Bakuban négy magyar érem a hétfői nap termése, az éremtáblázaton 6. Magyarország

Bakuban négy magyar érem a hétfői nap termése, az éremtáblázaton 6. Magyarország

2015. 06. 15.
Megosztás

Parádésan, három éremmel kezdtek reggel a kajak-kenusok Bakuban, majd este a birkózó Sastin Marianna sportága második, a magyar küldöttség ötödik érmét megszerezve lett aranyérmes az Európa Játékok hétfői versenynapján. Az éremtáblázaton Magyarország hétfő este a 6. helyen áll.

A kajak-kenusok Mingacsevirben kitettek magukért. A nap első magyar érmét Vajda Attila (EDF Démász Szeged) szerezte, a kenusok 1000 méteres távján ért harmadikként célba. Ezt követően első aranyérmünknek örülhettünk az Európa Játékokon, a Szabó Gabriella (Bp. Honvéd), Kozák Danuta (UTE), Kárász Anna (Szegedi Vízisport Egyesület), Vad Ninetta (KSI SE) összeállítású kajaknégyesünk végig vezetve győzött 500 méteren. A Kammerer Zoltán, Szalai Tamás páros diadalmaskodott 1000 méteren. A siker értékét növeli, hogy a duó kényszerű okból, Kökény Roland sérülése miatt állt össze az utolsó pillanatban. A Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenupáros gyengén kapta el a rajtot, s bár remekül hajrázott, a végén lecsúszott a dobogóról, és csupán negyedikként zárt 1000 méteren.

A magyarok kedden 200, 500, 1000 és 5000 méteres számokban is rajthoz állnak.

A birkózó Sastin Marianna (Vasas SC) remekül kezdett, majd magabiztosan menetelt a döntőig. Világbajnokunk a 60 kilósok versenyének fináléjában a nála 10 évvel fiatalabb orosz, U23-as ezüstérmes, ifi olimpiai bronzérmes Szvetlana Lipatova ellen lépett szőnyegre, akit magabiztos birkózással győzött le, megszerezve a magyar küldöttség ötödik érmét, egyben harmadik aranyát. A sportolónő a kötöttfogású Korpási Bálint ezüstje után a második érmet szerezte Bakuban.

Fiú vízilabda-válogatottunk 18-3-ra kiütötte Romániát, és százszázalékos teljesítménnyel nyerte csoportját mostani ellenfele, valamint Németország és a házigazda Azerbajdzsán ellen Bakuban az Európa Játékokon, játékosaink csoportelsőként kerültek a legjobb nyolc közé.

Az Európa Játékok hétfői versenynapján az eseményeket és a létesítményeket – villámlátogatás alkalmával – megtekintette Borkai Zsolt is. A MOB elnöke a fiú vízilabdázók győzelmének a lelátóról örülhetett.

Női víziabdázóink a hollandok ellen játszottak este, a mérkőzés második félidejében sajnos elhúzott az ellenfél, 14:9-re kikaptunk - folytatás az utolsó csoportmérkőzésen a britek ellen.

A tornászok csapatversenyében nőknél és a férfiaknál egyaránt az oroszok nyertek, a Böczögő Dorina, Divéky Luca, Makra Noémi alkotta együttes a 9. helyen zárt, míg a Babos Ádám, Dudás Norbert, Szabó Nándor trió 13. lett. Az egyéni összetett fináléban Böczögő Dorina lép majd a szerekhez. A folytatásban Makra Noémi felemáskorláton döntős, Böczögő talajon a második tartalék.

Kedden a hétfői sorsolás után ringbe lépnek az ökölvívók, pályára lépnek a taekwondósok, fegyvert ragadnak a sportlövők; befejezik a küzdelmeket a kajak-kenusok, folytatják a menetelést a birkózók és az asztaliteniszezők. A vízilabdázók pihennek egy napot, a tornászok a csütörtöki egyéni döntőkre készülnek.

A karate és triatloncsapat befejezte a küzdelmeket, ők már elutaztak az azeri fővárosból, csütörtökön a tollaslabdázók, az úszók és a vívók érkeznek Bakuba.

A magyar küldöttség termése az Európa Játékokon eddig három arany- (2 kajak, 1 birkózás), egy ezüst- (birkózás) és egy bronzérem (kenu). A nemzetek közötti éremtáblázatot Oroszország vezeti (9, 2, 4), második a vendéglátó Azerbajdzsán (7, 2, 7), Magyarország a 6. helyen áll (3, 1, 1).

(MOB/VF, fotók: MOB/Szalmás Péter)