Az ország felfüggesztésének feloldásán dolgozik Kuvait és a NOB

Az ország felfüggesztésének feloldásán dolgozik Kuvait és a NOB

2018. 04. 26.
Megosztás


A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) lausanne-i székházában tárgyalt egymással a kuvaiti kormány képviselete és a NOB, hogy egy mindkét fél számára kedvező megoldást találjanak a közel-keleti országban kialakult helyzet miatt.

A NOB 2015. októberben függesztette fel Kuvait tagságát, mert – a szervezet szerint – nem biztosított az ország olimpiai bizottságának függetlensége a helyi sporttörvény miatt, ami túlzott politikai befolyást tesz lehetővé. Kuvaitot hasonló okok miatt 2010-ben egyszer már felfüggesztették, de a 2012-es londoni olimpia előtt megszűntették a szankciót.

A két fél korábban is tárgyalt már egymással, de végül a kuvaiti kormány nem volt hajlandó megállapodni a NOB-bal. Emiatt kilenc kuvaiti sportoló csak az olimpiai zászló alatt, független versenyzőként vehetett részt a 2016-os riói nyári olimpián, amelyen sportlövészetben arany- és bronzérmet nyertek.

Azonban nem csak a NOB az egyetlen nemzetközi sportszervezet, ami nem értett egyet az országban zajló politikai eseményekkel, hiszen a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) hasonló okokból 2015 októberében szintén felfüggesztette Kuvait tagságát. Most viszont jó esély van arra, hogy a két fél megoldást találjon a problémára, és a kuvaiti kormány is nagyobb hajlandóságot mutat a megegyezésre.

„Közeledtek az álláspontok és a jó irányba haladunk” – mondta Pere Miró, a NOB általános igazgatója. „A találkozó rendkívül eredményes volt, és biztos vagyok benne, hogy ha továbbra is ilyen módon tudunk együtt dolgozni, akkor egy mindenki számára kielégítő megoldást fogunk találni a kialakult helyzettel kapcsolatban” – tette hozzá.

„Mindkét fél megértette a másik érveit, és a tárgyalás hangulata abszolút pozitív volt. Sikerült elérnünk egy kezdeti megállapodást, ami kiindulási pontként szolgálhat a kuvaiti olimpiai mozgalom sikeres visszaállításának érdekében” – nyilatkozta Humood Fleteh Alshammari sportminiszter, a kuvaiti delegáció vezetője.

A NOB korábban Indiát, Ghánát, Panamát és Srí Lankát is hasonlóképpen büntette, illetve kötelezte őket a helyi sporttörvény felülvizsgálatára, végül azonban minden esetben sikerült megoldani a helyzetet.

A NOB és Kuvait a következő hetekben tovább tárgyal majd, hogy közelebb kerüljenek a megegyezéshez.

(olympic.org)