Meszaros Krisztofer talaj

Az olimpikon Mészáros Krisztofer két aranyérme a szombathelyi világkupán

2024. 10. 07.
Megosztás

Hat éremmel remekeltek a magyar tornászok Szombathelyen a Waberer’s Challenge Világkupán. A Kőbányai BringArénában Lovassy Patrik Rómeó győzött a keirin versenyszámban. A Giro dell' Emilia egynapos országúti kerékpáros versenyen Valter Attila a 14. helyen ért célba. Kropkó Márta 14. lett a római triatlon világkupán. Kósa Miklóst választotta a legjobb kardbírónak a 2023/24-es versenyévben a nemzetközi szövetség.

Vilagkupa szeria gyoztesek
MATSZ/Freschli József

Torna. Szombathely volt az utolsó helyszíne a Challenge Világkupa sorozatának. Itt hirdették ki a 2024-es szériagyőzteseket is. A kiírás szerint az idei öt Challenge Világkupán szereplő versenyzők közül a szerenkénti első nyolc helyezési pontokat kapott minden állomáson, amelyek összesített eredményéből alakult ki a végső sorrend. Mészáros Krisztofer korláton, Mayer Gréta ugráson, Kiss Balázs pedig gyűrűn lett a 2024-es Challenge Világkupa-széria első helyezettje.

Vecsernyes David es Devai Boglarka bucsuztato
MATSZ/Freschli József

A döntők előtt a Magyar Torna Szövetség (MATSZ) ünnepélyes keretek között búcsúztatta el az Európa-bajnok Dévai Boglárkát és az Eb-bronzérmes Vecsernyés Dávidot, akik így hivatalosan is lezárták pályafutásukat.

Mayer Greta ugras
MATSZ/Freschli József

Szombathelyen a magyar hölgyek négy, a férfiak hat döntős helyet szereztek, és 2 arany-, 3 ezüst- és 1 bronzéremmel zárták a versenyt. Az olimpiai 9. helyezett Mészáros Krisztofer nyújtón és talajon első, korláton második, Mayer Gréta talajon és ugrásban második, Závory Szilárd nyújtón a harmadik helyen végzett. A további magyar döntősök közül Makai Lilla felemáskorláton negyedik, gerendán ötödik, Kiss Balázs gyűrűn hatodik, Závory Szilárd mindössze két századdal maradt le a dobogóról, így negyedik lett.

Lovassy
bringasport.hu

Kerékpár. A Kőbányai BringArénában másodszor rendeztek nemzetközi viadalt. Pataki Ibolya szövetségi kapitány, egyben a verseny főszervezője rámutatott: a viadalon a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) világranglista-pontokat ad a helyezésekért, ráadásul az itt szerzett pontok már beszámítanak a jövő évi vb kvótaszerzésébe is. Így idén már 13 ország képviselői szálltak harcba, közülük vannak olyan bringások, akik már az október 16. és 20. között a dániai Ballerupban sorra kerülő vb-re utaznak tovább. A Budapest GP-n Lovassy Patrik Rómeó nyerte a keirint, omniumban Drijver Bertold a második helyen végzett. Még egy magyar dobogós helyezés született: férfi sprintben Lovassy második helyen ért a célba.

Valter a
Facebook/Attila Valter

A Giro dell' Emilia egynapos országúti kerékpáros versenyen a Vignola és San Luca közötti 215,3 kilométer hosszú viadalt esős, borús időben rendezték, a mezőnyben két magyarral, Fetter Erikkel (Polti-Kometa) és Valter Attilával (Visma-Lease a Bike). A San Luca-i bazilikához vezető emelkedőt ötször teljesítették a bringások. A szlovén Tadej Pogacar már az első „mászás" során, 37 kilométerrel a cél előtt megindult a Valter Attilát magában foglaló csoportból, majd senkitől sem zavartatva ünnepelhette első sikerét a világbajnokot illető szivárványszínű trikóban. Valter 2 perc 28 másodperc lemaradással a 14. lett, Fetter nem fejezte be a viadalt.

Kropko marta
triathlon.org/Petko Beier | petkobeier.de, triathlon.org/Petko Beier, petkobeier.de

Triatlon. A 750 méter úszásból, 20 kilométer kerékpározásból és 5 kilométer futásból álló világkupa-sorozatba tartozó római versenyen a várakozásnak megfelelően jól kezdte Kropkó Márta, aki az élcsoporttal jött ki a vízből, majd a kerékpározás során egy nagyobb, 16 fős élbollyal tekert. A futásnak másodikként vágott neki három másodperccel a belga Jolien Vermeylen mögött, de a végén visszacsúszott és a 14. helyen ért célba. A mezőny másik magyarja, Sarcia Borbála a 27. helyen végzett. A férfiak mezőnye 61 főt számlát, a célba 53-an értek be. Dévay Zsombor 29. Hobor Zalán 23. lett.

Kosa1 1024x768
hunfencing.hu

Vívás. Közzétette a nemzetközi szövetség a 2023/24-es szezon legjobb három versenybíróját. Kardban magyar „győztes” született, Kósa Miklóst két második hely után választották a legjobbnak. A 42 éves Kósa Párizsban már a harmadik olimpiáján bíráskodott. A párizsi olimpián többek között a női egyéni és női csapatdöntőben, valamint a férfi egyéni elődöntőben és a bronzmeccsen tevékenykedett. A magyar szövetség oldalának beszámolója szerint nem volt meglepő, hogy őt választotta a legjobbnak a FIE, mivel gyakorlatilag hiba nélkül, általános megelégedésre látta el feladatát. A szakember a honlapon úgy fogalmazott: az elmúlt évtizedben a kardbíráskodás lényege és alapfelfogása nem sokat változott, ő viszont érzése szerint egyre rutinosabb és tapasztaltabb lett. Szerinte sikerének titka a vívás, a magyar kardvívás szeretete, a sportág iránti alázat és tisztelet, ha ez nincs meg, akkor hiába lehet valakinek érzéke a zsűriskedéshez, sosem ér a csúcsra. A Vasas edzőjeként Kósának számos korosztályos világ- és Európa-bajnoki érmes, illetve válogatott tanítványa van, és nem titkolja, hogy vélhetően ez volt a befejezése a nemzetközi bírói tevékenységnek.