezt követte a szerdai körvívás, melynek eredményét magukkal vitték a versenyzők az új formátumú elődöntős-döntős szakaszba. A csütörtöki elődöntőben két 18-as csoportban zajlottak a küzdelmek, a fináléba csoportonként az első hét közvetlenül jutott be, további négy öttusázó pedig pontszáma alapján. A 18-as mezőnybe hét hazai sportoló került be.

A szombat délelőtti versenyben lovaglással kezdtek, majd bónusz vívás következett, melyben a körvívásban elért eredmény alapján fordított sorrendben léptek pástra. Ezt követte a 200 méteres úszás, végül a lövészetekkel megszakított 5x600 méteres futás.

A magyar öttusázók közül Demeter Bence szerepelt a legjobban, aki a kombinált számot ötödikként kezdve, végül a negyedik helyen végzett. Két hazai versenyzőtársa, Bőhm Csaba a 15., Bereczki Richárd a 10. helyről futott fel az 5., illetve 6. pozícióba. A futás sorrendje szinte minden lövészet után változott. Az olimpiai bronzérmes, világbajnok, 37 éves Marosi Ádám jól állt a futás első negyedében, de a második lövészetnél hibázott, így végül meg kellet elégednie a 16. pozícióval.

A nők fináléjában a kairói vk-n második, vb-bronzérmes Gulyás Michelle a negyedik helyről 5 másodperc hátránnyal kezdte meg az utolsó tusát, a laser-runt. Az első lövészet után már az élen haladt. Az utolsó sorozata után sem változott a helyzet, már biztos volt, hogy ezen a napon nem lehet őt megelőzni.
A másik magyar döntősnek, Guzi Blankának a lovaglással gyűlt meg a baja, leesett a lóról. A nulla pontos tusa után elúszott a jó helyezés reménye.
A világkupa-sorozatnak még két állomása következik a bulgáriai Albenaban, majd Ankarában, és ott lesz a vk-döntő is.

Ozbas2022szofia1

Judo. Az első napon nagyon bíztunk a szófiai Európa-bajnokságon Pupp Réka (52kg) jó szereplésében, de ő a második fordulóban vereséget szenvedett német riválisától és kiesett.

Remekül folytatódott a magyar judósok második versenynapja. Először az ifjúsági olimpiai bajnok Özbas Szofi (63kg) egészen az elődöntőig menetelt. Ott ugyan vereséget szenvedett a későbbi győztes brit Howelttől, de utána a bronztalálkozón a cseh Renata Zachovát vazarit érő akcióval verte és bronzérmesként zárt.
Ungvári Attilának (81kg) olimpiai érmes bátyja, Miklós már szövetségi kapitányként adta a tanácsokat. A taktika részben bevált, hiszen Attila csupán a későbbi bajnok georgiai Grigalasvilitől szenvedett vereséget a nyolc között. Utána a vigaszágon sikerült felkapaszkodnia a dobogó harmadik fokára.

Bronzérme a magyar judosport századik egyéni kontinensbajnoki medálját jelentette. Az Eb záró napján ketten is közel álltak a bronzéremhez, de az olimpiai érmes Tóth Krisztián (90kg) és Sipőcz Richárd (+100kg) egyaránt meg kellett, hogy elégedjen az ötödik helyezéssel.

A sok nagy meglepetést hozó Európa-bajnokságon az éremtáblázaton Franciaország (3 arany, 2 ezüst, 3 bronz) szerezte meg az első helyet Hollandia (2, 2, 1) és Grúzia (2, 0, 2) előtt, a magyar válogatott Ungvári Attila és Özbas Szofi bronzérmével negyven ország versenyében a tizenhetedik helyen végzett.

Plvodiv szemes1

Szemes Gergő

Eva Pavi­a - #BizziTeam / FIE, @PHOTOPAVIA

Vívás. A férfi tőrözők Plovdivban, a nők Tauberbischofsheimben világkupa-, a férfi és női párbajtőrözők Kairóban Grand Prix-viadalon indultak. Tizenhét év után nyert ismét magyar férfi tőröző érmet világkupán: Szemes Gergő 19 évesen felállhatott a dobogó harmadik fokára. A legyőzöttek között volt az olimpiai bajnok olasz Giorgio Avola, és a tokiói bronzérmes Nick Itkin. Csupán a végső győztes, háromszoros világbajnok Alessio Foconi tudta megállítani a menetelését a 190 fős mezőnyben. A férfi tőrcsapat Dósa Dániel, Frühauf Benjámin, Németh András, Szemes Gergő összeállításban a hetedik helyen végzett. 2003 óta egyszer sem sikerült a negyeddöntőbe jutnia a fegyvernem férfi válogatottjának.

A női tőrözők kevésbé sikeresen fejezték be a világkupa versenyt. Az egyéni csatározások során Pásztor Flóra az első, Pöltz Anna a második körben búcsúzott. A Lupkovics Dóra, Mesteri Viktória, Pásztor Flóra, Pöltz Anna összeállítású tőrcsapat a 14. helyen zárt.

A párbajtőrözők kairói Grand Prix-viadalán az olimpiai ezüstérmes Siklósi Gergely bronzot nyert, a hölgyek küzdelmeiben Kun Anna hatodik lett.

Hungary Spain3
waterpolo.hu

Vízilabda. A férfi válogatott Podgoricában a világliga európai döntőjében szerepelt. A válogatott szövetségi kapitánya, Märcz Tamás betegsége miatt Budapestről szemlélte a találkozót, helyettese, Németh Zsolt irányította a gárdát a tornán a medence széléről. A spanyolok 3:15-el a vége előtt szereztek egygólos előnyt (9-10) és mivel a továbbiakban már nem született találat, így a magyarok az 5-8. helyért folytathatták.

A nyolc olimpiai bronzérmest felvonultató gárda először 14-13-ra győzte le a görögöket, majd a horvátok ellen nyert 14-9 arányban, s ezzel a torna 5. helyén végzett.

A világliga döntőjében a dobogósok, Szerbia, Olaszország és Spanyolország szerezte meg a jogot az indulásra.

A magyar keret:

Kapusok: Lévai Márton (OSC), Vogel Soma (FTC)
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Szolnok), Burián Gergely (OSC), Erdélyi Balázs (Vasas), Fekete Gergő (FTC), Jansik Szilárd (FTC), Konarik Ákos (Szolnok), Manhercz Krisztián (OSC), Mezei Tamás (Vasas), Nagy Ádám (Szolnok), Német Toni (FTC), Vámos Márton (FTC), Vigvári Vendel (FTC), Zalánki Gergő (Pro Recco, olasz)

(MOB-összeállítás)