MOB-közgyűlés: élőben az interneten a www.mob.hu-n

„Baku már nagyon készül az Európa Játékokra – mi is komolyan vesszük”

2014. 10. 06.
Megosztás

Szabó Bence főtitkár a hétfői sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a Magyar Olimpiai Bizottság rendkívül komolyan veszi a felkészülést a 250 nap múlva kezdődő I. Európa Játékokra.

A sportvezető emlékeztetett rá, számos földrész már évtizedek óta megrendezi a maga multisporteseményét, és épp ideje volt, hogy Európa is beálljon a sorba.

„Amikor a venezuelai vívásban dolgoztam, magam is megtapasztalhattam, hogy ott egyfajta ’kis olimpiaként’ tekintenek a Pánamerikai Játékokra. Mindannyiunk közös érdeke, hogy idővel az Európa Játékok is hasonló rangot vívjon ki magának.”

„A MOB több munkatársa Bakuban járt a közelmúltban, és egyöntetű a vélemény, hogy az azeriek minden szempontból magasra teszik a lécet. Ennek megfelelően mi is kellően komolyan vesszük a felkészülést.”

Szabó Bence kulisszatitokként elárulta, Patrick Hickey, az Európai Olimpiai Bizottság elnöke személyesen javasolta neki a közelmúltban, hogy Magyarország (azon belül Budapest) pályázza meg a 2019-es Európa Játékok megrendezését.

Bakuban 24 olimpiai versenyszámban 6342 sportoló méri össze a tudását június 12. és 28. között, összesen 253 számban avatnak győztest. Az ugyanakkor sportáganként eltérő, hol milyen erős mezőny verbuválódik össze.

„Több sportágban a legjobbak vesznek részt a küzdelmekben, míg például az úszásban 17 év a felső korhatár. Ennek megfelelően igen vegyes az összkép” – tette hozzá Fábián László, a MOB sportigazgatója.

A bakui magyar küldöttség csapatvezetője a kvótákkal úgy számol, legalább 150 magyar sportoló vívja ki a szereplést a multisporteseményen. A strandlabdarúgóktól kezdve a birkózókon át az ökölvívókig számos versenyzőnk kvalifikált már eddig is, de az összlétszám akár több tucattal is nőhet a kvalifikációs időszak végéig, 2015. május 1-ig.

Fábián László a bakui körülményekről elmondta, a sportolói falut (amely a kajakosokat és a kenusokat leszámítva valamennyi induló otthona lesz két hétig) minden igényt ki fog elégíteni, a versenyzőknek tág tereik lesznek a 13-18 emeletes épületekben. Arra pedig már most mérget vehetünk, hogy közlekedési dugó miatt a csapat egyetlen tagja sem kési le a nyitó-, illetve a záróünnepséget, a falut ugyanis alagút köti össze a központi stadionnal – amely nem mellesleg 68 ezer néző befogadására lesz alkalmas.

„Az esemény rangját emeli, hogy több sportág, így az atlétika, az úszás, az ökölvívás, az íjászat, a kerékpár, a taekwondo és a röplabda versenyei is kvalifikálnak Rióra, vagy legalábbis beleszámítanak a kvalifikációs pontversenybe.”

Dr. Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója aláhúzta, a nemzeti olimpiai bizottságok szerte Európában komolyan veszik az eseményt, s arra is jó esély mutatkozik, hogy Örményország feloldja a bojkottot, és versenyzőit mégiscsak elindítsa Bakuban az örmény és az azeri kormány feszült viszonya ellenére.

„Ez a multisportesemény remek lehetőség azoknak az országoknak, városoknak, amelyek olimpia rendezésére nem képesek, viszont rangos nemzetközi viadalnak szeretnének otthont adni. Az azeriek ezt olyannyira komolyan veszik, hogy a 2012-es londoni szervezőbizottság több tagját is ’leigazolták’, hogy minden a tervek szerint haladjon az előkészületek során, illetve magán az eseményen is.”

Siklós Erik, a MOB marketing és kommunikációs igazgatója a hetekben Bakuba látogatott, és ő is megerősítette: a szervezőkön semmi sem múlik.

„A létesítmények a tervezett ütemben épülnek-szépülnek, a grandiózus Olimpiai Stadion már félkész állapotban is lenyűgöző, de a többi komplexumra sem lehet panasz. Semmi kétség: Baku ragyogó házigazdája lesz az I. Európa Játékoknak.”


(MOB/Czövek Oszkár, fotó: MOB/Szalmás Péter)


Kapcsolódó cikk:
Olimpia szintű eseményre készülnek Bakuban